- oglas -

Dodik sutra započinje udar na državu

Pročitajte i ovo

Čović u Bruxellesu: “Bez novog izbornog zakona BiH bi mogla upasti u još dublju krizu”

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, BiH bi mogla upasti u daleko veću...

Ovo je jedna od najvoljenijih žena u Splitu. Mnogi je zovu novom kraljicom Torcide

IRIS Rajčić jedna je od najvoljenijih žena u Splitu.Zbog svog supruga Marka Livaje Iris je postala jedna od najomiljenijih osoba...

Vrhovac dobio poziv u reprezentaciju BiH

Vedran Vrhovac je dobio poziv u A reprezentaciju Bosne i Hercegovine.Selektor Ivajlo Petev pozvao je Vrhovca za naredni susret...
- Advertisement -

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik početkom oktobra je najavio da će do kraja ovog mjeseca Republika Srpska ući u proces povlačenja odluka o prijenosu nadležnosti na državni nivo Bosne i Hercegovine, a što bi trebalo da usvoji Skupština RS.

- Advertisement -

Dodik je, između ostalih, najavio povlačenje odluka o Oružanim snagama BiH, Visokom sudskom i tužilaštvom vijeću (VSTV), indirektnim porezima, a uz to najavljuje i zabranu rada SIPA-i i OSA-i na teritoriji RS.

Kao način za provedbu nekih od ovih ideja u praksu, najavljuje čak i mogućnost okupiranja kasarni OS BiH, podsjećajući na primjer osamostaljenja Slovenije, kao i „protjerivanja SIPA-e“.

Svoje najave udara na institucije države, Dodik već počinje provoditi u praksu. Narodna skupština RS sutra će glasati za Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a. Ovaj prijedlog utvrdila je Vlada Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici. Prijedlogom zakona vlast u RS-u pokušava razvlastiti Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH, a njene nadležnosti bi se prenijele na novu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva RS-a. Drugim riječima, nadležnosti bi se s državnog nivoa jednostrano prenijele na nivo entiteta.

S obzirom da RS nema ustavni mehanizam koji može jednostrano vraćati nadležnosti, zaobilazeći Parlamentarnu skupštinu BiH, jasno je da bi ovo predstavljalo potpuno neustavno djelovanje i otvoreni udar na državu Bosnu i Hercegovinu.

Postoji jasan razlog zašto je Milorad Dodik za ovaj udar tražio legitimitet u Narodnoj skupštini RS. Naime, svjestan svih pravnih i sigurnosnih posljedica koje to može donijeti, pokušao je potražiti utočište u svesrpskom savezu, kako bi pokazao da bi protivljenje ovoj avanturi udara na državu, istovremeno bilo i protivljenje volji građana Republike Srpske i svih njenih relevantnih političkih predstavnika.

No, za razliku od Inckovog nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida, kada je za napuštanje institucija BiH dobio podršku i od opozicije, u ovoj avanturi ostaje sam s partnerima. Opozicione stranke najavile su bojkot sutrašnje sjednice. Njihove reakcije su diplomatske, ali upozoravajuće – uglavnom tvrde kako u suštini podržavaju vraćanje nadležnosti, ali u skladu sa zakonima i demokratskim procedurama, dok s druge strane upozoravaju da Dodikov jednostrani avanturizam može imati nesagledive posljedice po RS i njeno stanovništvo. Naravno, opozicione stranke podsjećaju i da je upravo Dodikova stranka glasala za prijenos svih, sada njemu spornih nadležnosti koje jednostrano želi vratiti (istina je, zapravo, da su uslijed velikog međunarodnog pritiska sve ključne stranke iz RS glasale za ove prenose).

