Čelnici VW-a na optuženičkoj klupi

22

Njemačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv direktora Volkswagena Herberta Diessa i predsjedavajućeg Hansa Dietera Poetscha, zajedno s bivšim izvršnim direktorom Martinom Winterkornom, zbog tržišnih manipulacija povezanih sa skandalom sa dizelskim emisijama koji je izbio 2015.

Tužitelji u Braunschweigu kazali su u utorak da su njih trojica optuženi da su namjerno sa zakašnjenjem informisali tržište o troškovima koje će kompanija imati kao rezultat skandala, čime su nepropisno uticali na cijenu dionica ove kompanije.

Diess, Winterkorn i Poetsch — sva trojica članovi izvršnog odbora u vrijeme izbijanja skandala — nisu dioničare i investitore informisali o varanju i velikom finansijskom riziku za kompaniju čim su za to saznali, što je u neskladu sa njhovim zakonskim obavezama, navodi se u informaciji Tužilaštva.

Optžnica znači da će se njih trojica naći u suidskom procesu zajedno sa Rupertom Stadlerom, bivšim šefom Volkswagenove podružnice Audija, koga su tužitelji u Minhenu optužili u julu.

Šok za kompaniju i cijelu zemlju

Podsjetimo, skandal je izbio 2015. godine kada su otkrivene manipulacije na 11 miliona vozila širom svijeta kako bi se izvela prevara na testu ispušnih plinova.

Skandal s dizelskim motorima potresao je Volkswagen do temelja, a zajedno s njim i automobilsku industriju koja je najrazvijeniji njemački sektor u kojem je zaposleno oko 800.000 ljudi.

To je koštalo samu kompaniju više od 30 milijardi eura novčanih kazni, pravnih troškova i naknada na ime odštete vlasnicima automobila, od toga najviše u Sjedinjenim Državama.

Kod kuće su Audi, Porsche i Volkswagen platili ukupno 2,3 milijarde eura kazne zbog nemara i neuspjeha u zaustavljanju varanja.