Poveži se s nama

Središnja Bosna

Dijelovi općine Vitez u četvrtak bet električne energije

Objavljeno

Služba za odnose sa javnošću i informiranje kupaca Podružnice “Elektrodistribucija“ Travnik obavještava kupce da će dana 21.09.2023 (četvrtak) zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima bez električne energije biti sljedeča područja SB kantona:

Dana 21.09.2023 (četvrtak) u Vitezu

 1. DV 10 kV Lupac 1
  Naselja: Dubravica, Šafradini i Sivrino Selo,
 2. DV 10 kV Lupac 2
  Naselja: Tolovići, Počulica, Crnovlje, Haseljiči Prnjavor, Vrhovine, Ljubić-Jelovac, Preočica, Lupac 2- Sedra
 3. DV 10 kV Inprengnacija
  Naselja: Kruščica, Vranjska, Crveno Brce, Vikend naselje Bistro, Plavac , Vodovod Iliđa

Za sve informacije kupci se mogu obratiti Službi za odnose sa javnošću i informiranje kupaca – područje SB kantona na broj telefona 080 02 01 30

Oglas

Društvo

NOVI TRAVNIK: Dvostruko slavlje u župi Presveto Trojstvo

Objavljeno

Piše

Vjernička zajednica Presvetoga Trojstva u Novom Travniku, 24. rujna, proslavila je svoj drugotni patron Bl. Drinske mučenice te obilježila 20 godina postojanja župe, piše nedjelja.ba.

Svečanu euharistiju slavio je član Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu fra Ivan Matić. Koncelebriralo je nekoliko svećenika među kojima su bili gučogorski arhiđakon i kanonik mons. Pavo Jurišić te župnik don Anto Ledić, koji je na početku pozdravio nazočne te progovorio o pastoralnim razlozima osnivanja nove vjerničke zajednice i o statistikama.

“Za 20 godina djelovanja župe kršteno je 658 djece, vjenčano 348 parova, a preminulo je 417 osoba. Prvu svetu pričest primilo je 840 djece, svetu potvrdu 945 mladih dok su sakramenat svetog reda primila četiri mladomisnika. Bogu smo zahvalni za sve darove, milosti i za sve dobročinitelje koji sun as pratili i još uvijek prate molitvom i materijalnim dobrima”, kazao je don Anto istaknuvši kako su među hodočasnicima i vjernici iz župe Staro Petrovo Selo u kojoj je rođena Bl. Jula Ivanišević, a došli su sa svojim župnikom don Ivanom Nikolićem.

Krist kao smisao života

U prigodnoj propovijedi fra Ivan je naglasio bitne aspekte života Bl. Drinskih mučenica, sestara koje su prepoznale Božju ljubav i poziv da budu otvorena srca ka Gospodinu. Posvijestio je kako se pravi smisao života “samo može vidjeti i otkriti u neizmjernoj žrtvi gdje je On, Isus Krist sišao s nebesa u punini”.

“U punini kao svemu jednak čovjeku osim u grijehu. Uzeo je naš život, naše tijelo i naše boli. Krist je smisao života. Tako, promatrajući i naše časne sestre koje su cijeli svoj život svjedočile ljubav i predale ga Bogu, vidimo povezanost patnje i žrtve ljubavi prema Isusu Kristu”, kazao je te naglasio kako “nitko nije slučajno na zemlji, svatko ima svoj cilj i smisao”. Posvijestivši kako Krist vodi kroz život dodao je kako “svi koji su živjeli po Kristu, žive sad s Kristom jer su i trpjeli s Kristom. Na kraju je propovjednik potaknuo nazočne “da dopuste Božjoj providnosti voditi ovu župu” i pozvao nazočne da zajedno zavape iste one riječi Bl. Drinskih mučenica: “Isuse, spasi nas”.

Duhovna priprava i koncert

Ovom slavlju prethodila je trodnevna duhova obnova koju su predvodili župnik don Ante Ledić, župni vikar vlč. Boris Plavčić te dekan KBF-a u Sarajevu preč. Darko Tomašević.

Također, sestre Kćeri Božje ljubavi na čelu s provincijalnom glavaricom s. Gordanom Igrec hodočastile su putovima Bl. Drinskih mučenica i pohodile župu. Pred zavjetnom kapelom molile su po zagovoru Drinskih mučenica za potrebe Družbe, siromaha i svih onih koji se utječu zagovoru blaženica.U sklopu obilježavanja 20. godišnjice župe održana je večer slavljenja i molitve uz koncert Alana Hržice, a molitveni program vodili su vlč. Sandro Jurešićvlč. Boris Plavčić i fra Ivan Matić pred gotovo 2 000 ljudi koji su pjevali zajedno s popularnim duhovnim kantautorom Hržicom.

