- oglas -

Čupava kata za sve prigode: Kolač s orasima i marmeladom

Pročitajte i ovo

Na koga ste tako pametni? Otkriveno što nasljeđujemo od očeva, a što od majki

Djecu često uspoređujemo s roditeljima pa kažemo da neko dijete 'ima očev osmijeh' ili 'mamine oči', no postoje i...

Supruga poznatog kirurga proživjela teror: 27 dana me tukao oklagijom i davio kablom

Poznati kirurg sa Vojnomedicinske akademije N.O. (48) uhićen  je zbog nasilja u obitelji, a njegovoj supruzi I.O. liječnici su...

Teška nesreća na snježnoj cesti u Austriji

U Fieberbrunnu u četvrti Kitzbühel, oko 10.22 sati došlo je do frontalnog sudara bijelog BMW-a s četvero putnika i...
- Advertisement -

Čupava kata je tradicionalni kolač koji su pripremale naše bake. Vrlo je jednostavan za pripremu i neodoljivo ukusan. Zbog svoje jednostavnosti ga mogu pripremiti i početnici u kuhinji.

- Advertisement -

Svojim neobičnim izgledom privlači pozornost i kad ima više vrsta kolača na stolu. Zadnji sloj od tijesta je samo izriban, pa je po njemu ova slastica i dobila ime Čupava kata. Odličan je izbor jer se peče sve zajedno, piše Nataša Pralica na svom blogu Natašine slastice.

Sastojci

Tijesto:

3 žumanjka

3 žlice šećera

150 g margarina ili maslaca

300 g brašna

1 prašak za pecivo

3 žlice mlijeka

Premaz:

4 žlice marmelade

Nadjev:

150 g mljevenih oraha

3 bjelanjka

180 g šećera

Priprema:

1. Za tijesto u zdjelu dodajte žumanjke i šećer, te pjenasto izradite.

2. Zatim u brašno dodajte prašak za pecivo, sastojke pomiješajte i u sredini napravite udubinu.

3. Nastavite dodavati narezani margarin ili maslac sobne temperature, pripremljene žumanjke i mlijeko.

4. Zamijesite tijesto.

5. Potom tijesto podijelite na 3 jednaka dijela od kojih napravite loptice.

6. Jednu lopticu zamotajte u prozirnu foliju i stavite ju u frižider dok pripremate ostalo.

7. Kalup dimenzija 21 x 36 cm pouljite i pobrašnite.

8. Zatim između dva masna papira razvaljajte lopticu od tijesta na veličinu kalupa, te ga prebacite pomoću valjka.

9. Marmeladu po želji premažite preko tijesta. Video: Tradicionalni kolač za sve prigode. Sve zajedno se peče.

 

10. Drugu lopticu od tijesta razvaljajte na isti način kao prethodnu, te ju prebacite u kalup.

11. Ukoliko imate višak tijesta odrežite ga.

12. Za nadjev u zdjelu dodajte bjelanjke i miksajte ih da zapjene.

13. Postepeno dodajte šećer i miksajte da dobijete čvrsti snijeg.

14. Zatim dodajte mljevene orahe i sve sjedinite pjenjačom.

15. Nadjev rasporedite preko tijesta.

16. Loptici od tijesta koju ste držali u frižideru uklonite foliju, te ju naribajte preko nadjeva.

17. Kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 25 – 30 minuta.

18. Nakon što se kolač ohladi možete ga poslužiti.

 

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Na koga ste tako pametni? Otkriveno što nasljeđujemo od očeva, a što od majki

Djecu često uspoređujemo s roditeljima pa kažemo da neko dijete 'ima očev osmijeh' ili 'mamine oči', no postoje i...

Supruga poznatog kirurga proživjela teror: 27 dana me tukao oklagijom i davio kablom

Poznati kirurg sa Vojnomedicinske akademije N.O. (48) uhićen  je zbog nasilja u obitelji, a njegovoj supruzi I.O. liječnici su konstatirali teške tjelesne povrede u...

Teška nesreća na snježnoj cesti u Austriji

U Fieberbrunnu u četvrti Kitzbühel, oko 10.22 sati došlo je do frontalnog sudara bijelog BMW-a s četvero putnika i jednog kamiona.U trenutku nesreće padao...

VIDEO ‘Najjači svećenik na svijetu’: Vehabije su me htjele ubiti, ali nisam napustio vjernike u BiH

Na YouTube kanalu zajednice Nanovo rođeni objavljeno je svjedočanstvo don Ante Ledića o njegovom duhovnom pozivu te životu i službi u Bosni i Hercegovini...

Srijeda na cestama u KSB: Čak 11 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja

Evidentirano je 5 prometnih nezgoda u kojima nije bilo povrijeđenih osoba. Zbog različitih prekršaja iz oblasti prometa uručeno je ukupno 511 prekršajnih naloga, od kojih...

Povezane vijesti