Čupava kata je tradicionalni kolač koji su pripremale naše bake. Vrlo je jednostavan za pripremu i neodoljivo ukusan. Zbog svoje jednostavnosti ga mogu pripremiti i početnici u kuhinji.
Svojim neobičnim izgledom privlači pozornost i kad ima više vrsta kolača na stolu. Zadnji sloj od tijesta je samo izriban, pa je po njemu ova slastica i dobila ime Čupava kata. Odličan je izbor jer se peče sve zajedno, piše Nataša Pralica na svom blogu Natašine slastice.
Sastojci
Tijesto:
3 žumanjka
3 žlice šećera
150 g margarina ili maslaca
300 g brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice mlijeka
Premaz:
4 žlice marmelade
Nadjev:
150 g mljevenih oraha
3 bjelanjka
180 g šećera
Priprema:
1. Za tijesto u zdjelu dodajte žumanjke i šećer, te pjenasto izradite.
2. Zatim u brašno dodajte prašak za pecivo, sastojke pomiješajte i u sredini napravite udubinu.
3. Nastavite dodavati narezani margarin ili maslac sobne temperature, pripremljene žumanjke i mlijeko.
4. Zamijesite tijesto.
5. Potom tijesto podijelite na 3 jednaka dijela od kojih napravite loptice.
6. Jednu lopticu zamotajte u prozirnu foliju i stavite ju u frižider dok pripremate ostalo.
7. Kalup dimenzija 21 x 36 cm pouljite i pobrašnite.
8. Zatim između dva masna papira razvaljajte lopticu od tijesta na veličinu kalupa, te ga prebacite pomoću valjka.
9. Marmeladu po želji premažite preko tijesta. Video: Tradicionalni kolač za sve prigode. Sve zajedno se peče.
10. Drugu lopticu od tijesta razvaljajte na isti način kao prethodnu, te ju prebacite u kalup.
11. Ukoliko imate višak tijesta odrežite ga.
12. Za nadjev u zdjelu dodajte bjelanjke i miksajte ih da zapjene.
13. Postepeno dodajte šećer i miksajte da dobijete čvrsti snijeg.
14. Zatim dodajte mljevene orahe i sve sjedinite pjenjačom.
15. Nadjev rasporedite preko tijesta.
16. Loptici od tijesta koju ste držali u frižideru uklonite foliju, te ju naribajte preko nadjeva.
17. Kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 25 – 30 minuta.
18. Nakon što se kolač ohladi možete ga poslužiti.
Centralna.ba