Božana Levarda: 2018. Osmjeh usmjeren prema sutra

526

Spremni ili pak ne, ušli smo u još jednu novu godinu. Prošao je period slavlja, prekomjerne konzumacije hrane i alkohola i što ćemo sad. Vrijeme je prionuti svakodnevnim obavezama i zadaćama koje se stavljaju pred nas. Nekako se svake godine u ovom periodu napunimo pozitivnom energijom i željama za neko ljepše sutra za koje je izvjesno kako ipak neće doći ukoliko ga ne zaslužimo.

Želimo li da ova 2018. godina bude kvalitetnija i plodnija od prethodnih morat ćemo prionuti većim entuzijazmom i uloženom energijom u privatnoj, ali i poslovnoj sferi života. Vrlo je jednostavno to ovako staviti na papir, ali što bi to zapravo trebalo predstavljati. Ne postoji neka univerzalna formula, budući kako je svaki čovjek jedinka sa zasebnim temperamentom, osobnošću, željama i ambicijama. Radite ono što Vas čini sretnim, ali zbilja istinski sretnim na duže staze.

Jedite ukusnu hranu (po mogućnost i zdravu), slušajte kvalitetnu glazbu, bavite se nekih vidom tjelesne aktivnosti, okružite se s ljudima koje volite i koji su vam zbilja bitni. Mislim kako bi ovo trebali biti sasvim dobri temelji za izgradnju privatnog zadovoljstva. Dakako temelji postoje kako bi se nadograđivali, a vi sami znate najbolje čine ih je točno najbolje nadograditi. I da koliko god to teško zvučalo, izbacite crnu kroniku i dnevnu politiku iz vaše svakodnevnice. Ono zadnje vam vjerujem zvuči prilično čudno. Zašto to govorim? Svakodnevno se iz različitih izvora punimo negativnim informacijama na koje ne možemo izravno utjecati i uopće nije čudno ako se počnete osjećati pomalo pasivno i negativno, a da sami niste svjesni odakle te emocije potječu. Postoji puno bolji način za korištenje vlastitog vremena i energije, usredotočite se na stvari koje su vam bitne. Važno je znati probleme društva i države, ali ne shvaćati ih previše osobno, već isključivo u onoj mjeri u kojoj je naša mogućnost pristupiti rješavanju iste. Eh da, još nešto. Postanimo svjesni kako su političke stranke samo grupacije političkih istomišljenika koje na isti način promatraju političke procese i imaju zajedničke političke vrijednosti. To nisu Vaše obitelji, niti su osobe koje pripadaju drugim političkim opcijama, ili  apolitične vaši neprijatelji. Potrebno je poštivati svačiji individualni izbor, dajte drugima isto ono što tražite za sebe. Pa nek svatko odgovara za svoje izbore, ne bi trebalo biti baš tako nešto zar ne.

Kad je riječ o poslu, ono što je najbolje jeste da zavolite posao koji radite. Naravno ukoliko je isto uopće moguće. Ukoliko ne, shvatite ga kao pozitivnu obavezu koja služi za plaćanje računa. Kao nešto privremeno što ćete promjeniti kad vam se ukažu uslovi za to. Teško je kako će promjena doći sama od sebe, ukoliko ne budete težili istoj. Ne libite se potražiti neke oblike profesionalne nadogradnje koji će vam olakšati pronalazak željenog zaposlenja ili pak poslati zamolbe za razgovor u par tvrtki za koje smatrate kako imaju potrebu za kadrom kao što je vaš. U suštini ne postoje pravila, ponekad ćete neuspješno poslati par stotina zamolbi, a ponekad je potrebna samo jedna kako biste završili tamo gdje želite.

Samo onda kad dobijemo nešto u što smo ulagali, samo to znamo istinski cijeniti. Postoji li veća nagrada od onog unutarnjeg zadovoljstva kad znate kako ste upravi vi zaslužni za postignuti uspjeh, ne netko za vas, već upravo vi. Svakako je kako će vam na tom putu dobro doći potpora obitelji i prijatelja, budući kako mi svi imamo svoje trenutke kad ostanemo bez snage i izgubimo volju i oni su tu kako bi nas posjetili koja je svrha naših napora kad mi na to zaboravimo.

Što još reći. Nadajmo se i radimo na tome da nam ova 2018. godina bude onakva kakvu smo radom i trudom zaslužili, a ne onakva kakvu su drugi namjenili za nas.

 

Božana Levarda