Inače, župa Presvetog Trojstva u Novom Travniku utemeljena je odvajanjem naselja od župa Rankovići i Uzašašća Gospodinova. S obzirom da je tako Novi Travnik dobio dvije župe, narod je crkvu u “starijoj” nazvao “gornjom”, a novu – čiji je kamen temeljac blagoslovio papa Ivan Pavao II. u Sarajevu 1997. – “donjom”. Za kraj dodajmo kako se spomendan Bl. Drinskih mučenica iz pastoralnih razloga u ovoj župi slavi na dan njihove beatifikacije koja je bila 24. rujna 2011. u Sarajevu, a ne na nadnevak njihova rođenja za nebo koji je 15. prosinca.

Nastavi čitati

Crna kronika

Umro je Edo-Edica Sulejmanović, poznati Rom koji nas budi svako jutro uz sirenu i uzvik “kupimo željezo, šporete, mašine”

Objavljeno

Piše

Umro je jedan od najpoznatijih Roma Srednje Bosne. Nema više Ede Edice Sulejmanovića koji nas je budio svako jutro uz sirenu i uzvik “željezo, željezo, kupimo željezo, stare šporete, mašine…”.

Pokoj mu duši, a obitelji iskrena sućut.

Nastavi čitati

Središnja Bosna

Forum: Turizam u funkciji lokalnog razvoja

Objavljeno

Piše

Povodom obilježavanja 44. Svjetskog dana turizma, Sveučilište/Univerzitet “Vitez“, Turistička zajednica Općine Travnik i Općina Travnik organiziraju forum “Turizam u funkciji lokalnog razvoja”, 26.09.2023. godine, u 12 sati, u prostorijama Sveučilišta, Školska 23, Travnik.

Forum će obuhvatiti 2 panela:
 • Zelene investicije – Moderator: Azra Džigal (USAID – Developing Sustainable Tourism in Bosnia and Herzegovina), Panelisti: Mirko Šakić, vlasnik Eko sela “Čardaci”, doc.dr.sc. Vlasta Zanki, Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Dr.sc. Almedij Zec, Sveučilište “VITEZ”
 • Ruralni turizam u funkciji razvoja Općine Travnik – Moderator: Samer Dolovac, direktor Turističke zajednice Općine Travnik, Panelisti: Šalak Sead, Organska farma Šalak & restoran Šalak Gostilj – Vlašić, Nevjestić Ljubica, Planinska kuća Sedam Vlašića Galica – Vlašić, prof.dr.sc. Jerković Darijo – Sveučilište “VITEZ”, Matošević Miroslav, direktor Turističke zajednice SBK/KSB

Na Forumu će biti proglašen i pobjednik foto natjecanja “Turistički potencijali mog kraja“.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Tvrtka Katarina i Mebikon predstavili interaktivni zaslon ADVANTouch na Business forumu u Vitezu

Objavljeno

Piše

Centralna Business Forum održan je 22. i 23. septembra u Vitezu. Cilj foruma je predstavljanje Bosne i Hercegovine kao investicijske destinacije. Glavne teme i predavači su bili iz oblasti IT sektora, energetike, te turizma.

Za tvrtke Katarina d.o.o. i Mebikon GmbH Ivan Jezeraškić je predstavio interaktivni zaslon ADVANTouch. U eri digitalne transformacije touch zasloni su postali neizostavan dio naših života kako u obrazovanju, tako i u poslovnoj komunikaciji. Ovakvi zasloni unapređuju i olakšavaju komunikacijske i obrazovne procese, no što čini ADVANTouch zaslone posebnim?

Inovativno, moderno, inkluzivno

„Radi se o inovativnom interaktivnom multitouch zaslonu koji na unikatan način transformira našu interakciju s tehnologijom“, kaže Jezeraškić.

Jedan od vodećih proizvoda tvrtke jeste ADVANTouch zaslon. ADVANTouch se ističe operativnim sustavom Android 11 koji nudi veliki broj aplikacija. Uz Panzerglass zaštitu osiguran je rad i trajnost uređaja, a sve to pokreče snažan procesor koji omogučava glatko i brzo iskustvo korisnika.

„Jednostavnost korištenja zaslona čini ga atraktivnim za upotrebu svim uzrastima. Zaslon planiramo prevesti i na bosanski, hrvatski i srpski jezik što bi ga učinilo još više pristupačnim za naše područje“, naveo je Jezeraškić.

