- oglas -

BiH traži od Slovenije da vrati helikopter, oni poručili da je slučaj zaključen?

Pročitajte i ovo

NTK: Predstavljena monografija „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“, autora Miroslava Landeke

U Galeriji kraljice Katarine Kosača u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u srijedu 29. ožujka 2023. u sklopu kulturne...

Francuska gori, Macron ne odustaje od reforme: “Uzmi svoju mirovinu, ne naše”

Prosvjedi neće zaustaviti mirovinsku reformu niti druge političke promjene, poručio je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron u departmanu...

Hajduk gušta u medijskom ludilu i sprema najveći transfer u povijesti kluba

SADA više nema nikakve dileme. Transfer Luke Vuškovića bit će najveći transfer u povijesti Hajduka. U ovom trenutku kao...
- Advertisement -

Rijetka su otvorena pitanja između Slovenije i Bosne i Hercegovine, ako izuzmemo dugogodišnje “muke” štediša Ljubljanske banke. No, Slovenija je, osim novca velikog broja građana BiH, zadržala i bosanskohercegovački Bell412 helikopter, koji danas vrijedi milijune, piše N1.

- Advertisement -

Bosna i Hercegovina je prije rata imala nekoliko američkih Bell long range helikoptera, no danas ima samo jedan. U hangaru Federalne uprave policije, ali ni on ne leti. Većina je prodata prije rata, a jedan itekako vrijedan od 1992. se nije vratio kući.

“Jedan Bell412 je u maju ‘92. sletio u Ljubljanu i od tada je tamo. Zašto, kako nije vraćen nama, ne znam, ali je bio kupljen parama Republike BiH. Tada je koštao 4 milijuna i 250 tisuća dolara. Njegova vrijednost danas sa specifičnom opremom dodatnom je i do 15, 16 milijuna dolara. U Sloveniji se koristi, tamošnja vojska ga koristi i to im je najbolji helikopter koji imaju”, kaže pilot Borislav Balaban.

Iz Slovenije danas pak kažu – “helikopter su pošteno zadržali za sebe, kao naknadu za pomoć Bosni i Hercegovini.”

“Helikopter Bell 412 je Republici Sloveniji dat kao garancija za plaćanje vojne opreme, koju je Republika Slovenija isporučila Bosni i Hercegovini a koju ova nije platila. Zato je taj helikopter postao dio  zračne flote Vojske Slovenije. U proteklom periodu slovenačka strana je BiH dostavila svu traženu dokumentaciju o ovom slučaju i za Sloveniju je ovo pitanje završeno”, kažu iz Ministarstva obrane Slovenije.

No da li je i za Bosnu i Hercegovinu, nije poznato. Iz Predsjedništva se ne oglašavaju o ovom slučaju. Ovim pitanjem su se pak bavili 15ak godina unazad. Tako je medijima iz Kabineta tada člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, Nebojše Radmanovića odgovoreno, između ostalog, da spor s helikopterom treba biti riješen sporazumom dvije države. A naveli su i sljedeće:

“Tek treba vidjeti hoće li svi bosanskohercegovački helikopteri koji se nalaze u drugim zemljama biti tretirani kao sukcesivna masa, a ‘budući da se radi o kompleksnom problemu, treba ispitati sve detalje, stajalo je u priopćenju Predsjedništva iz 2009. godine.”

‘Moguće je da će cijeli taj slučaj ostati otvoren dok se ne riješi pitanje državne i entitetske imovine’.

Jedini helikopter ove vrste, kojim danas raspolaže Federalna uprava policije, Bosni i Hercegovini je nakon rata vraćen sporazumom dvije zemlje iz Srbije. Čeka se njegov remont, nakon što su konačno za to odobrena budžetska sredstva.

“Početkom rata je otuđen s još jednim helikopterom prebačen u Beograd. Tamo je, koliko ja znam, korišten u Jedinici za specijalne operacije državne sigurnosti Srbije i tu je i prefarban. Njegova je originalna boja plavobijela”, ističe pilot Borislav Balaban.

Vojni ekspert Berko Zečević za N1 kaže, postojalo je i pet helikoptera koje je Armija kupila ‘95. no zbog embarga na isporuku oružja su ostali u Turskoj.

“Prema dostupnim informacijama radi se o četiri borbena helikoptera MI-24 i jednom helikopteru za obuku koji su bili smješteni na nepoznatoj lokaciji u Turskoj. Od strane Ministarstva obrane BiH su proglašeni za neperspektivnu vojnu imovinu. Na sjednici Predsjedništva BiH 11.02,2015 je data načelna suglasnost da Ministarstvu dobrane BiH pokrene proceduru o uništenju tih helikoptera predajom istih Ministarstvu obrane Turske radi uništenja bez dodatnih troškova i financijskih potraživanja od strane Turske”.

Postoje poznata tri slučaja „zamrznutih“ helikoptera van Bosne i Hercegovine koji nisu bili dostupni državi Bosni i Hercegovini.

Dva slučaja se odnose na helikoptere u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine. U Republici Sloveniji je ostao jedna helikopter, a u Republici Srbiji su bila zadržana dva helikoptera poslje početka ratnih dejstava..

Treći slučaj se odnosi na pet helikoptera kupljena 1995 god. za Armiju BiH i koji su ostali u Turskoj zbog nametnutog embarga na isporuku oružja za BiH od strane Europske Unije.

Prema nekim podacima MUP RBiH je početkom 1992 god, jedan helikopter je kupljen ili ga „neko“ ostavio u Sloveniji i on je zadržan. U medijima postoji konfuzija o kom tipu helikoptera se radi, da li je to helikopter M-24 ili Bell 412. Moguće da se radi i o dva helikoptera, jer u državi u kojoj postoje institucije, ali kod svakog izbornog ciklusa se mijenja način rada državnih institucija i stručne osobe na ključnim mjestima rezultat je aljkavost i neodgovornost prema sistemu.

Više pročitajte OVDJE.

 

Centralna.ba

Najnovije vijesti

NTK: Predstavljena monografija „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“, autora Miroslava Landeke

U Galeriji kraljice Katarine Kosača u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u srijedu 29. ožujka 2023. u sklopu kulturne...

Francuska gori, Macron ne odustaje od reforme: “Uzmi svoju mirovinu, ne naše”

Prosvjedi neće zaustaviti mirovinsku reformu niti druge političke promjene, poručio je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron u departmanu Visoke Alpe kamo je došao...

Hajduk gušta u medijskom ludilu i sprema najveći transfer u povijesti kluba

SADA više nema nikakve dileme. Transfer Luke Vuškovića bit će najveći transfer u povijesti Hajduka. U ovom trenutku kao najveći izlazni transfer u povijesti...

Hakeri razotkrili identitet ‘mesara‘ Mariupolja, a usput objavili škakljive fotke njegove supruge

Ukrajinski hakeri tvrde da su otkrili identitet zapovjednika ruskog zrakoplovstva koji je odgovoran za bombardiranje Mariupolja te da su nasamarili njegovu suprugu koja im...

HDZ1990 razočaran nedostatkom reakcije HNS-a na verbalne napade na Milanovića

HDZ 1990 najoštrije osuđuje verbalne napade upućene prema predsjedniku Republike Hrvatske koji je posjetio Općinu Derventa, a koja je do Domovinskog rata imala podjednak...

Povezane vijesti