- oglas -

BITKA ZA DRŽAVNI DOM NARODA: Slučaj u Zapadnohercegovačkoj županiji ozbiljno ugrozio HNS

Pročitajte i ovo

Životna priča liječnika iz BiH: Od izbjeglice do vodećeg robotskog kirurga

Prof. dr. Vahudin Žugor je pionir robotske kirurgije u Njemačkoj. Mnogi ga smatraju vodećim robotskim hirurgom u Njemačkoj i...

Ukrajina o Milanoviću: “Neprihvatljivo. Bacio je sumnju na teritorijalni integritet Ukrajine”

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova danas je kritiziralo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je jučer rekao da se Krim, ukrajinski...

Njemica našla dvojnicu na Instagramu i ubila je da lažira vlastitu smrt

Njemica (23) iračkog podrijetla tražila je na Instagramu dvojnicu, odnosno ženu koja joj jako nalikuje, i uz pomoć prijatelja...
- Advertisement -

Hrvatski narodni sabor mogao bi biti ozbljno uzdrman. Kako doznaje Dnevni list od vrlo pouzdanog izvora čelnik najjače hrvatske stranke iza leđa i ispod stola vodi prljavu spletku pridobijanja još najmanje dva izaslanika iz drugih hrvatskih stranaka kako bi u konačnici osigurao premoćnih 16 izaslaničkih ruku u federalnom Domu naroda.

- Advertisement -

Želi potpunu moć

To mu je prijeko potrebno za dominaciju na razini Federacije, ali i još bitnije za krucijalnu moć u Domu naroda Parlamenta BiH u vidu 4 izaslanika što bi uz isto toliko mandata Dodikovog SNSD-a bio taj apsolutni kontrolni paket koji bi omgućio osovini Čović-Dodik da s većinom od 8 izaslanika zgrne neukrotivu nadmoć na razini države i kontrolu svih procesa.

Matematika je jasna, svaka stranka koja u nacionalnom klubu federalnog Doma naroda ima najmanje 4 izaslanika automatizmom crpi jednog izaslanika u državnom Domu naroda.

Prema neslužbenim podatcima Čovićev HDZ BiH trenutno ima 14 izaslanika u federalnom Domu naroda, “devedesetka” ima osigurana 4 mandata, Vukadinov Pomak 1, a sarajevske stranke 4.

Kako se špekulira Čović je spreman ‘odriješiti kesu’ i namamiti dva izaslanika kako bi u državnom Domu imao 4 izaslanika. Dakle, Čovićev HDZ BiH trenutno ima sigurna 3 mandata, Cvitanovićev HDZ 1990 1 i sarajevske stranke također jednog izaslanika. Draganu Čoviću je premalo 3 izaslanička mandata, jer nema s Dodikom većinu u državnom Domu naroda pa se dao u “potragu” za još najmanje dva izaslanika iz županija za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Kako otkriva naš izvor sarajevski izaslanici nisu nešto posebno napaljeni na Čovićeve mamce pa se stožernik navodno podmuklo okomio na HDZ 1990. Njegovi mešetari su se rasporedili na sve strane. Kako su naišli na tvrdi orah u Središnjoj Bosni gdje ‘devedesetka’ ima spremnog jednog izaslanika za federalni Dom naroda Čović se ‘nemoralnim ponudama’ okomio na Zapadnohercegovačku županiju, gdje je ‘posao’ uspio završiti.

Velika bitka

Prljava trgovina ispod žita prijeti da ozbljno uzdrma i same temelje HNS-a. Naš izvor otkriva da je vrh HDZ 1990 i lider stranke Ilija Cvitanović nesalomiv u namjeri da ne dopusti bilo kakve ustupke Čoviću i svim će silama braniti dostojanstvo i stranke i svojih izaslanika.

U Hercegbosanskoj županiji glavni hrvatski lideri Nediljko Rimac i Ivan Vukadin su već zauzeli nepokolebjiv stav da se Draganu Čoviću ne dopusti taj većinski kontrolni paket u državnom Domu naroda i nastavak blokiranja svih pozitivnih procesa u tandem sa osionim Miloradom Dodikom.

Članstvo HDZ-a 1990 i Hrvatskog Pomaka s terena šalje čelnicima svojih stranaka plebiscitarnu potporu kako bi se spriječila još jedna prijevara Dragan Čovića.

U idućih nekoliko dana slijedi rasplet. Stožernik je na pragu iznenađujuće koalicije sa sarajevskom Osmorkom, a na državnoj razini želi zacementirati “bratstvo” i nadmoć s prijateljem MIloradom Dodikom.

Srpski nacionalni poglavica još nije stoposto siguran da će njegov SNSD imati ta famozna 4 izaslanika u državnom Domu naroda, međutim njegov lokali partner Nenad Nešić ne smunja da će premazani Dodik u svoju stupicu namamiti kolebljive i “gladne” zastupnike iz drugih stranaka.

Nešić tvrdi da su već kupljeni zastupnici Nebojše Vukanovića. Ostaje još dakle da i Čović završi svoj dio posla ili će napokon i on biti ozbljno načet i kompromitiran ako ovog puta promaši. 

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Životna priča liječnika iz BiH: Od izbjeglice do vodećeg robotskog kirurga

Prof. dr. Vahudin Žugor je pionir robotske kirurgije u Njemačkoj. Mnogi ga smatraju vodećim robotskim hirurgom u Njemačkoj i...

Ukrajina o Milanoviću: “Neprihvatljivo. Bacio je sumnju na teritorijalni integritet Ukrajine”

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova danas je kritiziralo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je jučer rekao da se Krim, ukrajinski poluotok koji je Rusija okupirala...

Njemica našla dvojnicu na Instagramu i ubila je da lažira vlastitu smrt

Njemica (23) iračkog podrijetla tražila je na Instagramu dvojnicu, odnosno ženu koja joj jako nalikuje, i uz pomoć prijatelja je ubila kako bi lažirala...

Boeing isporučuje posljednji 747, avion koji je demokratizirao letenje

Boeing se sprema službeno oprostiti od originalnog jumbo jeta, Boeinga 747, dok je u tijeku posljednja komercijalna isporuka zrakoplova koji je omogućio letenje običnom...

Bivšeg svjetskog prvaka zatrpala lavina

Svijet alpskog sporta rastužila je vijest koja je stigla iz Japana. U 32. godini poginuo je Kyle Smaine, bivši prvak svijeta u half pipe...

Povezane vijesti