- oglas -

Četvrtu dozu cjepiva primilo svega 0,24 posto građana, čeka se novo cjepivo za varijantu omikrona

Pročitajte i ovo

Najkrvavija bitka rata. Dnevno ginu stotine, pomaka nema, rezultati su katastrofalni

U PREDGRAĐU Bahmuta više od mjesec dana vode se teške bitke i trenutno je to najaktivniji front u Ukrajini....

Poznati parovi osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru, nikad slabiji okršaji

Susretima trećeg kola u grupi G završena je prva faza natjecanja na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, a sada...

ŠIRI SE SNIMAK DRUŠTVENIM MREŽAMA: Mladić pada na zemlju, a napadač ga nakon toga više puta ubada nožem

Snimak ubistva muškarca A.B. kod benzinske pumpe u Banjoj Luci širi se društvenim mrežama. Napadač je jurio A.B. , koji u...
- Advertisement -

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je Vladi FBiH zahtjev za davanje suglasnosti za pokretanje postupka javne nabave za novo bivalentno cjepivo koje štiti od izvornog soja virusa i trenutno dominantnih podvarijanti BA.4 i BA.5., potvrđeno je Feni iz tog zavoda iz kojega su zatražili pomoć u nabavci i od međunarodnih donatora.

- Advertisement -

Napominju kako će, nakon što Vlada Federacije BiH da suglasnost koja uključuje i osiguravanje materijalnih sredstava, postupiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavama Bosne i Hercegovine.

Istodobno, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je iskazao potrebe za ovim cjepivom i međunarodnim donatorima, kao i COVAX mehanizmu.

U Zavodu također podsjećaju kako je Europska agencija za lijekove do sada odobrila dva cjepiva protiv covida-19 koja imaju u sebi i genetske podvarijante omikrona (BA.4 i BA.5).

“Novo cjepivo se koristi kao druga, dodatna doza na primarno cijepljenje, a Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva je preporučilo ovakvo ordiniranje”, naglašavaju te dodaju kako su trenutačno u Europi cirkulirajuće podvarijante genetske varijante omikron SARS-CoV-2.

Što se tiče raspoloživih doza, kao i onih koje su propale, iz Zavoda ističu kako “trenutno raspolažemo sa 415 015 doza cjepiva protiv covida-19 (Pfizer, Moderna, Sinopharm i Sinovac), dok je za 607 829 doza cjepiva istekao rok trajanja”.

Upitani kolika je uopće zainteresiranost građana za cijepljenje protiv covida-19, odgovorili su kako ona trenutačno, nije na razini koju bi željeli i na razini koja bi imala povoljan učinak na zdravlje stanovništva u Federaciji BiH.

Stoga i ne čudi da su, prema posljednjim podacima kojima Zavod raspolaže, svega 4 334 osobe primile četvrtu dozu cjepiva protiv covida-19 (0,24%).

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH ponovno su pozvali sve stanovništvo da se cijepi, što u primarnoj seriji (prve dvije doze) što docjepljivanjem, a osobito najugroženije, osobe iznad 60 godina života i imunokompromitirane kroničnim bolestim, prenosi agencija.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Najkrvavija bitka rata. Dnevno ginu stotine, pomaka nema, rezultati su katastrofalni

U PREDGRAĐU Bahmuta više od mjesec dana vode se teške bitke i trenutno je to najaktivniji front u Ukrajini....

Poznati parovi osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru, nikad slabiji okršaji

Susretima trećeg kola u grupi G završena je prva faza natjecanja na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, a sada su i zvanično poznati svi...

ŠIRI SE SNIMAK DRUŠTVENIM MREŽAMA: Mladić pada na zemlju, a napadač ga nakon toga više puta ubada nožem

Snimak ubistva muškarca A.B. kod benzinske pumpe u Banjoj Luci širi se društvenim mrežama. Napadač je jurio A.B. , koji u jednom trenutku pada na zemlju...

Srbija nakon ludog raspleta ispala sa Svjetskog prvenstva kao zadnja u skupini

ZAVRŠENO je natjecanje po skupinama na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Posljednja je svoje utakmice odigrala skupina G, iz koje Brazil prolazi kao prvoplasirana momčad,...

Opsadno stanje u Banjoj Luci nakon jezivog ubojstva: Policija blokirala grad

Na brojnim lokacijama u Banjoj Luci nalaze se policijske patrole nakon što je što je večeras kod benzinske pumpe u Boriku ubijen muškarac. Kako piše BNTV riječ...

Povezane vijesti