Čačić dobio otkaz, ali HNS još uvijek nema novog izbornika?

62

Čelnici Hrvatskog nogometnog saveza (HNS)održali su nakon katastrofalnog remija protiv Finske izvanredni sastanak, na kojem su smijenili Antu Čačića! Hrvatska se nalazi na rubu provalijeuoči posljednjeg kola kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo i treba joj (vjerojatno) isključivo pobjeda u Ukrajini da bi izborila dodatne kvalifikacije, pod pretpostavkom da će Island kod kuće slaviti protiv Kosova i izboriti direktan plasman u Rusiju.

Razlog zbog kojeg nije objavljeno da je Čačić smijenjen je taj što HNS nema koga postaviti na njegovo mjesto u tako kratkom roku. Čeka se da netko pristane ili će na njegovo mjesto uskočiti netko od njegovih pomoćnika – Ante Miše ili Joe Šimunić.

Trening reprezentacije uoči povratka u Zagreb i leta za Ukrajinu je danas s početkom u 11 sati, no kako je javio glasnogovornik HNS-a – bit će zatvoren za javnost! Istovremeno su odlučili čenici Saveza da je najpametnije otkazati mix-zonu, odnosno predviđeni razgovor s novinarima dvojice igrača nakon treninga, što je samo dodatna potvrda sve što smo naveli. Za očekivati je da će trening voditi Šimunić i Miše, dok čelnici Saveza jure za novim izbornikom.

Po nogometnim kuloarima već druže vrijeme spekulira se da Zlatko Dalić čeka rasplet situacije kao zapeta puška, iako on to neće priznati. Ako ništa drugo, figurira kao najveći kandidat za novog izbornika.

Dalić je trenerski ugled i kredibilitet stekao poglavito odličnim rezultatima u arapskom svijetu, gdje je vodio ponajveće klubove i materijalno se osigurao za tri života. Taj je uvjet dosta bitan jer se šuška da Savez u financijskom smislu ne stoji baš najbolje. HNS ne može platiti trenera kojem su financije najvažnija stavka, posebice ako se Hrvatska ne plasira na SP, dok je Daliću novac vjerojatno zadnja stvar na popisu želja. Dakle, Savez bi s Dalićem spojio ugodno s korisnim; dobio bi kvalitetnog trenera kojeg bi javnost vjerojatno dobro prihvatila, a ne bi ga preskupo platio.

Zlatko Dalić