Čović: Obavještajni sektor u funkciji političkih stranaka

95

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da treba hitno pristupiti rješavanju nagomilanih problema u obavještajnom sektoru, za koji smatra da nije korišten u interesu svih institucija BiH, nego za potrebe određenih politika.

Vidjeli ste koliko problema imamo u obavještajnom sektoru i oni će sve više dolaziti do izražaja, jer je taj sustav korišten u različite političke svrhe posljednjih godina, rekao je Čović. On je za sarajevski “Dnevni avaz” istaknuo da su nakon otvaranja tih pitanja na površinu izašle sve nedosljednosti i gruba kršenja zakona.

Čović smatra da je i ranije trebalo doći do sastanka Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije i Izvršno-sigurnosnim zapovjedništvom, koji čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH i dvojica njegovih zamjenika, prenosi RTRS.

,,Mislim da je i prije trebalo doći do tog sastanka jer mi sada spašavamo što se može spasiti”, zaključio je Čović.

On je konstatirao da Vijeće ministara BiH nema podršku parlamenta, ali je mišljenja da neće biti razriješen zbog procedura koje moraju proći oba parlamentarna doma.

”Nisam zadovoljan radom nijednog nivoa vlasti”, rekao je Čović i kao primjer naveo kašnjenje odgovora na Upitnik EU, koji je trebalo da budu gotov do kraja svibnja.

Čović, koji je i predsjednik HDZ BiH, stava je da politički lideri naredni period moraju iskoristiti da izvuku maksimum iz suradnje i za idući tjedan najavio sastanak s predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji će službeno posjetiti Mostar.

Hrvatski član Predsjedništva rekao je da će Predsjedništvo na narednoj sjednici uputiti službeni poziv za posjetu BiH predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, te da je u planu da se u posjetu uskoro pozove i predsjednicu Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.