Čavara nakon razgovora s Novalićem: Mislim da ćemo nas dvojica biti dobitna kombinacija

25

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara danas je održao prvi sastanak s mandatarom za sastav nove federalne Vlade Fadilom Novalićem, na kojem je ocijenjeno “da će njihova suradnja biti 100 postotno harmonizirana radi rješavanja problema u državi”.

-- Oglas ---

 

Pri tome će, kaže Čavara, tražiti strateške pozicije i pravce da bi sustavno doprinijeli stvaranju gospodarskog ambijenta.

– S obzirom na to da smo i istih zanimanja, mislim da ćemo biti dobitna kombinacija i s te strane. Iako vjerojatno neke probleme nećemo riješiti u svom mandatu, vjerujem da ćemo dati dobre temelje da se u narednom razdoblju riješe – kazao je Čavara na press-konferenciji nakon sastanka.

Njegova predviđenja potvrdio je i Novalić, navodeći da im ostaje da budu efikasni u izvršavanju zadataka, jer imaju “izuzetno visoko slaganje u pogledu svih problema”.

– Zadatci su opisani u protokolu triju stranka (SDA, HDZBiH i Demokratska fronta). Čak i bez toga ti zadatci su top tema na televizijama i kod naroda – kazao je Novalić.

Imenovanje nove vlade Čavara očekuje početkom ožujka, a koja će, ističe, pokušati vratiti i sve ono što je izašlo iz okvira Ustava.

– Vjerujem da će i ostale konsultacije koje su potrebite da bi se došlo do imenovanja nove vlade ići svojim tijekom i da ćemo vrlo brzo imati prijedlog sastava Vlade FBiH – rekao je Čavara.

Govoreći o privatizaciji u zemlji, Novalić je potvrdio da u ovom mandatu Elektroprivreda BiH i BH Telecom sigurno neće biti privatizirane, javlja Fena.

– Ako bi i postojala takva intencija, nije moguće jer rudnici koji opskrbljuju naš energetski sustav zapravo traže restrukturiranje. Tako i zbog tehničkih uvjeta ne možemo govoriti o privatizaciji Elektroprivrede. O BH Telecomu u tehničkom smislu se može govoriti o privatizaciji, ali nisam primijetio da postoji takva intencija s jedne strane. S druge strane iako bi se to govorilo – govorilo bi se o djelimičnom dodatnom raspisu dionica unutar manjinskog udjela. To je maksimalan domet – kaže Novalić. Smatra da su ove dvije kompanije efikasne i da donose profit

Novalić je najavio i otvaranje novih 10.000 radnih mjesta u ovoj godini. /HMS/