Čavara: Popravit ćemo odnose Bošnjaka i Hrvata

26

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara već od jučer upravlja ovim entitetom iz svog ureda u Sarajevu. U iščekivanju rezultata razgovora čelnika političkih stranaka, Čavara najavljuje kako od nove izvršne vlasti očekuje odlučnost oko stabiliziranja financija, ali i popravljanja prije svega hrvatsko-bošnjačkih odnosa koji su narušeni propalim eksperimentom ‘platforme’.

 

U intervjuu za Večernji list kaže kako novu dužnost doživljava kao ogromnu odgovornost. Prema njegovim riječima, odgovornost je ogromna jer se radi o ulozi koja nosi sa sobom veliku odgovornost, a i zbog vremena u kojemu je započeo mandat. Na ovoj će se poziciji, kako kaže, maksimalno zalagati i raditi sukladno Ustavu i zakonu, te proklamiranim ciljevima stranke i njega osobno.

– Ovo mandatno razdoblje treba iskoristiti za stabiliziranje odnosa u Federaciji BiH. Treba omogućiti da imamo legitimne narodne predstavnike na svim pozicijama. I ovaj mandat vlasti treba iskoristiti za definiranje ustavnog okvira koji će spriječiti devijacije Ustava ili zakona, te da sustav može odgovoriti hitno, a ne da čekamo izborni ciklus kako bi se ispravilo neustavno i nezakonito formiranje vlasti. Vjerujem da ima dosta spremnosti druge dvije stranke u FBiH kako bismo napravili pomake, kazao je Čavara odgovarajući na pitanje koliko je značajno što je zaustavljen projekt koji je bio na djelu posljednje četiri godine oko majorizacije Hrvata te hoće li to voditi popravljanju povjerenja Bošnjaka i Hrvata.

Usporedno s tim, dodaje Čavara, treba tražiti rješenja za popravljanje gospodarske situacije i otvaranja novih radnih mjesta jer će bez toga biti uzaludan sav ostali posao.

Na upit hoće li doći do promjena Ustava ili izbornog zakonodavstva kako bi se otklonili stalni narodni i politički prijepori između Hrvata i Bošnjaka, Čavara ističe kako je optimist po opredjeljenju i po stavu.

– Po meni nije spojivo da netko bude u politici i da pri tome zna kako ne može mijenjati ili popravljati stvari. Vjerujem, s obzirom i na vrlo tešku situaciju u kojoj se nalazimo, da nema prostora za bilo kakvu stagnaciju, bespredmetne rasprave, nego za pronalaženje konkretnih rješenja. Mislim da je toga većina postala svjesna, kazao je između ostalog Čavara./Dnevnik.ba