Poveži se s nama

Politika

Asim Mekić o Vladi Županije Središnja Bosna: Želimo vidjeti što će se dogoditi na razini Federacije i u HNŽ-u

Objavljeno

Vlada još uvijek nije formirana ni u Srednjobosanskoj županiji gdje SDA i HDZ imaju komotnu većinu. Međutim, još uvijek se čeka Federalna vlada, ali i Hercegovačko-neretvanska županija, nakon čega bi bilo jasno u kojem smjeru će puhati vjetrovi Županije Središnja Bosna.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik KO SDA SBK Asim Mekić kaže da ništa nije poznato i da sutra mogu formirati vladu jer SDA i HDZ imaju 2/3-većinu i da su neizbježan faktor.

“Tko će biti još s nama još uvijek je neizvjesno. To bi mogao biti i DF, te bismo mi u toj situaciji imali svoja mjesta za ministra, HDZ svoja, a jedno mjesto iz reda Srba dali bismo DF-u. Oni već imaju dva zastupnika, jedan je Bošnjak, drugi Hrvat i ponudili bismo im ministra iz reda srpskog naroda. To je neki dogovor DF-a i SDA. Ali ništa ne radimo dok ne dobijemo zeleno svjetlo iz središnjice SDA. Želimo vidjeti šta će se dogoditi i na razini Federacije, ali i HNŽ”, kazao je Mekić.

Oglas

Dodao je da bi u ovu priču mogao ući i HDZ1990 te da bi im tada dali i druga ministarstva, odnosno, da bi se napravila nova preraspodjela jer bi vlast imala 24 zastupnika. Naglasio je i da mu nije poznato što se čeka kada je u pitanju Federalna vlada i kako je moguće da neko može raditi protiv Ustava i zakona?

“Tko pravi opstrukcije zaista? Vladu predlaže predsjednik i potpredsjednici, njih troje treba da dogovore sve, a ako ima većina u zastupničkom domu, to će se potvrditi. Kada Igor Stojanović i Lidija Bradara kažu da imaju većinu, ja se pitam – tko? Ova tri čovjeka i njihove stranke, SDA, HDZ i SDP imaju većinu. SDA sa 26, HDZ sa 15 i SDP sa 15 je 56 što je dovoljno za prolaz svega. Tu bismo imali sigurno i partnere da bi na kraju imali i 90+”, dodaje Mekić.

Na kraju razgovora je kazao da oni predlažu imena, a da izaslanici to potvrđuju što je jasno Ustavom, ali i da će se “drugačije češljati” ako visoki predstavnik Christian Schmidt nešto nametne.

Oglas

“I na kraju, Lendo predstavlja Bošnjake, a ne SDA. Dobio je glasova da drugi nisu mogli ni predložiti. On se mora slušati i poštovati, ovdje su većinski Bošnjaci i ne može bez njega”, zaključio je Mekić.

Na kraju razgovora je kazao da oni predlažu imena, a da izaslanici to potvrđuju što je jasno Ustavom, ali i da će se “drugačije češljati” ako visoki predstavnik Christian Schmidt nešto nametne.

“I na kraju, Lendo predstavlja Bošnjake, a ne SDA. Dobio je glasova da drugi nisu mogli ni predložiti. On se mora slušati i poštovati, ovdje su većinski Bošnjaci i ne može bez njega”, zaključio je Mekić.

Oglas

 

 

Oglas
Nastavi čitati
Oglas

Politika

Erdogan prisegnuo za novi petogodišnji mandat

Objavljeno

Piše

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan položio je u Ankari prisegu za novi petogodišnji mandat na čelu Turske.

Erdogan, izabran u drugom krugu 28. svibnja s 52 posto glasova, prisegnuo je u 15 sati po mjesnom vremenu.

Hrvatsku predstavljao Grlić Radman, tamo je bio i Stoltenberg

Prisezi je nazočilo dvadesetak šefova država i vlada i 45 stranih ministara, navode turski mediji, a na ceremoniji inauguracije turskog predsjednika Hrvatsku je predstavljao ministar za vanjske i europske poslove Gordan Grlić Radman.

Oglas

Inauguraciji je nazočio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Nakon svečane prisege Erdogan je posjetio mauzolej osnivača moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Turska blokira ulazak Švedske u NATO i Stoltenberg se nada da će ju uvjeriti da promijeni stajalište do summita NATO-a u Vilniusu u srpnju.”Jasna poruka našim švedskim prijateljima! Poštujte svoje obveze… i poduzmite konkretne mjere u borbi protiv terorizma. Ostalo će slijediti”, poručio je u četvrtak navečer putem Twittera turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Oglas

Unatoč tome što je promijenila ustav i donijela novi zakon o borbi protiv terorizma, Ankara i dalje predbacuje Švedskoj da skriva kurdske izbjeglice koje smatra “teroristima”.

