Poveži se s nama

Auto-Moto svijet

Banja Luka dobila novi jednosmjerni režim prometa u centru grada

Objavljeno

Promet u novim jednosmjernim ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Prvog krajiškog korpusa u centru Banje Luke pušten je danas.

Radnici su obilježavali glavnu ulicu u centru grada od Vlade RS-a do Narodnog pozorišta i ona danas izgleda potpuno drugačije, s novom signalizacijom i trakama za bicikle, autobuse i taksije, prenosi Klix.

Kako na većini linija javnog gradskog i prigradskog prevoza, trasa prolazi nekom od ulica u kojima se mijenja režim odvijanja prometa, bilo je neophodno trase linija prilagoditi novoprojektiranoj situaciji.

Oglas

Time je realiziran projekat gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića koji je nedavno je na Twitteru objavio plan za uvođenje jednosmjernog prometa u centru grada, što je nazvao revolucijom.

Naveo je da će jednosmjerni promet građanima donijeti više od četiri kilometra potpuno novih biciklističkih staza u gradu, posebne prometne trake za javni prijevoz i taksiste te nove kružne raskrsnice.

Kako tvrdi kružni tokovi će, u kombinaciji sa jednosmjernim ulicama, omogućiti veći protok automobila i grananje prometa bez zagušenja, što bi trebalo dovesti do rasterećenja gužvi u prometu, piše Klix.

Oglas
Oglas

Auto-Moto svijet

Novi snijeg, novi problemi za vozače na bh.cestama

Objavljeno

Piše

Zbog snijega na kolovozu usporeno je prometovanje na putevima: Sarajevo-Olovo-Kladanj, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac-Ključ, Priluka-Glamoč-Mliništa i Bugojno-Kupres-Šuica-Livno, kao i na širem području Romanije, te na području Blidinja (Jablanica-Posušje)Na dionici Blidinje-Rakitno, kao i na području Kupresa, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila. Dodatne probleme u ovim područjima stvara i povremeno jak vjetar. Zbog nižih temperatura moguća je i poledica, a upozoravamo i na učestale odrone. Na dionicama u nižim predjelima kolovoz je mokar ili vlažan.

Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Sporije zbog aktualnih radova saobraća se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Bilješevo-Lašva, Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka).

Oglas

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila, prenosi BIHAMK.

 

Oglas
Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Počinje sanacija mosta Begića i Begovića: Očekuju se zastoji i kolone na M-17

Objavljeno

Piše

Od danas se očekuju zastoji i usporen promet uz formiranje kolona vozila na magistralnoj cesti M-17, između Mostara i Jablanice, jer počinju sanacijski radovi na mostu Begića i Begovića preko rijeke Neretve, piše Bljesak.

Promet na ovoj dionici najprometnije magistrale u našoj zemlji odvijat će se naizmjenično, jednom trakom uz postavljene semafore. Informaciju o početku sanacijskih radova objavio je i BIHAMK pozivajući vozače na oprez i strpljenje tijekom zastoja i vožnje u kolonama koje se očekuju na ovoj magistralnoj cesti.

Uz navedene radove na hercegovačkoj magistrali su u tijeku i sanacijski radovi između Konjica i Jablanice u mjestu Lendava, zbog čega je svakog dana, od 07:30 do 16 sati, promet reguliran semaforima, uz naizmjenično propuštanje vozila.

Oglas

Kako se radi o najprometnijoj magistrali u zemlji, sanacijski radovi koji se izvode na dvije frekventne dionice između Konjica i Mostara za očekivati je formiranje kolone vozila i otežano odvijanje prometa tijekom sljedećih dana. Uz očekivane gužve i otežane vožnje u kolonama, nadležne službe upozoravaju vozače i na skliske kolnike, te sve sudionike u prometu na ovoj magistrali pozivaju na oprez, strpljenje i prilagođenu vožnju do okončanja radova, čiji je rok završetka još neizvjestan.

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

U Vitezu prvi u Europi predstavljen “Maverick R 2024”

Objavljeno

Piše

U Ski-pro Vitez danas je predstavljen prvi MAVERICK R 2024 Can Am syde by syde visokih performansi.

Ova igračka na četiri kotača prva u Europi predstavljena je danas u Vitezu. Maverick R dostupan je u tri moderla Normal, Sport i Sport +.

Uživajte u vožnji.

Oglas

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Završena rekonstrukcija mosta na Ilidži, od sutra se pušta u promet

Objavljeno

Piše

Završena je rekonstrukcija mosta na magistralnoj cesti M17 na Ilidži, a sutra će biti pušten promet na mostu, potvrdili su za portal Klix.ba iz preduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine.

