Brutalne fore na račun gastarbajtera koje nam nikad ne bi oprostili

398
Gastarbajteri na odmoru u Srbiji Foto: Mitar Mitrović

“Kakav ljakse”, prolazi kroz glavu svakome tko je imao priliku da se nađe u društvu nekog gastarbajtera. Međutim, ipak šuti i sluša priče o nabeđenom patriotizmu, klima glavom na jadikovke kako ni Njemačka nije više što je bila i ispija turu za turom na račun svog zemljaka. Licemjerno, ali što mislite kako su nastali svi oni vicevi iz kojih su gastosi još malo pa protjerali plavuše i Muju i Hasu.

-- Oglas ---

Po definiciji gastarbajter (njemački: Gastarbeiter) je termin koji se 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka koristio za radnike koji su došli na privremeni rad u Njemačku, sa tendencijom da se posle nekoliko godina vrate kući. U teoriji to donekle važi i danas, samo što ih u praksi doživljavaju na skroz drugačiji način.

Pored ‘najrođenijih’, najviše im se raduju konobari i pjevači narodne muzike. Lovu stečenu teškim radom na poslovima koji su zapadnjacima mrski nemilice upumpavaju u turbo folk. Gipsane zvijeri u prirodnoj veličini čuvaju im dvorac koji su sagradili u nekoj vukojebini, a kad parkiraju novu “mečku” obavezno zauzmu dva parking mjesta. Niko ne može da ih opiše ukratko, a da ne izbjegne ovaj stereotip.

Imaju pare, to niko ne može da im ospori, ali poštovanje zemljaka koji su ostali u rodnoj grudi nikad neće zaslužiti.

Što bi rekao gazda Topuzić “ostali su nekako balvani i primitivci”, ali briga njih što tko misli. Oni imaju svoju misiju i samo oni znaju kako im je, a siromašni rođaci mogu do prekosutra da smišljaju viceve i da ih prozivaju.

Kakav je mentalitet gastarbajtera najbolje pokazuju brutalne šale koje već godinama kruže internetom. Njihovi maniri ne mogu da promaknu ljudima u zavičaju, a ovo su neki od najupečatljivijih:

Što gastarbajter ima u autu od prve pomoći? -Krst i zastavu Hrvatske na unutrašnjem retrovizoru i krunicu oko mjenjača.”

“Bem ti život….gastarbajter može da kupi sve, ali padeži su izgleda preskupi.”

“San svakog Srbina je da postane gastarbajter. San svakog gastarbajtera je da mu dijete pobjedi u Zvezdama Granda!”

“Gastarbajter se po dvorištu poznaje:

Austrija – Lavovi

Francuska – Patuljci

Njemačka – Polovne gume”

“Hercegovina zavijena u crno! – Gastarbajter se nakon 30 godina rada u Njemačkoj u selo vratio sa Škodom.”

“Gastarbajter si, ali nemaš bijele plitke čarape na crnim cipelama da to i dokažeš.”

“U prometnoj nesreći na automobilu nije bilo oštećenja, teške povrede glave dobio je vozač gastarbajter od križa okačenog na retrovizor!”