- oglas -

Buknulo crno tržište: Dizel i do 1 KM jeftiniji nego na legalnim crpkama

Pročitajte i ovo

Drama u Hrvatskoj: Evakuirane Terme Tuhelj, u bolnici 16 osoba

Posjetitelji bazena u tuheljskim toplicama, u Hrvatskoj, evakuirani su danas poslijepodne zbog isparavanja hemikalija, od kojeg je dio posjetitelja...

DJ Solomun spektakularnim nastupom označio kraj 28. izdanja SFF-a

DJ Solomun, pravog imena Mladen, rođeni Travničanin, večeras je priredio spektakularan nastup pred hiljadama Sarajlija i gostiju ovog grada. Njegov...

Kada politika zasjeni sportske uspjehe: Država u kojoj se na kraju sve ispolitizira

Kao i sve u ovoj državi tako i veliki uspjesi sportaša se na kraju ispolitiziraju. Tako je i sa...
- Advertisement -

Litra dizela se na crnom tržištu može kupiti i za 2,6 KM, a na pojedinim mjestima i ako znate „prave ljude“, čak i jeftinije.

Ogroman rast cijena goriva posljednjih mjeseci potaknuo je crno tržište u Republici Srpskoj na kojem se dizel i benzin trenutno mogu kupiti za jednu marku jeftinije nego na benzinskim crpkama, doznaje Capital.ba.

- Advertisement -

Cijene goriva na benzinskim crpkama u RS-u se kreću od 3,49 do 3,70 KM po litri, a sve su glasnije prognoze da će ići i na četiri KM.

Međutim, prema informacijama Capital-a, litra dizela se na crnom tržištu može se kupiti i za 2,6 KM, a na pojedinim mjestima i ako znate „prave ljude“, čak i jeftinije.


Sugovornici objašnjavaju da se crno tržište opskrbljuje gorivom iz nelegalnog uvoza tako što nisu plaćene ekstremno visoke dadžbine državi ili zahvaljujući krađi goriva, najčešće iz javnih poduzeća i građevinskih strojeva.

U Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH nemaju informacije o nelegalnom uvozu, a isto kažu i u Inspektoratu RS koji je svoje snage koncentrirao na kontrole službeni prodajnih mjesta.

„Inspektorat RS-a od početka godine pa do danas nema informaciju niti bilo kakvih dojava o nelegalnoj prodaji goriva od strane fizičkih i pravnih osoba u Republici Srpskoj. Naše kontrole većinom se odvijaju po redovitom rasporedu, a samim tim praćenjem rasta cijena svakodnevno se kontroliraju benzinske crpke stanice“, kazali su u Inspektoratu.

Dodali su da svakodnevno dobivaju određeni broj predstavki, a koje se većinom odnose na primjedbe, nedostatke i određene usluge koje se isključivo odnose na zaštitu prava potrošača.

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da ga informacije o crnom tržištu ne iznenađuju jer se slično već doživjelo na tržištu cigareta.

„Kada su cijene cigareta premašile razinu prihvatljivu većini kupaca došlo je do ekspanzije crnog tržišta. Naravno, mnogo je lakše trgovati tako cigaretama nego gorivom, ali imali smo nekada situaciju da se na nekim crpkama ili mimo službenih crpnih stanica lož ulje prodavalo i točilo direktno u rezervoare vozila po drastično nižim cijenama u odnosu na dizel gorivo“, ističe Gavran.

Kaže da, ako se zaista raširi, možda ova pojava barem skrene pažnju vlasti da su neophodne mjere kako bi se zaštitili građani i gospodarstvo.

Prema podacima UNO BiH, samo prihodi od trošarina na naftu i naftne derivate u prvih pet mjeseci ove godine iznosili su 201,6 milijuna KM, što je 8,4 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najnovije vijesti

Drama u Hrvatskoj: Evakuirane Terme Tuhelj, u bolnici 16 osoba

Posjetitelji bazena u tuheljskim toplicama, u Hrvatskoj, evakuirani su danas poslijepodne zbog isparavanja hemikalija, od kojeg je dio posjetitelja...

DJ Solomun spektakularnim nastupom označio kraj 28. izdanja SFF-a

DJ Solomun, pravog imena Mladen, rođeni Travničanin, večeras je priredio spektakularan nastup pred hiljadama Sarajlija i gostiju ovog grada. Njegov nastup zatvorio je Sarajevo Film...

Kada politika zasjeni sportske uspjehe: Država u kojoj se na kraju sve ispolitizira

Kao i sve u ovoj državi tako i veliki uspjesi sportaša se na kraju ispolitiziraju. Tako je i sa veličanstvenim uspjesima Lane Pudar koji...

Kraj utakmice u Zenici: Bukvić heroj Tuzlaka, u samom finišu odbranio penal

U okviru 6. kola mtel Premijer lige BiH, ekipa Sarajeva je na stadionu Bilino polje dočekala Slobodu. Iako su domaći imali dominaciju na terenu,...

Radončić: Neće biti Čovićevog trećeg entiteta, ali ni Hrvati ne smiju biti nacionalna manjina

Večeras je na unutarstranačkoj tribini Saveza za bolju budućnost BiH u Mostaru, između ostalih, govorio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. - Kada su u pitanju...

Povezane vijesti