Rok za završetak rekonstrukcije je bio 150 dana, tj. do početka listopada, ali je taj rok produžen za 30 dana. U Cestama FBiH su kao razlog za produženje roka naveli nerad kantonalnih javnih preduzeća na izmještanju instalacija.

Istakli su da su rekonstruirani stubovi mosta i površinski sloj mosta, na armiranobetonskoj ploči debljine jedan metar postavljena je nova hidroizolacija, nanijeta su dva sloja asfalta ukupne debljine osam centimetara, uređene su pješačke površine, postavljena je nova LED rasvjeta, postavljena je inoksna ograda, ispod rasponske konstrukcije postavljeni su novi nosači za sve instalacije, postavljene su nove vodovodne cijevi, napravljen je zatvoreni sistem odvodnje te su dodati novi slivnici.

Oglas

Rekonstrukcija ovog mosta je iznosila skoro 1,7 miliona KM. Investitor su Ceste FBiH, izvođač radova je kompanija Hering, projektant je kompanija Infra, dok je za nadzor zadužena kompanija PPG, prenosi Klix.

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Ako putujete u Hrvatsku: Od danas na snazi važna promjena za vozače, kazne su 60 eura

Objavljeno

Piše

Vjerojatno je vozačima to već poznato, ali nije loše ponoviti. Iz MUP-a RH šalju poruku o obvezi za vozače. Odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ br. 67/08., 48/10., 74/11., 80/13., 158/13., 92/14., 64/15., 108/17., 70/19., 42/20., 85/22. i 114/22.), datumski je određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima od 1. studenog do 31. ožujka.Također, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 30,00 eura, piše HAK.

Pored navedenog, sukladno članku 101. citiranog Zakona, vozači bicikala te osobnih prijevoznih sredstava od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu ili osobnom prijevoznom sredstvu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla ili osobnog prijevoznog sredstva kaznit će se novčanom kaznom od 60,00 eura, prenosi Poslovni.hr.

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Uletio autom na rally stazu: bio pod dejstvom alkohola

Objavljeno

Piše

Vidno alkoholizirani civilni vozač je unatoč upozorenjima suca, probivši sigurnosnu traku za zatvaranje prometa, ušao na trasu brzinskog ispita rally Kumrovec i skoro se sudario s jednim od sudionika rallyija.

Tijekom održavanja devetog brzinskog ispita u Desiniću drugoga dana 12. Rallyja Kumrovec, vozač je vozeći u smjeru suprotnom od smjera odvijanja brzinca ugrozio svoju i sigurnost natjecatelja.

U svega nekoliko sekundi vožnje stazom u suprotnom smjeru vozač je gotovo izazvao frontalni sudar s posadom Glasenčnik/Pistotnik. Tragedija je izbjegnuta brzom reakcijom rally vozača koji je skrenuvši trkaći auto na travnjak pokraj ceste izbjegao koliziju.

Oglas

Samo nekoliko sekundi kasnije civilno vozilo je uklonjeno s trase brzinskog ispita, pozvana je policija koja je utvrdila da je vozilom upravljala osoba u alkoholiziranom stanju te je preuzela daljnje postupanje.

Organizatori Rallyja Kumrovec poduzeli su sve sigurnosne i pripremne organizacijske mjere propisane od strane Svjetske automobilističke federacije te Hrvatskog auto i karting saveza, a koje su uvjet za organizaciju autorally natjecanja. Za natjecanje su ishođene sve suglasnosti i dozvole tijela lokalne samouprave i policije, piše N1.

Oglas
Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Informacije iz BIHAMK-a: Duge kolone na izlazu iz BiH, usporen promet na nekoliko lokacija

Objavljeno

Piše

Zbog visokih temperatura zraka koje su najavljene tijekom ovoga tjedna molimo vozače da duža putovanja planiraju u večernjim ili jutarnjim satima. Tokom dužih vožnji pravite češće pauze. Vozite maksimalno oprezno, držite odstojanje između vozila i  izbjegavajte rizična preticanja.  

Zbog radova na dionici regionalnog puta Brčko-Cerik (Bukvičko brdo) promet je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (M-1.8 Cerik-Lončari-Brčko, za putnička vozila Donja Skakava-Ulice-Vitanovići).
Zbog izvođenja bojevog gađanja danas i sutra (22. i 23. 08.) od 09 do 18 sati obustavlja se promet na putu Banja Luka-Čađavica, na dionici Kola-Stričići (poligon Manjača).
U toku su sanacijski radovi na putnom pravcu Bugojno-Kupres (dionica Bugojno-tunel Kupreška vrata). Na mjestu radova promet se odvija naizmjenično, jednom trakom.
Zbog sanacijskih radova na raskrsnici kod mjesta Rudanka, usporeno se vozi magistralnim putem Doboj-Rudanka-Johovac i regionalnim putem Razboj-Rudanka.
Sporije zbog radova tokom dana vozi se na magistralnim putevima: Bihać-Kamenica, Kiseljak-Busovača, Vitez-Nević Polje, Livno-Kamensko, Semizovac-Olovo, Ripač-Dubovsko, na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), Hadžiće i Kladanj (iz smjera Olova).
Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.
Na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Doljani i Gabela Polje duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz zadržavanja od 10 do 30 minuta.
Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Kamion udario u nadvožnjak na magistralnoj cesti Laktaši-Banja Luka