Stockholm je odobrio prosvjed u nedjelju pod nazivom “Ne NATO-u, ne Erdoganovim zakonima u Švedskoj” koji organiziraju skupine koje podržavaju kurdske oružane grupe u Siriji.

O sastavu vlade saznat će se kasnije

Drugo goruće pitanje, sastav nove turske vlade koji će biti objavljen navečer, nakon proslave, trebao bi pokazati kako Erdogan namjerava riješiti gospodarsku krizu.

Oglas

Danima se već govori da bi tu tešku zadaću mogao preuzeti priznati stručnjak Mehmet Simsek.Bivši ministar financija (2009.-2015.), potom zamjenik premijera zadužen za gospodarstvo (do 2018.), 56-godišnji Simsek, bivši ekonomist američke banke Merrill Lynch, trebao bi biti zadužen da provede malo ortodoksnih mjera ne bi li vratio povjerenje investitora.

Osim inflacije veće od 40 posto, potaknute redovitim snižavanjem kamatnih stopa, turska valuta u slobodnom je padu unatoč milijardama dolara uloženih u njezino održavanje na životu.

Armenija i Azerbajdžan

Prisega će biti proslavljena svečanom večerom za uzvanike u golemoj predsjedničkoj palači u Ankari.

Oglas

Među njima su armenski premijer Nikol Pašinjan, azerbajdžanski predsjednik Ilham Lijev, mađarski premijer Viktor Orban, koji također blokira ulazak Švedske u NATO, i katarski premijer Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, koji su među prvima čestitali Erdoganu na reizboru nakon 20 godina na vlasti.

Armenija i Turska nikada nisu službeno uspostavile diplomatske odnose i njihova zajednička granica zatvorena je od 1990-ih, no početkom 2022. počele su se približavati unatoč potpori Ankare Bakuu u vezi s Nagorno-Karabahom, oko kojeg se Armenija i Azerbajdžan spore.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Ministrica Mirjana Plavčić predstavila smjernice ekonomske i fiskalne politike Vlade ŽSB za razdoblje 2024. – 2026.

Objavljeno

Piše

Nakon imenovanja nove Vlade Županije Središnja Bosna na sjednici Sabora ŽSB održanoj u ponedjeljak, jučer je u Travniku održana 1. redovita sjednica Vlade ŽSB. Bila je to prilika za razmjenu iskustava, analizu dosadašnjih aktivnosti i razmatranje budućih planova za mandatno razdoblje do 2026. godine.
Jedan od ključnih aspekata današnje sjednice bila je prezentacija Smjernica ekonomske i fiskalne politike ŽSB za razdoblje od 2024. do 2026. godine, koju je predstavila ministrica financija ŽSB, Mirjana Plavčić iz HDZ BiH. Ove smjernice rezultat su temeljite analize trenutne situacije i ciljeva regije te predstavljaju važan fiskalni okvir za daljnje provođenje ekonomske politike Vlade ŽSB.
Ministrica Plavčić istaknula je ključne elemente Smjernica, koje uključuju poticanje gospodarskog rasta, ulaganje u razvoj infrastrukture, obrazovanje i turizam, demografsku obnovu, digitalizaciju javne uprave te povećanje transparentnosti i odgovornosti u upravljanju javnim resursima. Ove smjernice imaju za cilj stvaranje povoljnog okruženja za privlačenje investicija, stvaranje novih radnih mjesta i promicanje održivog razvoja. Ministrica je također naglasila da su Smjernice usklađene sa zakonskim rješenjima i propisima svih razina vlasti. U skladu s tim, Vlada ŽSB će se usredotočiti na provedbu proračunskog financiranja sukladno zakonskim propisima, s ciljem postizanja fiskalne održivosti i kontroliranja rashoda.
Ministrica Plavčić istaknula je da je zahvaljujući odgovornoj politici Vlade, posebice Ministarstva financija, ŽSB izašla iz dugogodišnjeg deficita te sada ulazi u stanje suficita. Trenutno stanje zaduženosti ŽSB iznosi 1,3%, dok je Zakonom o dugu i zaduživanju dopušteno zaduženje do 10%. Planirano je kreditno zaduženje prema Smjernicama za 2024. godinu uz uvjet da se raspodjela kreditnih sredstava planira u Programu javnih investicija. Ministarstvo financija stoga poziva Vladu da u narednih pola godine pripremi projekte, unese ih u Program javnih investicija i stvori preduvjete za kreditno zaduženje.
Sveukupno, predstavljene Smjernice ekonomske i fiskalne politike ŽSB za razdoblje 2024. – 2026. godine pružaju jasnu viziju i smjer za razvoj Središnje BOsne. Kroz odgovornu i fokusiranu provedbu tih smjernica, očekuje se daljnji napredak Županije Središnja Bosna u postizanju gospodarskog rasta, poboljšanja infrastrukture, promociji održivosti i stvaranju povoljnog poslovnog okruženja.
Nastavi čitati

BiH

SBK: Usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike

Objavljeno

Piše

Na prvoj sjednici Vlade SBK u novom sazivu usvojene su smjernice ekonomske i fiskalne politike za naredno trogodišnje razdoblje.

