Četiri godine od nesreće Michaela Schumachera: Nitko ne zna u kakvom je stanju

155

Na današnji dan prije četiri godine Michael Schumacher doživio je nesreću na skijanju u francuskim Alpama. Bio je u društvu svog sina Micka na planini Dent de Burgin kada je pao i udario o stijenu. Premda je nosio skijašku kacigu, doživio je teške ozljede glave. Prebačen je u bolnicu u Grenobleu gdje je podvrgnut dvjema operacijama i stavljen u induciranu komu zbog traumatskih ozljeda mozga.

Toga dana počela je drama cijele obitelji Schumacher koja se protegnula na već pune četiri godine. Drama prožeta neizvješnošću u vezi sa zdravstvenim stanjem njihova oca i supruga, isprepletena raznim medijskim špekulacijama koje je Schumacherova menadžerica Sabine Kehm redovito demantirala, prijetivši nerijetko i sudskim tužbama.

Oporavak nije išao brzinom kakvu su svi priželjkivali

Nesreća koju je doživio najveći u povijesti Formule 1 solidarizirala je cijeli sportski svijet, a naročito automobilizam. Poruke podrške Schumacheru stizale su sa svih strana, i ne samo od bivših kolega već i od brojnih drugih sportskih šampiona.

Svima je želja bila ista – da se legendarni Schumi što prije oporavi i ponovno uživa sa svojom obitelji u zasluženoj mirovini.

Ferrarijeva poruka podrške za Schumachera
Ferrarijeva poruka podrške za Schumachera (Foto: AFP)

Nažalost, oporavak nije išao željenom brzinom. Više od pet mjeseci trebalo je proteći dok Schumacher ne bude prebačen s odjela intenzivne skrbi na rehabilitacijski odjel. Kad se to dogodilo, u lipnju 2016. napokon je došao svijesti te iz bolnice Grenoble premješten u Švicarsku, u Sveučilišnu bolnicu u Lausanni.

Početkom rujna 2014. godine iz te bolnice napokon je stigao u svoj dom u švicarskom Glandu, mjestašcu na obali Ženevskog jezera.

Obiteljska borba s lažima i izmišljotinama

Sukladno željama obitelji, menadžerica Kehm nije u medijima govorila o njegovu zdravstvenom stanju. Iznimke bi učinila samo onda kad bi se pojavile razne izmišljotine u vezi s poboljšanjem ili pogoršanjem stanja.

U proteklom periodu brojni su se likovi medijima predstavljali kao “dobro upućeni” u Schumacherovo stanje, njihove smo izjave prenosili, ali i uzimali sa zadrškom jer su se mahom pokazale neistinitima.

Tračak nade u pozitivan rasplet dala je Schumacherova menadžerica u svibnju 2015. izjavom kako se njegovo “stanje polako poboljšava s obzirom na ozbiljnost ozljede koju je pretrpio”.

Schumacherova supruga Corinna i (u pozadini) menadžerica
Schumacherova supruga Corinna i (u pozadini) menadžerica (Foto: Friso Gentsch/DPA/PIXSELL)

Danas, na četvrtu obljetnicu velike nesreće, Kehm je poručila:

“Odluka je obitelji da štitimo njihovu privatnost jer je to u Michaelovu interesu. Da se nešto značajno dogodilo, mi bismo to već priopćili javnosti.”

Michael Schumacher za vrijeme svoje karijere u formuli 1 doživio je tri teške nesreće i svaki put se izvukao i vraćao utrkivanju. Osvajač sedam naslova prvaka i pobjednik 91 utrke (u obje je kategorije nedostižan rekorder) u srijedu će navršiti 49 godina.

Njegovoj obitelji, svim istinskim fanovima Formule 1, ali i sporta općenito, bilo bi iznimno drago da legendarni Nijemac rođendan dočeka s bilo kakvim promjenama nabolje.