- oglas -

Dodik: Za muslimane bi bilo najbolje da imaju svoju državu

Pročitajte i ovo

Predsjednik izbo nožem fudbalera zbog loše igre

Presdjednik tamošnje ekipe CDC Novo Aripuana izbo je nožem svog fudbalera zbog loše igre.Incident se dogodio prošli vikend u...

Zbog duga od 1 feninga, bh. građanu prijete sudom

“Elektro-Bijeljina” je zaprijetila tužbom jednom korisniku njihovih usluga zbog duga od, ni manje ni više, jednog feninga (0,01 KM)."Uvidom...

Dejan otvorio dušu u Rajskom vrtu, priznao sve o odnosu sa Dalilom

Dejan Dragojević ušao je u Rajski vrt i u početku razgovora sa Drvetom, otkrio je kako se osjeća i...
- Advertisement -

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da u BiH neće doći do ratnih sukoba i da ne zna na čemu pojedinci iz Federacije BiH zasnivaju tvrdnje o nemogućnosti mirnog razlaza.

- Advertisement -

“Smatram da ovdje nema razloga za vojno prisustvo stranaca ili za upotrebu sile. Kada to eliminišete, RS sa svojom policijom i onim što ima od oružanih snaga nema namjeru da dodirne ni jedan pedalj Federacije BiH (FBiH), ni da bilo šta tamo učini, ali ima namjeru da poštuje ono što je entitetska linija i njene granice”, rekao je Dodik.

On je u izjavi za RTRS poručio da policija ima svoje nadležnosti, a to je javni red i mir: “A ako bi došli ovi iz FBiH, bio bi ugrožen javni red i mir i policija ima pravo da djeluje.”

Govoreći o formalnoj mogućnosti upotrebe Oružanih snaga BiH, Dodik ističe da je za to potrebna odluka Predsjedništva BiH.

“Vojsku mogu upotrijebiti odlukom dva muslimanska člana Predsjedništva – Željka Komšića i Šefika Džaferovića, ali to nije legitimno. Znam da nijedan Srbin u Oružanim snagama neće prihvatiti da se vojno angažuje protiv RS. Vjerujem da većina Hrvata to ne bi uradila. Prema tome, oni samo treba da mobilišu muslimane da bi nešto učinili u RS-u, gdje ne žive”, huškao je opet Dodik i večeras.

Dodik kaže da će RS donijeti odluku o povlačenju saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, što znači da se neće uvažavati Zakon o Oružanim snagama na teritoriji RS i “biće rečeno da će svakom Srbinu koji hoće da izađe iz tog sastava, nelegalnog od tog trenutka, biti regulisan pravno-radni status u institucijama ovog entiteta”: “Daće se i razuman rok da ostali pripadnici Oružanih snaga napuste RS u tom svojstvu. Mogu da ostanu da žive ako su građani, ali ne mogu više da budu u službi Oružanih snaga.”

“Ukoliko to bude potrebno, branićemo se i sa našim snagama. Ako dođe do toga da kažu da će NATO intervenisati, mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja koji su nam jasno i glasno rekli da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cjedilu”, nastavio je Dodik u svom stilu “mirnih poruka”.

Upitan da li njegovi postupci predstavljaju put u nezavisnost RS, Dodik je rekao to ne zavisi od ovog entiteta, ali da “ne preostaje ništa drugo” ako ustavno pravo RS ne bude poštovano.

Dodik tvrdi i da je ustavni poredak BiH srušen što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka. On je nastavio riječima “kako teritorijalni integritet BiH nije sporan, ali suverenitet jeste”.

On smatra da se želi srušiti sve što asocira na RS: “Sankcija RS-u neće biti, a nekih unilateralnih problema može biti. Međutim, mislim da smo se za to pripremili i ovo nije nikakav put grlom u jagode. Poštujem Dejtonski mirovni sporazum, ustave RS-a i BiH i sigurno je da iza mene stoji srpski narod.”

Dodikove su riječi i kako je u BiH nemoguće postići dogovor i “da bi za muslimane najbolje bilo da imaju svoju državu i da puste Srbe da rade i žive slobodno”.

Najnovije vijesti

Predsjednik izbo nožem fudbalera zbog loše igre

Presdjednik tamošnje ekipe CDC Novo Aripuana izbo je nožem svog fudbalera zbog loše igre.Incident se dogodio prošli vikend u...

Zbog duga od 1 feninga, bh. građanu prijete sudom

“Elektro-Bijeljina” je zaprijetila tužbom jednom korisniku njihovih usluga zbog duga od, ni manje ni više, jednog feninga (0,01 KM)."Uvidom u stanje duga na finansijskoj...

Dejan otvorio dušu u Rajskom vrtu, priznao sve o odnosu sa Dalilom

Dejan Dragojević ušao je u Rajski vrt i u početku razgovora sa Drvetom, otkrio je kako se osjeća i šta misli o situaciji sa...

Njemačka upozorava na novi veliki izbjeglički val

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer upozorio je u četvrtak na novi veliki izbjeglički val uglavnom ljudi s Bliskog istoka i Afganistana.Kako je kazao, hiljade ljudi, uglavnom bliskoistočnih...

Miralem Pjanić je ipak poslao brutalnu poruku nakon otkaza Koemanu

Brojni navijači Barcelone zadovoljni su odlukom, a sretan je i bh. veznjak Miralem Pjanić, kojeg je Koeman doslovno otjerao iz kluba.Nakon što je samo...

Povezane vijesti