Multitouch zaslon može sve što i računarski zaslon, ono što ga čini posebnim je mogućnost pomicanje predmeta i elemenata na zaslonu dodirom ruke. Moguće je izvršiti električno ili mehaničko podešavanje visine svih ADVANTouch zaslona. Ova opcija pomaže osobama sa poteškoćama što čini zaslon inkluzivnim za sve.„Softver ADVANToucha omogućava personalizaciju učenja i prezentovanja. Nastavnici mogu prilagoditi sadržaj i tempo u skladu sa sposobnostima svakog učenika, obezbeđujući individualizovanu podršku. Ovi uređaji omogućavaju veću prilagodljivost fontova, boja i zvuka, čime se olakšava učenje osobama sa različitim potrebama“, objasnio je Jezeraškić.

„Zanimljiv je i proizvod EQ Lift koji transformira zaslon u mobilno rješenje, koje se može lako prenositi i korsititi u različitim prostorijama. Osim mobilnosti, nudi i električno podesivu visinu i nagib ekrana, što omogućava dodatno prilagodljivost korisnicima“.

Zasloni su prenosivi i omogućavaju pristup informacijama iz bilo kojeg dijela svijeta. Ovo je od suštinskog značaja za poslovnu komunikaciju u globalnom okruženju. ADVANTouch zasloni omogućavaju bržu i efikasniju analizu podataka. Analitički softveri na zaslonu olakšavaju interpretaciju kompleksnih podataka i donošenje informisanih poslovnih odluka.

Konferencijske kamere, zvučnici i mikrofoni koji dižu kvalitet i funkcionalnost ureda, konferencijskih sala, učionica i sala za sastanke su isto u ponudi Mebikona. Ovi proizvodi stvaraju kvalitetnu radnu atmosferu, dižu kvalitet komunikacije i poslovnu okolinu čine produktivnom i modernom.

Što je Mebikon GmbH?

Mebikon već dugi niz godina proizvodi visokokvalitetnu prezentacijsku tehnologiju koja prati trendove, ali i postavlja standarde kvaliteta i pouzdanosti. Tehnologija koju tvrtka stvara koristi se u obrazovne, konferencijske i poslovne namjene.

„Tvrtku ističe obnovljivo poslovanje jer su njihovi proizvodi ekološki prihvatljivi, korištenjem ove tehnologije ne stvara se kancelarijski otpad – proizvod je trajan“. O uspješnosti Mebikona svjedoči činjenica da su priznati od strane Njemačke gospodarske komore (Industrie- und Handelskammer) i da su zastupljeni širom Europe.Zašto Bosna i Hercegovina?

„Nastavna praksa u BiH razlikuje se od međunarodnih standarda, naš cilj je poboljšanje kvaliteta rada nastavnog procesa, a time i obrazovanje svih mladih u ovoj zemlji. Stvaranjem boljih obrazovnih uvjeta i razvijanje tehnologijskog obrazovanje su koraci koji prate standarde Europske unije. Ovi koraci su neophodni za ulazak BiH u EU“, objašnjava Jezeraškić.

„Tim sastavljen od vrhunskih stručnjaka koji u svakom trenutku mogu ponuditi pravo rješenje“, tako je opisao partnersku tvrtku Katarina d.o.o., sa sjedištem u Mostaru. Tvrtke dijele zajedničke ciljeve, fokus je u unaprijeđenju i digitalizaciji obrazovanja učenika i studenata na području Jugoistočne Europe.

„Njihov snažan bonitet i ozbiljnost osiguravaju stabilnost i kontinuitet u distribuciji ADVANTouch zaslona na tržištu BiH i regije Jugoistočne Europe.

Impresionirani smo profesionalnošću i angažiranošću tima Katarine d.o.o. Njihova sposobnost pružanja izvanredne podrške korisnicima i klijentima, kao i prilagodba naših rješenja specifičnim potrebama ovog tržišta bili su faktori koji su nas uvjerili u njihovu sposobnost da uspješno predstave naš proizvod“, zaključio je Jezeraškić.

Centralna.ba

Nastavi čitati

Društvo

Busovača: 31. obljetnica utemeljenja policije Hrvatske zajednice Herceg Bosne

Objavljeno

Piše

Svečana proslava 31. obljetnice policije Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, u organizaciji Udruge policajaca Hrvatskih branitelja u BiH okupila je mnoge sudionike iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine te Republike Hrvatske, piše hrvatski.ba.