Objavljeno

Piše

Na brzoj cesti iz pravca Laktaša prema Banjoj Luci kamion je zakačio nadvožnjak. Vozač kamiona je zadobio tjelesne povrede, potvrdila je Policijska uprava Banja Luka za „Nezavisne novine“.

Policijskoj upravi Banja Luka jutros oko 7 sati i 25 minuta prijavljeno je da se na magistralnom putu Laktaši-Banja Luka dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovalo teretno vozilo i tjelesne povrede zadobio je vozač, koji je prevežen na UKC RS radi ukazivanja ljekarske pomoći – navode iz policije.

Kako dodaju, uviđaj je u toku, a promet se odvija samo jednom trakom, prenose Nezavisne.

Oglas
Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Na relaciji Mostar-Jablanica-Konjic vozi se u koloni, na graničnim prijelazima gužve

Objavljeno

Piše

Stanje na cestama 12. 08. 2023. u 18 : 00 sati

Dosta usporeno i u koloni vozi se na relaciji Mostar-Jablanica-Konjic. Iz BIHAMK-A apeliraju na vozače da voze opreznije i da poštuju sve prometne propise. Vozači teretnih vozila se mole da se nakratko isključe iz prometa kada iza sebe primjete dugu kolonu vozila, kako bi se izbjegla rizična preticanja.

Duga su zadržavanja na graničnim prijelazima Deleuša, Bosanska Gradiška, Gradina, Doljani (oba smjera). Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Iako, valja napomenuti da je stanje na granicama promjenljivog inteziteta.

Brojne su dionice sa aktualnim radovima, tako da preporučujemo vozačima da planiraju svoje putovanje u skladu sa očekivanim zastojima, poručuju iz BIHAMK-a.

Oglas

Zbog radova na dionici regionalnog puta Brčko-Cerik (Bukvičko brdo) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (M-1.8 Cerik-Lončari-Brčko, za putnička vozila Donja Skakava-Ulice-Vitanovići).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Ripač- Dubovsko, Bihać-Kamenica i Kiseljak-Busovača, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), Kladanj (iz smjera Olova) i Hadžiće.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Oglas
Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 1 sat

Od volonterke do v.d. izvršne direktorice – Mirnesa Agić, v.d. izvršna direktorica Sektora za opće, pravne i kadrovske poslove

Rođena u Sarajevu 1984. godine. Zvanje diplomirani ekonomista stiče na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na  smjeru Međunarodna ekonomija, nakon...

BiHprije 3 sata

Lana Pudar u polufinalu EP u Rumunjskoj

Lana Pudar, bh sirena iz Mostara, ušla je u polufinale discipline 200 metara delfin. Bh.plivačica je prošla dalje iz kvalifikacijske ...

BiHprije 3 sata

Provjerite dali ste na listi za dodjelu pomoći domaćinstvima

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike na temelju Javnog poziva za dodjelu sredstava s pozicije Tekućeg transfera drugim nivoima vlasti...

Politikaprije 3 sata

U četvrtak 25.sjednica Vlade SBK

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – pročišćeni tekst i 14/03)...

Središnja Bosnaprije 3 sata

Pogledajte rang listu primljenih za stručno osposobljavanje u SBK

Na osnovu člana 34. Zakona o radu (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 26/16 i 89/18), Vlada Srednjobosanskog kantona na 24....

Središnja Bosnaprije 4 sata

Predsjednik Općinskog suda u Travniku Goran Dujić je posjetio Županijski arhiv Travnik

Predsjednik Općinskog suda u Travniku Goran Dujić je posjetio Županijski arhiv Travnik, javlja službena stranica suda. U neposrednom razgovoru sa...

Društvoprije 4 sata

Predstavom “Taximetar” otvorene kazališne igre u Munchenu

Ove godine u organizaciji kazališnog odjela „Hrvatski teatar MASKA“ Matice hrvatske München održan je prvi kazališni festival na hrvatskom jeziku pod nazivom „Kazališni...

BiHprije 7 sati

SREDNJA BOSNA: Nije bio zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH, Aletić se ubio pred istražiteljem SIPA-e

Merzuk Aletić, bivši službenik Policijske uprave Donji Vakuf koji se ubio prošle sedmice na Rostovu, nije bio zaštićeni svjedok Tužilaštva...

Oglas
Oglas
LM