Danas je Badnjica – dan uoči Božića

54

Danas je Badnji dan ili Badnjak – dan uoči Božića, a ime mu dolazi od riječi “bdjeti”, jer se na Badnju večer bdije pobožno čekajući Kristovo rođenje.

Večeras će se u crkvama širom BiH održati mise polnoćke kojom se obilježava početak najvećeg katoličkog praznika – Božića.

Badnjak je dan neposredne pripreme za Božić. Kulminacija je to intenzivne pripreme za Isusov dolazak na zemlju u dječjem obliku koje je počelo još prije četiri tjedna, na prvu nedjelju došašća ili adventa. Na Badnjak se uređuje kuća za Božić, kiti se božićno drvce, peku se kolači. Tradicionalno se na Badnjak posti i ne jede meso.

Badnji dan ili Badnjak, a posebno badnje večer, bogati su običajima i folklornim sadržajima. Brojne su tradicije vezane za Badnji dan. U kuću se unose drva badnjaka koje gori na ognjištu tu noć i poslije, zatim božićne svijeće, jedna ili tri, redovno povezane trobojnicom. Uz donošenje badnjaka običaj je unositi i slamu, negdje tu slamu ne prostiru samo po tlu već je stavljaju i na stol pod stolnjak, a zatim slijedi večera s posebno biranim jelima. Badnjak se slavi se uz bor ispod kojeg su jaslice, uz pjevanje ili slušanje božićnih pjesama i uz posebno spremljenu večeru.

Crkva još od 1965. izričito ne obvezuje da se za Badnjak posti, no među vjernicima je ostao taj običaj, a budući da je Badnjica ove godine nedjeljom, ne posti se.