U crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Travniku proslavljen patron župe

321

Danas je u crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Travniku proslavljen patron i zaštitnik župe. Pred mnoštvo vjernika iz Travnika i okolnih župa misu je predvodio kanonik prvostolnog kaptola i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu dr. don Darko Tomašević uz koncelebraciju brojnih svećenika.

Don Darko je u propovijedi govorio o važnosti svetog Ivana Krstitelja, istaknuo je da sv. Ivan nije postao svecem zbog ljepote, bogatstva ili prevelikoga znanja, nego zbog svoje poniznosti, svjedočio je svojim djelima, krštenjem i životom vjeru prema Bogu i njegovom sinu Isusu Kristu. Po uzoru na svetog Ivana pozvao je vjernike na poniznost i svjedočenje vjere.

Don Darko je svoje obraćanje vjernicima sveo na dva ključna pitanja; Zašto? i Kako? pratiti i živjeti svetog Ivu. “Kipove svetaca ne treba obilaziti molitvom, dodirivati ih i njima se klanjati, potrebno je živjeti po uzoru na svetce, oni moraju biti primjer kako treba živjeti”.

Također se osvrnuo i na nezaobilaznu temu odlaska Hrvata sa svojih ognjišta uz poruku da se ne boje života. “Sveti Ivo nije bježao od problema nego ih prihvatio, Isus je čak prihvatio nositi i Križ, stoga nemojte ni vi bježati u strane zemlje u potrazi za srećom, jer sreću možete naći samo tamo gdje ste rođeni, gdje je Bog želio da se rodite“.

Na kraju mise župnik don Mato Janjić zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji proslave patrona župe i pozvao vjernike na tradicionalnu misu na dan blagdana svetog Petra i Pavla na groblju Bojna, koja će se održati u četvrtak 29. lipnja 2017. godine u 11 sati. /d.b./