Poveži se s nama

Putovanja

Donosimo vam top 5 preporuka gdje jeftino možete ‘odletjeti’ na izlet u ožujku

Objavljeno

Putovanja su uvijek dobra opcija, a iako u drugom i trećem mjesecu je nešto manja ponuda letova Pogled.ba u suradnji s Instagram stranicom jeftini.letovi Vam donosi pet preporuka gdje možete ‘odletjeti’ na kavu s povratnom kartom za manje od 50 eura.
Pregledali smo aerodrome i letove iz okruženja (Mostar, Sarajevo, Tuzla, Banja, Split, Dubrovnik i Zadar) te vam donosimo preporuke za najpovoljnije. Za slejdeće mjesece možemo očekivati puno više povoljnih letova iz Splita i Dubrovnika, ali za mjesec ožujak primat su preuzeli drugi aerodromi.  Ako Vam se ne sviđa nešto od ovih preporuka, ostale jeftine letove možete pogledati na Instagram stranici jeftini.letovi. 

1.    Sarajevo – London 14.3.2024 – 17.3.2024, cijena 36 €, avio kompanija WIZZ AIR

London je grad bezbroj boja i raznolikosti – grad bogate povijesti a opet vječno moderan – zauzima jednu od vodećih pozicija u modi, glazbi i umjetnosti. Posjetiteljima nudi fantastične zanimljivosti i zabave u izobilju, a sigurno da u ovim datumima i nogometni zaljubljenici mogu pronaći nešto za sebe. Ako Vas zanima ovaj let za London više informacija i rezervaciju možete napraviti ovdje. 

 

Oglas

2.    Banja Luka – Beč 15.3.2024 – 18.3.2024, cijena 34 €, avio kompanija RYANAIR

Predivna arhitektura, iznimno živa umjetnička scena, bogata povijest, dobra hrana, predivni dvorci i parkovi, vožnja rijekom i mnoge druge zanimljivosti nudi Beč, glavni grad Austrije. Za jedan kratki izlet u Beč iz Banja Luke jako povoljni letovi, a informacije i rezervacije možete napraviti ovdje. 

 

3.    Zadar – Warszawa  26.3.2024 – 28.3.2024, cijena 57 €, avio kompanija RYANAIR

Oglas

Warszawa je jedan od najpopularnijih europskih glavnih gradova, posebice među mlađim uzrastima koji tamo odlaze na jeftina, ali uzbudljiva putovanja. Za razliku od ostalih europskih gradova, Varšava nije usredotočena na starogradski trg, već se rasprostire na veće područje sa mnoštvom različitih stilova arhitekture kao što su gotika, čelik i moderno staklo. Odlična ponuda muzeja pripovijeda vam tragičnu prošlost Varšave u kojoj je grad pretrpio ono najgore što ga može zadesiti, ali je ipak preživio. Danas grad ima bogatu gastronomsku ponudu i obilje  razonode, u kojima možete uživati po niskoj cijeni, i upravo to je razlog zašto ovaj grad postaje sve popularniji među turistima svake godine. Za ovaj povoljan let i kratki izlet više informacija i rezervacije imate ovdje. 

4.    Tuzla – Basel 13.3.2024 – 18.3.2024, cijena 45 €, avio kompanija WIZZ AIR

Basel, grad umjetnosti, drugi je najveći grad u Švicarskoj, poznat po svojih 40 muzeja, modernoj arhitekturi i prekrasnom starom dijelu grada. Osim toga ističe se I po zoološkom vrtu, jednim od najvećih u Europi. Let za Basel i izlet od 5 dana možete pronaći iz Tuzle, a više informacija I rezervaciju karata možete napraviti na ovom linku. 

