Cvitanović: Članstvo u HNS-u nam je nanijelo štetu, ali HDZ 1990 od njega neće odustati

114

Predsjednik HDZ-a 1990 u intervjuu za bošnjački magazin Stav izjavio je kako će HDZ 1990 ponuditi alternativu, kako je rekao, lošoj politici u predstavljanju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Pojašnjavajućo o kakvoj alternativi govori, Cvitanović je ponovio kako se okuplja blok stranaka koje će biti oporba Hrvatskom narodnom saboru BiH.

“Mi ćemo kroz nacionalni pluralizam napraviti značajan rezultat i okupiti značajan broj istomišljenika, političkih stranaka i nezavisnih lista koje nisu zadovoljne postojećom političkom situacijom.”, rekao je Cvitanović te dodao kako želi “osigurati pluralizam kod Hrvata”.

Stav je u toj izjavi razmljivo vidio nove najave da HDZ 1990 izlazi iz HNS-a BiH, no Cvitanović je to demantirao.

“Mi smo osnivači HNS-a i stotinu puta dosad smo rekli da nismo zadovoljni radom HNS-a. Nismo o tome raspravljali, o ostanku ili izlasku (na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a 1990). Istina, u drugim tijelima stranke bilo je razgovora o našem položaju u HNS-u, o odnosu prema HNS-u, ali nigdje nije niti glasovano niti donesena odluka o napuštanju HNS-a”, istaknuo je.

Pojašnjavajući o kakvom nacionalnom pluralizmu govori, Cvitanović je rekao kako to znači da HDZ 1990, iako smo još daleko od izbora, priprema sporazume s više političkih opcija za koje smatra da su u velikoj mjeri suglasne s onim što nude u politici u Bosni i Hercegovini i s kojima će napraviti blok stranaka koje će nastupiti u koaliciji na izborima.

“Ponudit ćemo Hrvatima u BiH mogućnost izbora, da biraju između jedne novije, poštenije, zdravije politike, ili nastavka postojećeg stanja kakvo već imamo dugi niz godina”, rekao je Cvitanović, no nije želio precizirati o kojim strankama govori.

Neizravno je, pak, potvrdio i kako će HDZ 1990 imati vlastitoga kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva.

“Od osnutka HDZ 1990, uvijek smo imali svog kandidata za Predsjedništvo BiH. Budući da je trenutno politička situacija u Bosni i Hercegovini takva kakva jeste, da čekamo izmjenu Izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, budući da je godina dana do izbora, rano je o tome govoriti. Ali, analogno onome što sam maloprije rekao, da smo uvijek imali svog kandidata, realno je očekivati da ćemo ga imati i ovaj put”, izjavio je ne preciziravši tko će taj kandidat biti.

Govoreći o odnosima dva HDZ-a, rekao je kako je HDZ 1990 oporba na svim razinama, ali i kako HDZ BiH želi privatizirati HDZ BiH. Također, rekao je kako je HDZ-u 1990 članstvo u HNS-u BiH nanijelo štetu.

“Vjerojatno je (članstvo HDZ-a 1990 u HNS-u) nanijelo nekakvu političku štetu HDZ-u 1990. Nažalost, u pravu ste i da je ključni cilj HDZ BiH pretvoriti HNS u znak jednakosti s HDZ BiH, ali to nam ne daje pravo da mi, dok je god ovako složena situacija u BiH, dok nemamo definirane ključne nacionalne stvari, od Izbornog zakona pa nadalje, dok su god ovako turbulentna vremena, iako ćemo platiti političku cijenu, iziđemo ili napravimo odmak od tog tijela. Ali, stotinu smo puta rekli što je to HNS u ovom trenutku, da nije ono što HDZ 1990 od njega očekuje. Mi se nećemo umoriti ponavljajući da to ne smije biti stranačko tijelo, da to tijelo mora biti nadstranačko, tijelo u koje će ući svi slobodnomisleći ljudi, od sveučilišta, crkve pa nadalje. Mislim da je javnost uspjela, bez obzira na to što HNS dijelom guši identitet HDZ-a 1990, prepoznati drugačiju politiku HDZ-a 1990 u odnosu na HDZ BiH, odnosno odgovorniju politiku, politiku kompromisa, politiku rješavanja i provođenja preuzetih obveza i na međunarodnom planu, ali i presuda Ustavnog suda u odnosu na politiku koja je vladajuća i koja nikada nije dala odgovor na sve ovo o čemu sam maloprije pričao”, rekao je Cvitanović.

J. G. / Dnevnik.ba