Na današnji dan srušen Stari most

102

Prije 24 godine, 9. studenog 1993. u 10:16 sati srušen je Stari most u Mostaru.

Tijekom Bošnjačko-hrvatskog sukoba u Mostaru, most je predstavljao jedinu vezu između istočne obale Neretve, pod nazdorom Armije BiH i manjeg dijela grada na desnoj obali koji je također bio pod bošnjačkim nadzorom.

Srušen je 9. studenog 1993. godine. Ubrzo je u javnost izašla snimka rušenja mosta. Većina svjetskih medija je odmah za rušenje optužila postojbe HVO-a. MKSJ nije dokazao da je HVO srušio most.

Sumnja se da ga je srušila Armije BiH te prebačeno na Hrvate, no do danas nitko iz HVO-a nije preuzeo odgovornost za rušenje mosta.

Most je ponovno je obnovljen, te je otvoren 2004. godine za javnost. Obnova mosta nakon rata je trajala sedam godina, te je na nju potrošeno 13,5 milijuna dolara. Sredstva za most prikupljena su kreditom Svjetske banke, kao i donacijama Turske, Italije, Nizozemske i Hrvatske.

Stari most i stara gradska jezgra Mostara 2005. godine službeno su uvršteni na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

Ovaj most bio je najveća lučka konstrukcija na svijetu koja ima izražen luk širok 4 metra i 30 metara dug. Most, koji je postao simbol Mostara, dao je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin.

Dnevnik.ba