5.    Banja Luka – Stockholm 10.3.2024 – 17.3.2024, cijena 47 €, avio kompanija RYANAIR

Oglas

U Stockolmu je život miran i ugodan, a kao i u ostalim skandinavskim državama, ljudi su sretni, zadovoljni i prijateljski raspoloženi. Stockholm je idealan grad za pješačenje i pješačke ture koje su toliko zabavne da ćete ih preporučiti svima. Osjećat ćete se sigurno i prihvaćeno, a i odlično ćete se provesti u noćnim izlascima. U Švedskoj živi I puno bh. Dijaspore pa možda ove letove možete iskoristiti da ih posjetite. Više informacija o letu za Stockholm iz Banja Luke možete pronaći ovdje. 

 

Svakodnevne ponude za povoljne letove nudi stranica jeftini.letovi.

Oglas

Oglas

BiH

Ogroman turistički rast Rame, ljeti jako teško pronaći slobodan krevet

Objavljeno

Piše

Rama je u proteklih nekoliko godina iznenada postala popularno turističko odredište, privlačeći sve veći broj posjetitelja iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja. Sve je krenulo od pandemije koronavirusa kada je primjetan češći dolazak turista. I sada se u ljetnim mjesecima traži krevet više.
Luka Markešić i njegova supruga pet godina uspješno upravljaju obiteljskim turizmom na području Ramskog jezera. Supruga se brine o apartmanima, iznajmljivanju i čišćenju, dok je umirovljenik Luka Markešić, kako sam kaže, uključen kao pomoćni radnik.

– Turisti prije svega dolaze zbog Ramskog jezera. Međutim, znaju se smjestiti u apartmane i onda obilaziti planine oko jezera. Postoji i nekoliko obilježenih biciklističkih staza koje turisti često koriste. Čak se znaju ovdje smjestiti i na deset dana, a na jedan dan odu u Jajce, Visoko, Kravice i slično. Moguće da razlog leži u tomu jer je ovdje smještaj jeftiniji u odnosu na jadransku obalu i druge destinacije – rekao je Markešić Feni.

Prisjetio se prve godine njihovog rada u turizmu kada je u tijeku bila pandemija koronavirusa. Tada su ih, kako je rekao, uglavnom posjećivali turisti iz BiH, a sezona je bila iznimno uspješna što nitko nije očekivao.

– Mi smo te godine sredili apartmane i nismo očekivali turiste jer je bila pandemija. Međutim, to ljeto bili smo puni. Dolazili su najčešće građani BiH, dok sada više dolaze strani turisti – istaknuo je on.

Oglas

Ljeti se traži krevet više

Kako Markešić dodaje, sada češće stižu turisti iz udaljenih zemalja poput Japana, Kine i Sudana, te iz europskih zemalja poput Slovenije, Njemačke, Mađarske, Austrije, Hrvatske i Srbije. Prvih godina turisti su se zadržavali jedan dan ili bi eventualno došli na produženi vikend, dok sada ostaju i do deset dana, a uglavnom im se vraćaju stari gosti.

Markešić napominje da turistička sezona u Rami kreće početkom svibnja.

– U svibnju i lipnju uglavnom su popunjeni vikendi. Završetkom školske godine, odnosno od polovine lipnja do polovine rujna sve je puno. U srpnju i kolovozu, posebno ako je neko zbivanje, a ima ih često, ne može se naći smještaj – pojasnio je on.

Oglas

Turističkog kapaciteta sigurno ima, smatra Markešić, ali naglašava potrebu za poboljšanjem infrastrukture, posebno kanalizacijskog sustava.

Turistički centar na Ramskom jezeru

Da je u proteklih nekoliko godina vidno povećan broj turističkih dolazaka potvrdio je i pomoćnik načelnika Prozor-Rame Josip Juričić, a posebno u prošloj godini kada je Ramsko jezero tijekom cijelog ljeta bilo puno.

– Sve ono što radimo pomalo se odražava na turizam. Imamo destinacija koje su na neki način u korištenju, a imamo one koje su potencijalne i na koje računamo da će u idućem razdoblju biti puno više posjećene – dodao je on.

Oglas

Kao potencijalnu destinaciju posebno je istaknuo arheološko nalazište Gradac, odredište koje plijeni pažnju povjesničara, ali i turista. Ovo nalazište, napominje Juričić, nisu puno promovirali da ne bi stvarali gužvu zbog daljnjih arheološka istraživanja, ali ne odbijaju posjete.