 

Događaj je započeo malonogometnim turnirom “Jozo Leutar”, posvećenom upravo spomenutom političaru i hrvatskom dužnosniku Jozi Leutaru. Turnir je privukao ekipe policajaca iz svih dijelova BiH, uključujući i Policijsku upravu Žepče u Zeničko-dobojskoj županiji. Jozo Leutar, hrvatski bosanskohercegovački političar i zamjenik ministra unutarnjih poslova u Vladi Federacije BiH, preminuo je nakon političkog atentata u ožujku 1999. godine, te se ovaj turnir održava u njegovu čast.

 

Službeni program nastavljen je u 14 sati, kada su sudionici položili vijence i zapalili svijeće na Središnjem spomen obilježju palim braniteljima u Busovači. Vijence su položili predstavnici organizatora, predsjednik Josip Marić, izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno dr. Marijanom Marjanovićem, zastupnikom u Parlamentu FBiH, te Marko Šantić, predsjedatelj Općinskog vijeća Busovača. Također, vijence su položili i svijeće upalili predstavnici ministarstava unutarnjih poslova iz Hercegovačko-neretvanske županije, Županije Posavske, Zapadnohercegovačke županije, Herceg-bosanske županije, te Policijske uprave Žepče u Zeničko-dobojskoj županiji.

 

Nakon svečanog polaganja vijenaca, u hotelu “Tisa” u Busovači održana je prigodna svečana akademija. Ovo je bila prilika za prisjećanje na Jozu Leutara i njegov doprinos zajednici. Predsjednik Udruge policajaca Hrvatskih branitelja u BiH, Josip Marić, obratio se prisutnima prigodnim riječima. Zahvalio je svima na dolasku i podršci, istaknuvši dosadašnje uspjehe udruge, ali i ambiciozne planove za budućnost. Tijekom akademije, dodijeljene su zahvalnice najboljim ekipama i igračima s turnira “Jozo Leutar”. Pobjednička ekipa iz Žepča, Zeničko-dobojska županija, osvojila je prvo mjesto, dok je MUP Zapadnohercegovačke županije zauzeo drugo mjesto. Treće mjesto pripalo je domaćinima, Udruzi policajaca Hrvatskih branitelja u BiH. MUP Herceg-bosanske županije dobio je nagradu “Fair-play” ekipe. Filip Primorac proglašen je najboljim strijelcem turnira, dok je titulu najboljeg igrača turnira ponio Leo Perković.

Nastavi čitati

Društvo

Folklorni sastav HKD Napredak Busovača oduševio publiku u Vukovaru

Objavljeno

Piše

Članovi izvedbenog sastava su bili gosti kod naših prijatelja iz Vukovara @kud_kolo_vukovar. Zajedno smo odradili 90 minutni koncert u sklopu 16. vukovarskog etno sajma.Mnogobrojna publika je uživala u pjesmama, plesovima i narodnim nošnjama kako Središnje Bosne, tako i Slavonije i Srijema. Hvala našim prijateljima Vukovarcima na prekrasnom dočeku i gostoprimstvu.

Nastavi čitati

Sport

Nogometaši Novog Travnika stigli do prve pobjede

Objavljeno

Piše

U subotu je na Gradskom stadionu u Novom Travniku u okviru 6.kola Druge lige FBIH Zapad odigrana utakmica između domaće ekipe Novog Travnika i NK Rudara.

Novotravničani su golovima Šahinovića i Fišića slavili sa 2:0, te tako stigli do prve pobjede ove sezone..

centralna.ba

Nastavi čitati

Društvo

NOVI TRAVNIK: Više od dvije tisuće ljudi slavilo Boga i pjevalo uz Alana Hržicu

Objavljeno

Piše

Gradska dvorana u Novom Travniku večeras je definitivno bilo  najljepše mjesto u Bosni, jer se slavilo i pjevalo, a razlog je 20.godišnjica župe Presvetog Trojstva. Alan Hržica je poznat po svojim izvedbama duhovnih pjesama i ima predivan glas, a publika ga je pratila i zajedno s njim pjevala.

Duhovni koncert je bio ispunjen atmosferom slavljenja i molitve za Isusa. Alan svojim nastupom dodatno pridonio tome i da su ljudi bili dirnuti njegovim interpretacijama. Gradska dvorana je bila ispunjena ljubiteljima duhovne glazbe koji su došli iskusiti ovu posebnu večer.

Kada publika pjeva zajedno u glas i slavi Boga, to stvara posebnu atmosferu zajedništva i duhovnosti. Bilo je vrlo poticajno vidjeti ljude svih dobnih skupina kako se ujedinju u pjesmi i hvale Gospodina. Kada ljudi izražavaju svoju vjeru kroz pjesmu, to može donijeti radost, mir i nadu u srcima svih prisutnih.

