Diva Grabovčeva, primjer odanosti i žrtve svom hrvatskom narodu

99

Prva nedjelja u srpnju dan je kada se slavi spomendan na mučeništvo mlade hrvatske djevojke, Dive Grabovčeve.

Priča o Divi Grabovčevoj dugo je bila samo element pučke predaje ramskoga kraja. No, uskoro je postala sinonim potlačenosti, ali i otpornosti hrvatskoga puka u različitim povijesnim i društvenim okolnostima. Njezina univerzalnost ogleda se u odanosti Dive Grabovčeve svom katoličkom odgoju i usađenim obiteljskim vrijednostima koje je stavila na prvo mjesto po cijenu vlastitoga života.

Diva Grabovčeva živjela je u 17. stoljeću i njezinu ljepotu primijetio je Tahir-beg Kopčić iz Kupresa. Da bi izbjegla udaju i sačuvala dostojanstvo, Diva je pobjegla u planine čuvati stado, ali ju je ubrzo pronašao Tahir-beg Kopčić i usmrtio nožem. Smrt je Divi bila manje bolna od udaje za čovjeka koji bi joj oduzeo djevičanstvo, osjećaj pripadnosti svome narodu i vjeru u Boga.

Lik Dive Grabovčeve insprirao je mnoge umjetnike. Opjevana je u brojnim usmenim pjesmama, ali je sve više prisutna i u modernijm glazbenim izvedbama. Marko Perković-Thompson 2006. je naslovio pjesmu njezinim imenom, a 2016. izvedena je i opera ”Diva Grabovčeva”.  Žrtva mlade djevojke ostaje nam trajan primjer odanosti vlastitom narodu i onim vrijednostima koje nosimo iz svoga doma.

Ivan Volić/ Centralna.ba