Opredjeljenje općine za daljnji razvoj turizma pokazuje i Strategija razvoja u kojoj, među ostalim, stoji i izgradnja turističkog centra na Ramskom jezeru, zajedno s privatnim partnerima.

– Još je to u fazi ideje, ali približili smo se realizaciji. Mislimo da će naše zamisli biti ostvarive u razdoblju do 2027. godine, odnosno do kada nam je kreirana Strategija. Dio tih nastojanja je i promidžba, a radimo je vrlo dobro putem medija i društvenih mreža – pojasnio je Juričić.

Nedostatak smještajnih kapaciteta

Oglas

Povećanjem turističkih dolazaka, pojavio se problem i nedovoljnog smještajnog kapaciteta, ali je vidljivo pozitivno opredjeljenje žitelja, posebno onih uz Ramsko jezero, da sudjeluju u turističkoj ponudi ovoga kraja.

– Postoji solidna ponuda apartmana, kuća za odmor, brvnara i svega što privlači turiste na duže vrijeme. Međutim, nije to dovoljno. Kada dođu manifestacije, kao što su vjerske, traži se mjesto više i teško se nalazi. Čak i kada imamo sajam Dani šljive, koji je također postao mali turistički brend naše općine, ni tada nema smještaja u okolnim mjestima – istaknuo je.

Juričić stoga naglašava potrebu za regulacijom i registracijom smještajnih objekata kako bi se zadovoljile potrebe rastućeg turističkog interesa.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Otkrijte tajne Kamenih svatova: Nekropola stećaka Maculje

Objavljeno

Piše

U dubokim prostranstvima Bosne, gdje se povijest isprepliće s prirodnim ljepotama, leži neobično blago – Nekropola stećaka Maculje, poznata među lokalnim stanovništvom kao “Kameni svatovi”.

Ova jedinstvena lokacija očarava posjetitelje svojom mističnom atmosferom i bogatom baštinom, čineći je nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje povijesti, kulture i prirode. Nalazi se na 998 metara nadmorske visine, 21 kilometar udaljena od Novog Travnika, i predstavlja izuzetno sačuvanu nekropolu sa više od stotinu stećaka, što je rijetkost čak i među ostalim sličnim lokacijama. Smještena blizu cestovnog pravca Novi Travnik – Gornji Vakuf/Uskoplje, lako je dostupna svima koji žele otkriti ovu dragocjenost bosanskohercegovačke kulturne i povijesne baštine.

Za putnike željne upijanja bogate povijesti i kulture Bosne, nekropola stećaka Maculje pruža jedinstvenu priliku za istraživanje prošlosti ovog područja. Stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici s ukrašenim ornamentima i zagonetnim natpisima, govore priču o ljudima koji su nekada hodili ovim predjelima, njihovim običajima i vjerovanjima. No, to nije sve što ova lokacija nudi. Posjetitelji će biti zadivljeni spektakularnim zalascima sunca koji boje nebo nijansama toplih tonova, stvarajući nezaboravne prizore koji će ostati urezani u sjećanje. Čista priroda koja okružuje nekropolu pruža priliku za opuštanje i revitalizaciju duha, dok se šetate među cvjetnim livadama. Bosna je zemlja čarobnih boja prirode, a nekropola stećaka Maculje je nezaobilazna točka za sve putnike koji žele doživjeti tu čaroliju.

Dođite i istražite ovu dragocjenost, otvorite svoje srce za ljepotu koju pruža, i odnesite sa sobom nezaboravna iskustva koja će vas pratiti zauvijek.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Uskoro direktne aviolinije iz Sarajeva za Oslo i Štokholm

Objavljeno

Piše

Kao rezultat Javnog poziva za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo koji provodi Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa Turističkom zajednicom KS i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine će uskoro biti direktno uvezan sa skandinavskim zemljama.