“Osnovni ciljevi su ubrzani održivi gospodarski rast i razvoj, društveni razvoj i održivi okoliš. Svaki od ovih strateških ciljeva zahtjevaju realiziranje niz prioriteta koji su sadržani u sektorskim strategijama koje je ova vlada usvojila međutim još uvijek ima mnogo sektora tj oblasti u kojima se moraju donijeti strategije. Na sjednici vlade data je preporuka svim ministrima i svim politikama da istaknu prioritete u kojima ćemo mi ići i mislim da su najvažnija ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo, uglavnom podizanje jedne kvalitete življenja na jednu višu razinu.”, kazala je ministrica financija Mirjana Plavčić.

Bilo je riječi i o značajnijem kreditnom zaduženju kako bi se pomogla realizacija kapitalnih projekata.

Oglas

“To nas stavlja u poziciju da hrabrije krenemo u nove cikluse investiranja sa gledišta javnog sektora. Kroz našu strategiju planirani su 460 milijuna za investiranje i ulaganje, dakle mi možemo pojačati taj segment.”, izjavio je Tahir Lendo, predsjednik Vlade SBK

Nastavi čitati

BiH

Dužnosnik SNSD-a istovremeno vijećnik, načelnik gradskog odjela i direktor škole

Objavljeno

Piše

Aleksandar Milješić, dugogodišnji član SNSD-a iz Prijedora trenutno je direktor Srednjoškolskog centra, viječnik u Skupštini grada i v.d. načelnika Odjela za kulturu, međunarodnu suradnju, sport i nevladine organizacije u tom gradu.

Iako je riječ o tri nespojive dužnosti, on u svemu ne vidi ništa sporno jer, kako je kazao za portal Capital, dužnost načelnika odjela izbjegava dok ga Vlada ne razriješi sa mjesta direktora škole.

Milješić je vijećnički mandat dobio na posljednjim lokalnim izborima 2020. godine kada je osvojio 3.808 glasova, a paralelno s tim bio je i direktor Srednjoškolskog centra u Prijedoru, što po zakonu nije zabranjeno.

Oglas

Međutim, krajem ožujka ove godine Skupština grada Prijedora izabrala ga je za v.d. načelnika Odjela za kulturu, međunarodnu suradnju, sport i nevladine organizacije.

Za njegovo imenovanje glasala su 24 prisutna vijećnika, dok je sam Milješić bio uzdržan.

Rješenje o imenovanju je objavljeno je Službenom glasniku 6. travnja ove godine, čime se on u istom trenutku našao na tri stolice.

Oglas

U razgovoru za Capital tvrdi da ovu treću, načelničku nije preuzeo, zbog čega ne vidi bilo kakav problem u njegovim imenovanjima.

-Točno je da me Skupština imenovala za v.d. načelnika Odjela, ali na to radno mjesto nisam prešao jer nisam razriješen od Vlade Republike Srpske sa mjesta direktora škole. Tek kad se to dogodi, podnijet ću ostavku na mjesto vijećnika i preuzeti dužnost načelnika Odjela – kaže Milješić.

Prema njegovim riječima, njegovo trenutno radno mjesto je Srednjoškolski centar u kojem jedino dobija plaću.

Oglas

– Nemam primanja po više osnova, nisam u radnom odnosu u gradskoj upravi i zato čekam razrješenje Vlade. Moj je stav da ne želim doći na mjesto načelnika dok god me Vlada ne razriješi – zaključio je Milješić.

Međutim, to očito nisu razumjeli u Gradskoj upravi Prijedor, gdje njegove aktivnosti predstavljaju kao aktivnosti v.d. načelnika.

Tako se u vijesti objavljenoj na gradskom portalu od 21. svibnja navodi da je “v.d. načelnika gradskog Odjela za kulturu, međunarodnu suradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić uručio pehar pobjedniku turnira “Prijedor open 2023”.

Oglas

Istog dana, objavljena je još jedna vijest u kojoj se on spominje kao v.d. načelnika u gradskoj upravi. Riječ je o natjecanju o gimnastici.

-Natjecanje je otvorio i sudionike pozdravio v.d. načelnika gradskog Odjela za kulturu, međunarodnu suradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić koji je istaknuo da je gimnastika bazični sport i veoma bitna za rast i razvoj djece u najmlađem školskom dobu – stoji u tom tekstu.

