Čović: Nosim dozu političke odgovornosti za Aluminij kao lider HDZ-a

43

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kao je „apsolutno i nedvojbeno bio izvan menadžmenta i bilo kakvog utjecaja na sami rad Aluminija“, ali i kako je svjestan da kao „predsjednik HNS-a i vodeće hrvatske stranke“ nosi određenu dozu, uvjetno rečeno, političke odgovornosti kao neko „tko je predstavnik i tko govori u ime hrvatskog naroda“.

Čović: Nosim dozu političke odgovornosti za Aluminij kao lider HDZ-a

Također, kako dodaje, od njega je „zatražena pomoć od onih kojima je ona zbog nastalih okolnosti potrebita“, što je prema njegovom mšljenju dovoljan razlog da se uključi u rješavanje ovog problema u mjeri u kojoj to mogu i u kojoj je to dopušteno.

U intervju za Fenu, govorio je i o političkoj zloupotrebi slučaja Aluminija, te se pokušava iskoristiti eskalacija problema kako si se on i hrvatska politika u našoj zemlji oslabili u vrlo osjetljivom političkom trenutku.

– Pokušaji da se mene obilježi kao nekakvog glavnog krivca su političke podvale i dio mnogo većih igara za koje je Aluminij samo iskorišten. Na žalost kreatora, takvi pokušaji su već propali i hrvatska politička pozicija u BiH danas nije nimalo slabija. Naprotiv. Ipak, nije tajna da mnogi koji više i ne kriju antihrvatski sentiment, priželjkuju gospodarsko, društveno pa onda i političko osiromašenje i krah Hrvata kao političkog naroda, a situacija s Aluminijem ih je dodatno ohrabrila u takvim razmišljanjima. S te strane je jako važno da upravo sada, kada je možda i najteže, pokažemo svu ustrajnost, odlučnost, ali i vizionarstvo i prilagodljivost koji će odrediti poslovne poteze za budućnost modernizacije, progresa i snažnog iskoraka ovog podneblja ka Europi – poručuje Čović.

(Interview.ba, Fena)