Komisija za stručnu ocjenu, nakon razmatranja zaprimljenih prijava, zapisnikom je utvrdila da je po Javnom pozivu pristigla jedna blagovremena prijava, a u pitanju je aviokompanija Norwegian Air AS.

Podsjetimo da su Sarajevu nedostajale upravo linije ka Skandinaviji.

Prethodno je kroz javne pozive Sarajevo dobilo više novih direktnih aviokonekcija ili je povećan broj polazaka na destinacijama od strateškog značaja, te kao krajnji cilj ovog projekta Sarajevo će biti direktno povezano sa 12 atraktivnih destinacija: Milano, Geteborg, London, Memingen, Brisel, Solun, Antalija, Izmir, Atina, Skoplje, Oslo i Štokholm.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Uspostavljena redovna avio linija Tuzla – Istanbul

Objavljeno

Piše

Međunarodna zračna luka Tuzla obavijestila je građane Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine, ali i sve zainteresirane da aviokompanija Lumiwings, prvi puta s Međunarodne zračne luke Tuzla, uspostavlja avioliniju za Istanbul.

Avio linija će biti uspostavljena već tokom ovog, zimskog reda letenja, a prvi let iz Tuzle za Istanbul planiran je za 5.ožujka ove godine.

Planirani letovi će se obavljati dva puta u  tjednu (utorkom i nedjeljom), a zainteresirani putnici već od danas, na web stranici kompanije Lumiwings, mogu kupiti karte po promotivnoj cijeni od 51 euro u jednom smjeru.

Ovim je ispunjeno još jedno od datih obećanja za uspostavu direktne redovne linije iz Tuzle za Istanbul, čime Međunarodna zračna luka Tuzla širi mrežu atraktivnih destinacija na koje se može putovati iz iste.

Oglas

Uz novouspostavljenu liniju za Istanbul u Turskoj, tokom trenutno aktivnog zimskog reda letenja sa Međunarodnog aerodroma putnici mogu putovati i za Memmingen, Dortmund i Saarbrucken u Njemačkoj, Halmstad i Stockholm (Skavsta) u Švedskoj, Esbjerg u Danskoj, Maastricht u Holandiji te Basel (Mulhouse) u Francuskoj/Švicarskoj.

Izvor: N1/Anadolija

Nastavi čitati

BiH

Zračna luka Mostar potpisuje ugovor sa Air Serbiom

Objavljeno

Piše

U petak, Zračna luka Mostar ulazi u novu eru svojeg poslovanja, te potpisuje dugo očekivani ugovor s Air Serbiom.

Ovaj korak simbolizira novi početak za Zračnu luku Mostar, obećavajući bolju povezanost i više opcija za putnike, prenosi Zamaaero.

Istovremeno, uzbuđenje raste oko razgovora s kompanijom SkyAlps. Do kraja tjedna očekuje se da će SkyAlps objaviti početak svojih operacija, nakon intenzivnih pregovora s turističkim agencijama o zakupu kapaciteta. Zračna luka Mostar, međutim, insistira da dio karata ostane dostupan za slobodnu prodaju, želeći osigurati pristupačnost letova svojim putnicima.

Nažalost, letovi s LOT-om ove godine neće biti pokrenuti zbog kasnog planiranja i nezadovoljavajućeg potencijala za punjenje. Ipak, u dogovoru s LOT-om, Mostar se priprema za uvođenje letova za Varšavu u sezoni 2025. Ovo planiranje unaprijed pokazuje strateško razmišljanje uprave zračne luke i obećava uzbudljive nove mogućnosti za putnike.

Oglas

Mostar također vodi ozbiljne pregovore s kompanijom SkyAlps o uspostavljanju baze u 2025. godini, što bi moglo značiti značajan porast broja linija i daljnje širenje mreže letova. Ovo je jasan pokazatelj ambicioznih planova Mostara za jačanje svoje pozicije kao ključne zračne luke u regiji. Sve u svemu, Zračna luka Mostar s pravom se može ponositi svojim postignućima i planovima. Uz podršku lokalne zajednice i strateške partnere kao što su Air Serbia i SkyAlps, Mostar je na putu da postane još važniji igrač u zračnom prometu.

