Bradara: Zahtjevi za ravnomjernom raspodjelom prihoda stižu sa svih strana i iz svih krajeva FBiH

28

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH u razgovoru za Bljesak.info, uoči sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, govorila je o uspostavi vlasti u Federaciji BiH, statusu Grada Mostara i izdaju za koju je optužen HDZ BiH. Govorila je i o primjeni sporazuma sa SDA kada je u pitanju Mostar te o ministarstvima koje želi njezina stranka.

-- Oglas ---

 

Bradara je potvrdila kako je rukovodstvo oba doma, i Zastupničkog i Doma naroda, odlučilo sjednice sazvati 9. veljače. Sjednica Zastupničkog doma sazvana je za 11 sati, dok bi Dom naroda trebao zasjedati u 13 sati.

Bljesak.info: Za početak, je li sve spremno za dugo očekivanu sjednicu Zastupničkog i Doma s obzirom da ste ju ipak odgodili za ponedjeljak ?

Bradara: Sjednicu smo i odgodili za ponedjeljak kako bi sve bilo spremno za njezino održavanje. Sazivanjem sjednice za ponedjeljak ostavili smo potrebno vrijeme za sve zakonom propisane procedure, uključujući i ovjeru zajedničke kandidacijske liste te vrijeme potrebno za rješavanje eventualnih žalbi. Što se stranke iz koje ja dolazim tiče, a to je HDZ BiH, ali i Kluba hrvatskog naroda, mi smo za izbor čelnika Federacije BiH bili spremni još 15. siječnja. Pokazali smo to i jednoglasnom potporom unutar Kluba hrvatskog naroda koju je dobio kandidat HDZ BiH za predsjednika Federacije BiH Marinko Čavara.

Bljesak.info: Postoji li mogućnost da se ipak izjalovi podrška potpredsjedniku iz reda srpskog naroda, s obzirom da su se u javnosti pojavila oprečna mišljenja, pa i od strane članova HDZ-a BiH?

Bradara: Ustav F BiH je u ovom slučaju jasan i propisuje procedure i način izbora Predsjednika i Potpredsjednika F BiH. Oba doma se izjašnjavaju o zajedničkoj listi, koju su predložila najmanje trećina svakog od klubova naroda. Izjave pojedinih dužnosnika HDZ BiH oko mogućnosti uskraćivanja potpore zajedničkoj listi kandidata razumijem, ali mislim da ipak treba krenuti naprijed i deblokirati proces uspostave vlasti ne samo u F BiH već i BiH. HDZ BiH kao stranka koja uživa najveću potporu hrvatskog biračkog tijela nakon izbora 2010. godine na svojoj je koži osjetila što znači gaženje izborne volje te je razumljivo da četiri godini poslije ne želi da se to više ikad i ikomu ponovi. Ukoliko je Klub srpskog naroda dao potporu nekom kandidatu, ne vidim razloga da mi njihovu volju ne ispoštujemo. Međutim jasno je i da ćemo i dalje inzistirati na izmjenama Ustava i Izbornog zakona.

Bljesak.info: Možete li nam otkriti želje Vaše stranke glede raspodjele ministarstava?

Bradara: HDZ BiH je svako ministarstvo u Vladi F BiH podjednako važno i pregovarat ćemo za svaku poziciju za koju procijenimo da ćemo kroz nju dati svoje „hrvatske odgovore“, odnosno ispuniti obećanja koja smo dali u kampanji.

Bljesak.info: Kako komentirate optužbe Hrvatske republikanske stranke glede navodne izdaje Mostara?

Bradara: Ne mislim da je HDZ BiH ni na koji način izdao Mostar. Krivci su ipak negdje drugo, a treba ih tražiti među svim onima koji godinama od Mostara uporno pokušavaju napraviti „grad slučaj“. Izdaja bi bila da Parlament F BiH nije donio spomenutu izmjenu Zakona o Proračunima i ostavio Grad bez mogućnosti za koliko toliko normalno elementarno funkcioniranje. Mi u datim okolnostima nismo pronašli bolje rješenje.

