- oglas -

Bh. povorka ponosa: Policija nas je istjerala na ulicu i isporučila huliganima

Pročitajte i ovo

KORUPCIJSKI SKANDAL POTRESA MERCEDES: Pretresi na području Stuttgarta, dvojica radnika osumnjičena za primanje mita – Milijuni su u pitanju

Šef Mercedesa Ola Källenius (53) na dužnosti je od 2019. godine, a od tada je već prebrodio brojne krize....

Nogometni klubovi, oprez: Ne želite Kim Kardashian na svom stadionu

Osim što je jedna od najpoznatijih žena svijeta, unatoč tome što neki pravi posao zapravo i nema, Kim Kardashian...

Izaslanstvo firme Ecos sudjelovalo na svjetskom sajmu u Frankfurtu

U Frankfurtu je, u periodu od 13. do 17. ožujka, održan ISH Fair, vodeći svjetski sajam HVAC tehnologija (Heating,...
- Advertisement -

“Ovo je bio organizovani napad za koji je odgovorna policija Banja Luke, te politički zvaničnici, naročito predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, te gradonačelnik grada Banja Luke, Draško Stanivuković, koji su huškali i pozivali na zabranu našeg postojanja. Mi smo od strane policije isporučeni huliganima”

- Advertisement -

Jučerašnji napad na članove/ice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa i članove/ice LGBTIQ zajednice je bio zločin iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, saopštili su iz Bh. povorke ponosa.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Važno je naglasiti da je policija došla prije napada u prostorije gdje smo mi kao članovi/ice Bh. povorke ponosa trebali da se na tajnoj lokaciji sklonimo kako bismo bili sigurni. Policija nas je istjerala iz objekta u privatnom vlasništvu i rekla da ne možemo biti ni tu, te da nismo nigdje sigurni, da se raziđemo jer imaju dojave da huligani znaju gdje smo. Naglasio je da nismo nigdje sigurni i da odmah idemo iz Banja Luke. Policija nas je planski izvela ispred, ostavila nas nezaštićene na sred ulice, te su otišli sa policijskim automobilom. Pet minuta kasnije su se vratili i stali ispod kuće, te je par trenutaka kasnije iza njih došla grupa između 30 i 40 nasilnika/huligana. Policija je bila tu i nije ništa učinila, već je dopustila nasilje.

Ovo je bio organizovani napad za koji je odgovorna policija Banja Luke, te politički zvaničnici, naročito predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, te gradonačelnik grada Banja Luke, Draško Stanivuković, koji su huškali i pozivali na zabranu našeg postojanja. Mi smo od strane policije isporučeni huliganima.

Poručujemo javnosti i svima koji pokušavaju iznositi lažne i iskrivljene informacije – ne, nismo šetali, ne nije bilo nikakvo organizovano okupljanje. Zabranjeni događaj koji smo trebali organizovati je otkazan i nismo bili niti blizu te lokacije.

Članovi/ce Bh. povorke ponosa nisu samo iz Sarajeva, niti Federacije Bosne i Hercegovine, članovi/ce dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, što uključuje i građane/ke Banjaluke i drugih gradova entiteta Republika Srpska.

Shodno svemu navedenom, naglašavamo da je LGBTIQ zajednica u Banja Luci i diljem entiteta Republika Srpska, nakon huškačkih izjava zvaničnika, te izostanka zaštite od strane policije, trenutno izložena riziku od nasilja, te joj je stavljena meta na čelo.

Zahtijevamo podizanje sigurnosti na najviši nivo, kako bi LGBTIQ zajednica u Banjaluci i entitetu Republike Srpske dobila potrebnu zaštitu, jer LGBTIQ osobe postoje u cijeloj Bosni i i Hercegovini i nastavit će postojati. Huligani i nasilnici su ti koje hitno treba sankcionisati, nasilje je to koje treba zaustaviti, a ne postojanje LGBTIQ osoba.

Press konferencija povodom ovog događaja će biti održana sutra, ponedjeljak, u 12h na adresi Dolina 1 u Sarajevu”, poručili su.

Najnovije vijesti

KORUPCIJSKI SKANDAL POTRESA MERCEDES: Pretresi na području Stuttgarta, dvojica radnika osumnjičena za primanje mita – Milijuni su u pitanju

Šef Mercedesa Ola Källenius (53) na dužnosti je od 2019. godine, a od tada je već prebrodio brojne krize....

Nogometni klubovi, oprez: Ne želite Kim Kardashian na svom stadionu

Osim što je jedna od najpoznatijih žena svijeta, unatoč tome što neki pravi posao zapravo i nema, Kim Kardashian velika je ljubiteljica sporta. U Americi...

Izaslanstvo firme Ecos sudjelovalo na svjetskom sajmu u Frankfurtu

U Frankfurtu je, u periodu od 13. do 17. ožujka, održan ISH Fair, vodeći svjetski sajam HVAC tehnologija (Heating, Ventilation, Airconditioning, Cooling) i opreme...

Obilježen Dan općine Travnik uz najbogatiji program do sada

Više od 100 sadržaja i aktivnosti obilježilo je ovogodišnju kulturno-zabavnu i sportsku manifestaciju Dan općine Travnik, koja je okupila brojne učesnike i posjetitelje. U periodu...

Srednja Bosna ugostila nabolje doktore iz oblasti kirurgije

U vikendu iza nas Vitez i Srednja Bosna ugostili su 200 najeminentnijih doktora iz oblasti kirurgije na V.Međunarodnom kongresu kirurga koji se dva dana...

Povezane vijesti