- oglas -

Bakir Izetbegović opet u elementu: “Naš je i Tvrtko i Katarina i osmansko naslijeđe”

Pročitajte i ovo

Fabrizio Romano najavio još jedan važan transfer, spomenuo i Edina Džeku

Romano se smatra najpouzdanijim izvorom nogometnih transfera i tokom cijelog ljeta donosi informacije koje su u velikoj mjeri provjerene....

Zelenski rekao da od pregovora nema ništa ukoliko Rusija organizuje referendume

"Ako okupatori nastave putem kvazireferenduma, zatvorit će sebi svaku priliku za razgovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, što će...

EUFOR najavio dolazak njemačkog vojnog kontingenta, bit će raspoređeni u cijeloj BiH

EUFOR je najavio dolazak njemačkog vojnog kontingenta, čime će se broj zemalja učesnica u misiji EUFOR-a povećati na 20. Raspoređivanje...
- Advertisement -

U Jablanici je održana tribina Stranke demokratske akcije pod nazivom „Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja“.

- Advertisement -

Prisutnima na tribini obratio se predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je istaknuo zadovoljstvo zbog posjete Jablanici i svjedočenju brojnim realiziranim i najavljenim projektima. Posebno je izdvojio posjetu Muzeju „Bitka za ranjenike“, posvećenom događajima iz Drugog svjetskog rata.

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti:


– Mi smo imali problema sa jednopartijskim režimom i njega je vrijeme odnijelo. Vidjelo se da to nije rješenje. Imali smo pravo biti protiv režima, ali nikada nismo bili protiv Jugoslavije i partizanskog pokreta. Rahmetli Alija je bio pripadnik partizanskog pokreta. Mi smo muslimani, Bošnjaci, Bosanci, Evopljani, i ništa ne isljučuje jedno drugo. Zato s ponosom možemo reći da je kralj Tvrtko naš, da je naša i kraljica Katarina, da smo pod Tvrtkovim ljiljanima obnavljali nezavisnost 1992. godine. Bobovac je naše mjesto. Naše je i osmansko i autrogarsko naslijeđe u BiH – kazao je Izetbegović, naglasivši da se ničega od navedenog ne treba odricati, te da Bošnjaci u sebi sadrže slojevit identitet.

Govoreći o aktuelnim političkim dešavanjima, Izetbegović je kazao da je SDA ta koja amortizuje i rješava sve probleme. U tom kontekstu je ukazao na složenost sistema u BiH, ali i na negativan utjecaj susjednih država.

– Srbija igra dvostruku igru. Vučić šalje neke lijepe poruke, pa onda Vulin i ostali šalju prijetnje. Zatim prave sigurnosne strategije koje obuhvataju i BiH. Ne žele da zatvore otvorena pitanja, neće da nam plate naknadu sa korištenje hidropotencijala. Ljute se kada kažemo istinu da su svi ratovi i postratne tenzije stigle iz njihovog krila. Ljute se, ali to je tako. Kada bi u Beogradu htjeli da zaustave ovo razvlačenje nerava, mogli bi to da urade već sutradan – poručio je Izetbegović.

Kada su u pitanju odnosu HDZ-a BiH, Izetbegović je podsjetio na blokade i pritiske te stranke u posljednjem mandatu.

– Najbrže BiH napuštaju Hrvati i tome svemu je kriva takva politika. U BiH je bilo skoro 800.000 Hrvata, a onda su te politike utjecale na ubrzano iseljavanje – izjavio je Izetbegović, podsjetivši i na otvorena pitanja između BiH i Hrvatske, poput neriješenog pitanja granica i imovine BiH.

Osvrnuo se predsjednik SDA i na posljednje napade pojedinih političkih stranaka na Islamsku zajednicu u BiH.

– Kod naših ljudi se rodi neka drskost. To je zapravo znak jedne slabosti i kompleksa. Kada bi neko iz HDZ-a nastupio tako prema kardinalu – izjavio je Izetbegović.

Za ljevičarske stranke je istaknuo da je njihovo političko djelovanje skoncentrisano isključivo na prostoru kojeg je odbranila Armija RBiH, te da uvijek znaju samo ono što neće i da nemaju hrabrosti preuzeti odgovornost u važnim procesima za BiH. Kao uspjeh u odnosima sa tim strankama je izdvojio stvaranje zajedničke liste u entitetu RS.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Izetbegović je podsjetio na pritiske kojima je bio izložen u proteklom periodu.

– Međunarodna zajednica nama treba. Morao sam da prisustvujem tim pregovorima i tražio sam način da ne napravim neprijatelja od njih, ali da ne popustim. I nigdje se nije popustilo. Neki drugi su popuštali. Zaustavili smo i pokušaj OHR-a da nametne loša rješenja. Mislim da neće pokušati da nešto nametnu do izbora, ali ćemo se organizovati i preko naših prijatelja spriječiti bilo kakav pokušaj nametanja štetnih rješenja – poručio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović da je SDA imala odgovore na sve izazove u proteklom mandatu, poput pandemije koronavirusa, migrantske krize i nasrtaja na ustavnopravni poredak BiH od strane Narodne skupštine RS-a. U tom kontekstu je istaknuo šest uspješnih apelacija Pravnog tima SDA na osnovu kojih je Ustavni sud BiH donio odluke kojima su zaštićeni imovina i nadležnosti države BiH.

– Nastavit ćemo tako raditi i neće biti nijednog koraka nazad. Imamo i dobre rezultate rada Vlade FBiH. Imamo 10.000 više zaposlenih u odnosu na posljednji dan pred početak pandemije koronavirusa. Protesti nezadovoljnih radnika su prošlost, riješeni su naslijeđeni problemi sa Penzionim fondom, penzije su povećane, a riješeni su i problemi boraca i invalida. Građani FBiH su duplo manje zaduženi u odnosu na građane RS-a – izjavio je Izetbegović.

Na tribini su se također obratili potpredsjednik SDA Šerif Špago, predsjednik Kantonalnog odbora SDA HNK Edin Mušić, predsjednik Općinskog odbora SDA Jablanica Kemal Muratović i predsjednik Općinskog odbora SDA Prozor Elvedin Grcić.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Fabrizio Romano najavio još jedan važan transfer, spomenuo i Edina Džeku

Romano se smatra najpouzdanijim izvorom nogometnih transfera i tokom cijelog ljeta donosi informacije koje su u velikoj mjeri provjerene....

Zelenski rekao da od pregovora nema ništa ukoliko Rusija organizuje referendume

"Ako okupatori nastave putem kvazireferenduma, zatvorit će sebi svaku priliku za razgovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, što će ruskoj strani očito trebati u...

EUFOR najavio dolazak njemačkog vojnog kontingenta, bit će raspoređeni u cijeloj BiH

EUFOR je najavio dolazak njemačkog vojnog kontingenta, čime će se broj zemalja učesnica u misiji EUFOR-a povećati na 20. Raspoređivanje ovog kontingenta, koje će se...

Akcija bh. policije: Uhapšen zbog komentara na Facebooku

Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka prije nekoliko dana podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu izvještaj protiv osobe inicijala S. G. iz Bosanske Gradiške. Ona se...

Bolesti i stanja zbog kojih imate krv u urinu, a možda čak to niti ne znate

Možda zvuči nevjerojatno, ali krv u urinu nećete svaki put primijetiti. Ponekad ju je moguće detektirati samo tijekom standardne laboratorijske obrade urina. Premda u većini...

Povezane vijesti