Borrell posjetio Sarajevo; poslane važne poruke povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Pročitajte i ovo

S koronom otišla u trgovinu, a onda je posjetila užu obitelj

Uz to, sumnjiči se da je nakon toga posjetila i članove svoje uže obitelji čime je dovela u opasnost...

Novi kiks Real Madrida, prijeti mu ispadanje iz Lige prvaka

Odigrane su prve dvije utakmice 5. kola Lige prvaka, a veliko iznenađenje priredio je ukrajinski Šahtar koji je sa...

Ne glumi žrtvu, ustani i kreni dalje: 12 lekcija holivudskog glumca

Prije nekoliko godina, poznati glumac Matthew McConaughey, održao je motivacioni govor za diplomce Univerziteta u Houstonu, koji je ostavio...
- Advertisement -

“Europska unija (EU) je vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosni i Hercegovini (BiH), a na domaćim vlastima je da intenziviraju napore i ostvare reforme”, ocijenio je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u subotu (21. novembra) visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

- Advertisement -

“Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada bude napretka u svim prioritetima. Naglašavam da više od 80 posto stanovništva Bosne i Hercegovine podržava europske integracije”, rekao je on.

Na 25. godišnjicu obilježavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjetio je na važnost mira u BiH, te da je pomirenje jedno od 14 ključnih prioriteta EU.

“Prošlost je važna, ali se moramo okrenuti budućnosti”, kazao je Borrell.

Godišnjica parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma je, kako je naveo, prilika da se osvrne u prošlosti i oda počast žrtvama i svima onima koji su radili na pravcu pomirenja i pozdravio zajedničku izjavu Predsjedništva povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma.

Prema njegovim riječima, zajednička komemoracija za sve žrtve bi bila važna i dodao da je sa članovima bosanskohercegovačkog Predsjedništva imao iskren i otvoren razgovor “o sadašnjoj situaciji i budućim perspektivama”.

Opći okvirni sporazum za mir u BiH ili Dejtonski sporazum nastao je tokom konferencije koja je održana od 1. do 21. studenog 1995. godine u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u blizini grada Dayton.

Sporazum je službeno potpisan u Parizu, 14. prosinca 1995. čime je okončan rat u BIH, koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na zajedničkoj press konferenciji nakon sastanka, kazao je da je BiH neophodan novi paket pomoći kako bi se oporavila od pandemije.

“Pozivam EU da pomogne BiH kao što to čini sa ostalim evropskim zemljama. Potpuno sam uvjeren u vašu dobronamjernost, zahvalan sam i mislim da svi zajedno moramo uložiti dodatan napor kako bi prevazišli sve probleme”, rekao je Dodik.

“Zahvalili bismo vam da učinite sve da BiH naredne godine dobije status kandidata za ulazak u EU. Zahvalni smo i na pomoći oko pandemije i željno iščekujemo vakcine kako bi smanjili negativne efekte u našoj zemlji koji su veliki”, ocijenio je Dodik.

Naveo je da je 25 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma Borrellova posjeta posebno važna.

“Dejtonskim sporazumom je određeno kako da žive narodi na bazi konstitutivnosti i to je najvažnija činjenica u BiH. I to je bila tema današnjeg razgovora i moram vam reći da se 20 godina nakon Dejtona u RS-u dan potpisivanja slavi kao neradni dan, što nije slučaj u Federaciji BiH”, poručio je Dodik.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović nakon sastanka je kazao da BiH ima podršku Borrella na putu u EU i istakao da je članstvo BiH u EU neupitna perspektiva zemlje.

“Imamo podršku Borrella, do nas je da realiziramo prioritete koji su pred nas postavljeni. Nadam se da ćemo nakon današnje podrške prevazići lošu političku atmosferu i klimu i izaći iz klišea stalnih i nepotrebnih svađa, a okrenuti se realizaciji svih 14. preporuka Evropske komisije”, rekao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku da njegova posjeta potvrđuje da EU stoji iza napretka BiH.

“Nastavili smo razgovore iz Brisela. Posjeta potvrđuje da EU stoji iza napretka Bosne i Hercegovine, pruža pomoć i u trenutnim situacijama, ali i generalno na našem putu ka EU”, kazao je Komšić.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell će nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH posjetiti Muzej ratnog djetinjstva, nakon čega slijede susreti sa zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i Biserom Turković, te članovima Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na kraju posjete predviđeno je njegovo javno obraćanje o temi “Od Daytona ka Briselu”.

(Slobodnaevropa.org)

Najnovije vijesti

S koronom otišla u trgovinu, a onda je posjetila užu obitelj

Uz to, sumnjiči se da je nakon toga posjetila i članove svoje uže obitelji čime je dovela u opasnost...

Novi kiks Real Madrida, prijeti mu ispadanje iz Lige prvaka

Odigrane su prve dvije utakmice 5. kola Lige prvaka, a veliko iznenađenje priredio je ukrajinski Šahtar koji je sa 2:0 pobijedio Real Madrid i...

Ne glumi žrtvu, ustani i kreni dalje: 12 lekcija holivudskog glumca

Prije nekoliko godina, poznati glumac Matthew McConaughey, održao je motivacioni govor za diplomce Univerziteta u Houstonu, koji je ostavio utisak na ljude širom svijeta....

Zbog pogrešno odgojenog djeteta mnogi ljudi pate: Psiholozi izdvajaju najveće greške roditelja

Djeca koja nisu bila dovoljno voljena u djetinjstvu se kasnije prepoznaju po svom načinu ponašanja.Takva djeca se susreću sa velikim problemima u ljubavnim vezama:...

Potvrđeno: Do daljnjeg nema turističkih putovanja ili posjeta u Njemačku

Osobe, koje su prije pooštravanja ograničenja ulaska uslovljenog pandemijom ušle u Njemačku bez vize,  podliježu kao i do sada ograničenju boravka na maksimalno 90...

Povezane vijesti