No, čini se da Dodik za svoju najnoviju avanturu ne uživa ni približnu podršku čak ni unutar svoje vlastite stranke. Ministar policije RS Dragan Lukač otvoreno se usprotivio i glasao je protiv Dodikovog prijedloga. Bivši potpredsjednik SNSD-a Drago Kalabić, Dodiku piše otvorena pisma u kojem ga upozorava da posljedice njegove politike mogu biti pogubne po RS, a skepsu prema posljednjoj avanturi navodno pokazuju i njegovi najbliži saradnici, uključujući i predsjednicu RS Željku Cvijanović i bivšeg člana Predsjedništva Nebojšu Radmanovića, ali mu se ne usude otvoreno suprotstaviti.

Nije slučajno što je Dodikov prvi otvoreni pokušaj udara na državu krenuo upravo s Agencijom za lijekove. Naime, u odnosu na OSA-u ili Oružane snage, državna Agencija za lijekove izgleda kao najlakši plijen.

Dodik kreće od najlakšeg zadatka, kako bi testirao granicu do koje može ići. Kalkulira, osjeća strah i svjestan je da zbog svega može pretrpjeti ozbiljne posljedice, ali ovaj put je, čini se, spreman da ode korak više.

Upravo je to manir njegovog političkog djelovanja. Testira teren svojih skandaloznim izjavama, daje pompezne najave o nezavisnosti RS i razvlašćivanju države. Na kraju to ne ispunjava, ali godinama pravi sitne pomake u tom pravcu i uspostavlja „novo normalno“.

Slična situacija, bila je, s njegovim referendumima. Dodik je, podsjetimo godinama najavljivao referendume o nezavisnosti. Zatim je spustio ljestvicu pa najavio upravo referendum o vraćanju nadležnosti, da bi na kraju referendum zaista i proveo, ali o 9. januaru kao danu RS, za koji je Ustavni sud BiH prethodno presudio da je neustavan. To je bio prvi i zadnji referendum. Dodik lično nije snosio naročite političke posljedice. Nekoliko učesnika tog podviga završilo je s optužnicama, no ne i sam kolovođa. Međutim, pritisci i reakcije s kojima se suočio očigledno su bili dovoljni da ne pokušava više koristiti krinku „volje naroda“ za svoje antiustavne i antidržavne avanture.

Umjesto toga, Dodik s avanturom „vraćanja nadležnosti“ ide preko NSRS-a.

Ako bi Zakon o agenciji za lijekove RS bio usvojen bez posljedica, tj. odlučnijeg odgovora domaćih institucija i međunarodnih aktera, lako je za očekivati da će Dodik nastaviti dalje s donošenjem odluka kojim bi neustavno vraćao nadležnosti na nivo RS. No, prava eskalacija, koja ne isključuje ni onu fizičku (šta mislite šta se sve može desiti u slučaju traženja od vojnika OS BiH ili policajaca SIPA-e da napuste teritorije SIPA-e?) mogla bi uslijediti tek kad bi Dodik pokušao u praksu provesti svoje odluke.

Najnovije vijesti

Čović u Bruxellesu: “Bez novog izbornog zakona BiH bi mogla upasti u još dublju krizu”

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, BiH bi mogla upasti u daleko veću...

Ovo je jedna od najvoljenijih žena u Splitu. Mnogi je zovu novom kraljicom Torcide

IRIS Rajčić jedna je od najvoljenijih žena u Splitu.Zbog svog supruga Marka Livaje Iris je postala jedna od najomiljenijih osoba u Splitu, a nakon jučerašnje...

Vrhovac dobio poziv u reprezentaciju BiH

Vedran Vrhovac je dobio poziv u A reprezentaciju Bosne i Hercegovine.Selektor Ivajlo Petev pozvao je Vrhovca za naredni susret Zmajeva protiv Sjedinjenih Američkih Država...

Novotravničani Petak i Pantić ponovno na spisku reprezentacije BIH

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine će naredne sedmice učestvovati na turniru koji će biti održan u slovačkom gradu Piešťany.Osim bh. tima i domaćina Slovačke,...

U Varaždinu brutalno ubijen profesor jer je prijavio kršenje mjera. Četvero optuženih

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Varaždinu je 25. studenog, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana (1992., 1997.,...

Povezane vijesti