Blokada zeničkih poduzeća i udari na tisuće radnika – ucjena i bajramska čestitka Fuada Kasumovića

165

Jučer je održana prva od dvije najavljene i dugo očekivane sjednice Gradskog vijeća Zenice. Tema je bilo pregršt: grijanje, ulaganja u vodnu i putnu infrastruktura, izvještaji o radu BNP-a, Opće biblioteke i Gradskog muzeja… Ali, priča je naprosto morala krenuti od kladionica.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, odgovorio je gradonačelniku tog grada Fuadu Kasumoviću “kako je odluku o dodatnom oporezivanju priređivača igara na sreću na ocjenu ustavnosti uputio redovnom porcedurom i da ništa nije sporno”.

No, gradonačelnik ostaje pri tvrdnji kako je to bilo po hitnoj proceduri i apsolutno nepotrebno, “da se gradu uskraćuju 4 milijuna maraka godišnje od kladionica i da iz odgovora nije čuo ni jedan argument”.

Jedini izlaz je da premijer povuče svoju odluku ili će on blokirati Rudnik, Željezaru i Bolnicu, čiji je vlasnik kantonalna ili federalna vlada, kojim upravlja SDA, rekao je Fuad Kasumović.

Hitna procedura je, da odmah budemo jasni, samo Kasumovićeva konstrukcija, jer nje nema niti ona postoji!

Dakle, zašto Fuadu Kasumoviću smeta da o ustavnosti njegovih komunalnih taksi mišljenje da Ustavni sud FBiH? Imaju li građani Zenice temeljno ljudsko pravo na obraćanje ustavnom sudu ili im Fuad Kasumović želi i to uskratiti? Zašto osam mjeseci nema nikakvih investicija u Zenici, otkako je on gradonačelnik. Izvori iz udruženja poslodavaca i privrednih komora govore da ne mogu riskirati investiciju a da ih neustavno oporezuju parafiskalnim nametima koje donosi upravo Kasumović.

U odgovoru premijera Zeničko-dobojskog kantona, gradonačelnik Zenice nije pročitao nijedan argument. Tako barem tvrdi. Ali je strašnija tvrdnja da će blokirati Rudnik, Željezaru i Bolnicu, čiji je vlasnik kantonalna ili federalna vlada, kojom upravlja SDA, ako premijer povuče svoju odluku?!

Ovdje se radi o prijetnji blokadom tih pOduzeća zbog kladionica a ne zato što loše posluju. Dakle, ako premijer Galiijašević povuče poslaNu odluku o komunalnim taksama sa ocjene ustavnosti gradonačelnik neće blokirati pOduzeća koja loše posluju. Prema tome, ne radi se o poslovnosti nego o ucjeni, piše na blogu 32. vijećnik.

Jesu li blokada poduzeća i udari na tisuće radnika bajramska čestitka Fuada Kasumovića, možda nam odgovori još danas…