Ovo je, bez sumnje, veliki korak naprijed za Mostar i njegovu zračnu luku, otvarajući vrata novim prilikama i povezivanju s cijelim svijetom.

Izvor: Bljesak.info

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Iran ukida turističke vize za državljane BiH i Srbije

Objavljeno

Piše

Iran je priopćio da od 4.veljače jednostrano ukida vize za 28 država kako bi oživio turizam u zemlji, prenosi AA.

Po pisanju AA, kako navodi iranska novinska agencija IRNA, zamjenik ministra vanjskih poslova Ali-Reza Bigdeli naveo je da je direktiva o jednostranom izuzeću od viza za građane nekih država u turističke svrhe u Iranu proslijeđena nadležnim institucijama.

Tom prilikom je istaknuo da će se izuzeće od viza primjenjivati ​​na 28 zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Bahrein, Uzbekistan, Tunis, Tanzaniju, Japan, Indoneziju, Singapur, Brazil, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Bjelorusiju i Indiju.

Također je dodao da će državljani Indije od ovih 28 zemalja moći ući u Iran avionom bez potrebe za vizom, ali da će morati da dobiju vizu za ulazak preko kopnenih granica.

Oglas

Državljanima ovih 28 zemalja koji putuju u Iran u turističke svrhe neće biti potrebna viza za putovanje u Iran od 4. februara 2024. godine, rekao je Bigdeli.

Izvor: BHRT/AA

 

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Vitežanin u pohodu na najviši vrh južne hemisfere

Objavljeno

Piše

Aconcagua je najviši vrh Južne Amerike, ujedno i obiju Amerika te južne hemisfere. Visina planine je 6962 m, to je ujedno  vrh  planinskog lanca Anda, a nalazi se u Argentini. Mnogi planinari postave si za cilj osvojiti spomenuti vrh jer je isti samo malo preko tisuću metara niži od najvišeg vrha Himalaja, što ga čini drugim najvišim vrhom na svijetu te spada pod Seven summits, ili Sedam svjetskih vrhova.

Aklimatizacija traje malo duže, no kako kažu planinari s iskustvom penjanja na vrh Aconcagua, uspon jeste kondicijski izuzetno zahtjevan, ali izdržljiv te je najbolje krenuti u ovu ekspediciju u siječnju ili veljači kada je snijega najmanje i kada je vrijeme najstabilnije.

Na ovu ekspediciju se odlučio i Vitežanin Nenad Rajić u pratnji s ostatkom ekipe te su mu iz njegovog HPD Vitez poželimo sreću.

Sretno našem Nenadu Rajiću na još jednoj u nizu ekspediciji, ovaj put ide u Južnu Ameriku i penje njen najviši vrh Aconcagua 6.962 m/n dav.
Sretno Nenade i Ilija kao i ostatku ekipe.
Želimo vam vedro vrijeme i lagane noge!

Oglas

 

Nastavi čitati

Društvo

Legenda bh.nogometa uživa u zimskim čarima Vlašića

Objavljeno

Piše

Legendarni bh. nogometaš Sergej Barbarez (52) ovih dana odmara na Vlašiću, što se može vidjeti na fotografijama koje je Barbarez podijelio na Instagramu. 

Popularni Barbarez uglavnom živi na relaciji Hamburg – Mostar, gdje je i započeo karijeru nogometaša, a istu nastavio i po njemačkim gradovima.

Zvanični sajt Bundeslige odabrao je Barbareza u idealni tim ekipe HSV-a svih vremena, a 2001. godine bio je najbolji strijelac Bundeslige sa 22 gola, piše Klix.

Za reprezentaciju BiH je debitirao 14.svibnja 1998. godine protiv Argentine. Odigrao je 47 utakmica i postigao 17 golova, a posljednji susret odigrao je 7.listopada 2006. godine u Moldaviji.

