Dodik: RS će uvesti pravosudni sistem po svojim ustavnim ingerencijama

50

Postoje ozbiljni problemi u funkcioniranju institucija Bosne i Hercegovine i njihov kredibilitet je značajno urušen – ustvrdio je predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik.

Vladajuća struktura na razini BiH, ocijenio je, nije pokazala kompaktnost i izgubljena je većina za bilo kakvo odlučivanje.

-Ugrožena je reformska agenda i nužno je učiniti napore da se ispune obaveze iz tog dokumenta – rekao je Dodik nakon razgovora u Banja Luci s članom Predsjedništva BiH i predsjednikom HDZBiH Draganom Čovićem.

Naveo je kako RS u bh. instititucijama ima lošu poziciju zbog ponašanja srpskih predstavnika iz Saveza za promjene.

-Posebno su neprihvatljive posljednje odluke Vijeća ministara BiH, u kojima se vidi da su srpski predstavnici glasali za izmjene Krivičnog zakona BiH. Stav SNSD-a je da taj zakon na razini BiH treba ukinuti, kao i Sud i Tužiteljstvo BiH i eventualno dogovoriti neku novu strukturu – ustvrdio je on.

Dodik je osporio rad Direkcije za europske integracije BiH.

Traži i da se aktivira mehanizam koordinacije, uspostave neophodna tijela, koja bi imala preciziran način rada, a tek onda će RS uputiti svoje odgovore iz Upitnika Europske komisije u tijela mehanizma koordinacije, a ne u Direkciju za europske integracije BiH, jer, ustvrdio je, ne zastupa interese RS.

Najavio je kako će u RS biti usvojen zakon o pravosudnom sistemu, koji bi bio pod ustavnim ingerencijama RS-a, jer sadašnji sistem na razini BiH, tvrdi, nije u funkciji RS.

Dodik je najavio kako će predstavnici dvije stranke učiniti sve da suradnja SNSD-a i HDZBiH bude još bolja.