Nastavi čitati

BiH

Panelom o zelenim ulaganjima u turizmu uspješno završen Centralna Business Forum u Vitezu

Objavljeno

Piše

U petak i subotu u organizaciji portala Centralna.ba i udruge PRONT uspješno je održan je 1. Centralna Business Forum.

Drugog dana Foruma održana je panel diskusija o Ženama lidericama Balkana , kao nositeljica pozotivnih promjena.

Posljednji panel bio je povezan za turizam, a vrhunsko predavanne imali su Marin Mamuza iz Continental Adventure Livno, te stručnjak za Google gdin Miroslav Varga, koji je prikazao kako Google može pomoci u razvoju turizma.

Panel diskusiju na temu Zelena ulaganja u turizam vodio je direktor TZ SBK Miroslav Matošević, a panelisti su su uz Mamuzu bili ministrica okoliša i turizma FBIH gđa Nasiha Pozder, direktor NP UNA gdin Amarildo Mulić, prof.sa sarajevskog Univerziteta gdin Jasmin Peštek, te Dragan Glavaš iz JU Agencija Jajce.

Slobodno možemo kazati da je prvi Centralna Business forum nadmašio očekivanja, a veliki doprinos dao je i prof dr. Dragan Primorac koji je dobio više minutni pljesak auditorija.

Sudionici Foruma su istaknuli važnost digitalne transformacije u poslovanju. Naglasak je stavljen na potrebu za prilagodbom tehnološkim promjenama kako bi se ostvarila konkurentska prednost.

Gospodarstvenici su istaknuli potrebu za inovacijama kako bi se suočili s intenzivnom konkurencijom na tržištu. Naglasak je bio na pronalaženju novih načina za pružanje vrijednosti kupcima i stvaranje diferencijacije od konkurentnih tvrtki.Održivost je postala središnja tema rasprave. Sudionici su istaknuli važnost poslovanja način koji ima pozitivan utjecaj na okoliš i društvo, te je od strateške važnosti za dugoročni uspjeh.

Sudionici su istaknuli potrebu za jačanjem globalne i regionalne suradnje kako bi se riješili brojni izazovi i ostvarili poslovni uspjeh na međunarodnom tržištu. Naglasak je stavljen na važnost partnerstva i razmjene znanja i resursa, jedni su od ključnih zaključaka Centralna Business Foruma.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 13 minuta

NOVI TRAVNIK: Dvostruko slavlje u župi Presveto Trojstvo

Vjernička zajednica Presvetoga Trojstva u Novom Travniku, 24. rujna, proslavila je svoj drugotni patron Bl. Drinske mučenice te obilježila 20...

BiHprije 32 minute

Ubijena radnica pekare u Zavidovićima, ubojica počinio samoubojstvo

U sinoćnjoj pucnjavi u zavidovičkoj pekari “Central”, u ulici Zlatnih ljiljana, smrtno su stradali radnica D. A. i muškarac H....

BiHprije 2 sata

Danas pretežno oblačno vrijeme

U Bosni se danas očekuje pretežno oblačno vrijeme. Većina padavina je dio prijepodneva, zatim lokalno može pasti malo kiše. U...

Sportprije 11 sati

Zrinjski u nadoknadi stigao do tri boda

U derbi susretu 8. kola Premijer lige nogometaši Zrinjskog pobijedili su Željezničar rezultatom 2:1. Iako je Zrinjski dominirao, tek u...

Sportprije 11 sati

Realu prvi poraz u sezoni. Atletico slavio u derbiju, Modrić požutio zbog prigovora

Potop Reala na početku Atletico je počeo senzacionalno dobro. Igrala se četvrta minuta kad je Samuel Lino prošao po lijevoj...

Crna kronikaprije 13 sati

Umro je Edo-Edica Sulejmanović, poznati Rom koji nas budi svako jutro uz sirenu i uzvik “kupimo željezo, šporete, mašine”

Umro je jedan od najpoznatijih Roma Srednje Bosne. Nema više Ede Edice Sulejmanovića koji nas je budio svako jutro uz...

Središnja Bosnaprije 14 sati

Forum: Turizam u funkciji lokalnog razvoja

Povodom obilježavanja 44. Svjetskog dana turizma, Sveučilište/Univerzitet “Vitez“, Turistička zajednica Općine Travnik i Općina Travnik organiziraju forum “Turizam u funkciji...

BiHprije 14 sati

Denisu Buntiću zabranjen prilazak Klari, mora se javljati policiji svaki dan

Rješenjem Općinskog suda u Ljubuškom Denisu Buntiću je zabranjen prilazak supruzi Klari Buntić na udaljenosti manjoj od 100 metara. Buntić...

Oglas
Oglas