Da bi bile uz svoje bolesno dijete, majke bolnicama u BiH plaćaju 45 KM po danu

76

Dok se na sav glas priča o padu nataliteta u BiH, broju rođenih beba koji se smanjio za trećinu, do tada roditelji u bolnicama plaćaju za boravak uz bolesno dijete. Najčešće nemaju ni krevet, deku, jastuk, već spavaju na stolicama, ali ovaj “luksuz”, plaćaju kao ponajbolji hotel – 45 KM po danu.

Cijela priča oko plaćanja i neuslovnog smještaja roditelja bolesne djece aktualizirana je ovih dana na društvenim mrežama nakon objave priče, majke iz Banje Luke.

Kako je navela majka je trogodišnjeg djeteta koje često boravi u bolnici, svoj boravak ranije nije plaćala, ali joj sada u UKC RS traže 45 KM po danu. U postu je navela da, zbog gužvi majka i dijete najčešće dobiju jedan krevet, pa dijete leži, a majka sjedi na stolici. I za to traže da se plati 45 maraka.

Majka sam djeteta koje je često u bolnici, tako smo već skoro godinu dana skoro pa svaki mjesec provela u bolnici. Do sada nisam plaćala boravak, ali sada kažu da moram. Prvo sam se obratila Fondu zdravstvenog osiguranja, zatim UKC RS, a oni su mi rekli da za sve informacije pozovem ekonomsku službu. Naravno nisam mogla ostati gluha i slijepa na ovo što se radi i preko društvenih mreža sam pokrenula inicijativu za izmjenu ovog pravila u javnim zdravstvenim ustanovama – priča za „Buku“ ova Banjalučanka nakon čije su objave na društvenim mrežama uslijedili brojni komentari roditelja iz različitih gradova BiH, sa sličnim iskustvima.

-Bila sam svjedok u bolnici Gradiška, majka je dvije noći presjedila na stolici, treću večer je jedan krevet ostao prazan i sestra se sažali i kaže ženi da legne i da u slučaju prijema mora ustati, a ako sve bude u redu ona će je ujutro u pet probuditi i spremiti krevet da nitko ne zna. Tako je i bilo, a žena platila za par dana unaprijed – samo je jedna od priča na društvenim mrežama.

Inicijativu za izmjenu ovog diskriminirajućeg pravila podržale su brojne majke, odbornik u Skupštini grada Banja Luka Draško Stanivuković i Adriana Basara novinarka i članica Udruženja višečlanih obitelji “4+” iz Banje Luke koja je potvrdila da već imaju zacrtanu strategiju i uskoro kreću s realizacijom.

-Svaka podrška je dobrodošla jer smatram da nas sve boli ova odluka i da je samo zajedno možemo promijeniti – naglasila je Basara.

Prema podacima od od majki koje su bile izložene ovim troškovima u bolnici u Gradišci, u UKC RS i bolnici u Prijedoru se boravak uz bolesno dijete naplaćuje 45 maraka po danu, u bijeljinskoj, travničkoj i zeničkoj bolnici 20 maraka, u bolnici Zvornik 15 maraka za djecu do šest godina, odnosno 30 maraka za stariju djecu.

S druge strane boravak roditelja u bolnicama u Sarajevu, Trebinju i Doboju, je besplatan.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da na cijenovnike bolnica ne mogu uticati, ali da postoje i slučajevi kada se boravak jednog roditelja uz bolesno dijete ne naplaćuje i da te troškove u potpunosti snosi Fond.