Nastavi čitati

Putovanja

Da li ste znali za tajnu koju skriva Vrh Vlašića

Objavljeno

Piše

Da li ste znali za tajnu koju skriva Vrh Vlašića. Iako u našoj zemlji postoji mnogo misterioznih i skrivenih mjesta, jedno od onih o kojem se jako malo govori nalazi se baš u našoj državi. Također, ova tajna je u bivšoj Jugoslaviji, ali i danas, jedna od najskrivenijih.

Na samom vrhu Vlašića, koji inače nosi naziv Paljenik, nalazi se atomski bunker i svojevremeno jedno od najvažnijih radio relejnih čvorišta u bivšoj Jugoslaviji.

Loše stanje

Pristup ovom mjestu nekada je bio strogo zabranjen, a postojanje ovog bunkera bilo je poznato svega nekolicini ljudi iz najvišeg vrha tadašnje države. Ali, kakvu je sve funkciju ovaj objekat imao, mali broj ljudi do danas zna.

Bunker je u lošem stanju, za razliku od Titovog bunkera u Konjicu koji je postao muzej.

Oglas

 

@povezisesabih Da li ste znali da se ovo nalazi na Vlašiću? #vlašić #planinavlasic #bosna #bosnaihercegovina #povezisesabih #foryou #fyp #foryoupage ♬ Epic Inspiration – DM Production

Ono što je poznato jeste da je unutar samog objekta bila smještena vojska kao i policija, radi čuvanja objekta, a uz njih je bila i ekipa tehničara Radio Televizije Sarajevo, koji su radili na repetitoru i odašiljanju televizijskog i radijskog signala.

Baterija ili lampa

U sam objekat se ulazilo s vrha te se spuštalo na dubinu od nekih 50 metara. Sav put je bio osiguran blindiranim vratima za atomska skloništa, koja su bila teška 3-4 tone, a u samom podnožju ispod repetitora nalazile su se prateće prostorije i više izlaza u slučaju nužde u podnožju brda.

Da biste ušli u objekat, morate imate baterije ili lampe, jer nikakva rasvjeta ne postoji u njemu.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Gospodarstvoprije 50 minuta

RASKRINKANE OPTUŽBE: Zubak i partneri spremili isporuku oružja za Ukrajinu, demontirana priča o aferi s Vitezitom

Napadom Putinove Rusije na Ukrajinu počeo je istrebljivački rat koji traje već više od dvije godine. No, taj se rat...

BiHprije 2 sata

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih...

Sportprije 2 sata

Nestvaran nastup Nurkića. Nitko nije skupio toliko skokova još od 2010.

PHOENIX SUNSI upisali su drugi poraz u nizu, ovaj put od Oklahoma City Thundera na domaćem parketu (110:118). Utakmicu je...

Kulturaprije 3 sata

Promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josipa Milanovića započeo “Andrićev portal” u Travniku

U organizaciji HKD “Napredak” Travnik počela je književna manifestacija “Andrićev portal” promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josip Milanović Pisoj. Promocija je...

Društvoprije 3 sata

Dr. Jasmin Čaluk: Urođene srčane mane i njihovo liječenje

Urođene srčane mane su varijacije u građi srca koje odstupaju od normalne strukture. Ove varijacije nekad su sasvim bezazlene, ali...

Društvoprije 3 sata

ZVONKO VUKOVIĆ: Opstali smo u središnjoj Bosni zahvaljujući hrabrosti hrvatskog naroda

Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima,...

BiHprije 3 sata

Porast naoblake uz slabu kišu i lokalne pljuskove 

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje porast naoblake s jugozapada koji će uvjetovati većinom slabu kišu ili lokalni pljusak. ...

Servisne informacijeprije 3 sata

Na ovim mjestima možete očekivati radarske kontrole

Pogledajte gdje danas možete očekivati radarske kontrole: 1. SREDNJOBOSANSKI KANTON PS TRAVNIKOglas 08:30 do 10:30 sati Nova Bila12:00 do 14:00...

Oglas
Oglas
LM