Bljesak.info: Kada će početi implementacija dogovora SDA i HDZ-a vezano za Mostar, a koje je za naš portal potvrdio sam Dragan Čović?

Bradara: Nadam se što prije, kao što želim i da se započeti razgovori ove dvije stranke oko projekta „zrcalo“ što prije nastave… Svi gradovi kao Mostar ili Mostar kao svi ostali gradovi u BiH.

Bljesak.info: Tko je po Vama kriv za ovu situaciju i je li SDP na kraju ispao spasioc?

Bradara: To što SDP ima najviše izaslanika u Klubu srpskog naroda povlači i veliku odgovornost. Pokazati se odgovornim je pozitivno, ali taj potez ne treba veličati znamo li da smo svi koji sudjelujemo u procesu formiranja vlasti odgovorni za što bržu provedbu izbornih rezultata, pa tako i SDP. To je prvi korak kojeg moramo napraviti želimo li opravdati ukazano nam povjerenje. Što prije napravimo taj korak brže smo zacrtanom cilju, stvaranju uvjeta za bolji život svih naroda i građana u F BiH i BiH.

Bljesak.info: Što bi trebali biti prvi koraci novog predsjednika Federacije?

Bradara: To trebate pitati Gospodina Čavaru, ali po mom mišljenju trebalo bi sagledati razmjere štete koju je napravila nezakonita i nelegitimna vlast u F BiH, a odmah nakon toga krenuti sa saniranjem štete, poništenjem najštetnijih poteza, relaksiranjem odnosa i izgradnji povjerenja,te nizom drugih aktivnosti čiji je konačan cilj bolji život naroda i građana u F BiH. Ipak, to će u konačnici definirati novoizabrani predsjednik, moj kolega Marinko Čavara.

Bljesak.info: Sudjelujete i u pregovorima u Srednjobosanskoj županiji. SDA je prošli tjedan izravno okrivio DF za nerealne zahtjeve, dok u HNŽ-u HDZ BiH već traži nove partnere. Ima li ova koalicija (SDA-DF) po Vama, budućnost?

Bradara: Zadnju riječ o tomu ima li koalicija SDA i DF budućnost dat će spomenute dvije stranke. Ono što se može primijetiti jeste da odnosi na relaciji SDA i DF ne funkcioniraju najbolje i oni koče i uspostavu vlasti u SBŽ gdje sam kao predsjednica ŽO HDZ BiH izravno uključena u pregovore. Jednako kao i u F BiH, i u SBŽ smo što se HDZ BiH tiče, odavno mogli imati novu Vladu.

Bljesak.info: Posljednjih dana sve se više spominje Zakon o javnim prihodima. Možemo li očekivati neke skorije korake u njegovoj izmjeni?

Bradara: Na potrebu izmjene ovog Zakona ja ukazujem godinama. Zakon o pripadnosti javnih prihoda u F BiH doživio je manje izmjene ali ne i one suštinske koje bi omogućile ravnopravnu raspodjelu prihoda. Upravo te suštinske promjene bit će prioritet novoizabranih tijela vlasti u F BiH. Mislim da je konačno došlo vrijeme za izmjenu ovog Zakona. Takvi zahtjevi stižu sa svih strana i iz svih krajeva Federacije BiH.

Bljesak.info: Nakon izbora gospodina Čavare za predsjednika, te dr. Mahmutbegović za potpredsjednicu, Srednjobosanska županija, uz Vašu, dobiva zaista značajne funkcije. Je li ova županije prije bila podređena u političkom ali i ekonomskom smislu, ako se vratimo ponovno na spomenuti Zakon?

Bradara: Ne mislim da smo bili podređeni u političkom smislu, barem ne kad su u pitanju dužnosnici HDZ BiH. U ekonomskom smislu, skoro svi dijelovi Federacije BiH, izuzev Sarajeva i Sarajevske županije, u nepovoljnom su položaju. Otud i sve glasniji zahtjevi za osiguranjem ravnomjernog razvitka Federacije BiH koje u potpunosti podržavam prenosi Hercegbosna.org