Milješić je inače član SNSD-a od 2001. godine. Po zanimanju je profesor sporta i fizičkog odgoja, a direktor škole je od 2018. godine.

Oglas

Također, predsjednik je i Aktiva direktora srednjih škola kao i koordinator Malih olimpijskih igara RS, te predsjednik skupštine Teniskog saveza RS. U Upravnom je odboru Ženskog rukometnog kluba “Mira” iz Prijedora.

Inače, nakon što je Capital ove informacije proslijedio Transparency internationalu BiH, oni su upravnoj inspekciji uputili predstavku kojom traže provjeru navoda i moguće postupanje.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Helez: Da sam na Bakirovom mjestu, dao bih ostavku i ne bih se više bavio politikom

Objavljeno

Piše

O radu Vijeća ministara BiH i Ministarstva odbrane BiH, opremljenosti bh. vojske, putu ka NATO-u, državnoj imovini i sigurnosnim provjerama za Dnevnik D na FTV je govorio Zukan Helez, prvi čovjek ovog resora.

Tvrdi da je u kratkom periodu završio niz projekata, a da je bila potrebna samo dobra volja. Kaže da je povećao budžet Oružanih snaga i ministarstva odbrane za 90 miliona KM, a plate pripadnicima Oružanih snaga za 30 posto. Dalje navodi da je potpisao nabavku 5.000 novih uniformi, te da se nabavljaju novi helikopteri.

Najmoderniji bombarderi na svijetu

Istakao je da je obišao glavne destinacije – Vašington, Brisel, bio u sjedištu NATO saveza, sjedištu Evropske komisije i bazi Ramstein.

Oglas

– Ovo što su prelijetali najmoderniji bombarderi na svijetu, to su posljedice moje posjete SAD i čeka nas još niz dobrih stvari za BiH.

 

Kaže da put Oružanih snaga BiH ka NATO standardima ide uzlaznom putanjom.

Oglas

– Nema apsolutno nikakve dileme, niti druge alternative, BiH ide ka NATO savezu i ona će biti članica tog saveza.

O situaciji na Kosovu kaže da se to polako privodi kraju.

– Meni je drago što u posljednje vrijeme nema priča da se mi nešto vežemo za Kosovo. Potpuno je mirna je i stabilna situacija u BiH. Želim da poručim građanima da je BiH sigurna, njene granice su sigurne. Nikada nikome neću dozvoliti da pedalj ove države bilo gdje otcijepi. Ovo je naša država, i Srba i Hrvata i Bošnjaka – kaže Helez.

Oglas

Pitanje državne imovine

Istakao je da je državna imovina pravno pitanje.

– Ona da se zove entitetska pripadala bi entitetima. Ona se zove državna, čak je i iz RS zovu državnom. Ona je državna i bit će državna i ostat će državna. I tu što manje politike, prije će se riješiti. Čisto pravno pitanje. To će pravnici riješiti.

Dao je i komentar na stav njegovog zamjenika da je kod prelijetanja američkih bombardera prekršena procedura.

Oglas

– Najvažniji vanjskopolitički saveznik BiH su SAD. Tu nema nikakve dileme. Oni su nam puno pomogli. Što se tiče procedura, jasno stoji, ministarstvo vanjskih poslova prvo daje odobrenje, a onda saglasnost daje ministar odbrane. Ispoštovana je procedura 100 posto. Pa ne bih ja kršio zakon i Ustav svoje države koju jako volim.

Kada je riječ o Izbornom zakonu smatra da je najvažnije da on omogući transparentne izbore.

– Prioritet je da imamo poštene, realne i transparentne izbore, pa tek onda možemo govoriti koliko je ko osvojio. Mi sada u Domu naroda imamo četiri čovjeka koji su kupljeni, i to nije nikakva tajna.

Oglas

Presuda Stanišiću i Simatoviću

Naglasio je da mu je žao što je uvaženi reisu-l-ulema, kako kaže, stao u zaštitu ljudi koji su osumnjičeni za kriminal.

– Ja bih više volio da je stao uz rudare iz Zenice, uz Dženana Memića, uz Binas, uz Zrak, uz napaćene ljude, to je misija, po meni, tog čovjeka. Kad se već miješa u politiku, ne da staje iza nekih ljudi kojima nije baš moral. On nije pojedinac, već institucija.

Komentarisao je i presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Oglas

– Svi ljudi koji su bitni i koji se bave ovom tematikom kažu da je ovo historijska presuda. Da je to presuda koja kaže da je Srbija izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Najbolje bi bilo da se Srbija izvini Bosni i Hercegovini. Nažalost, kobna je greška gospodina Bakira Izetbegovića gdje je napravio greške oko revizije presude. Jako teško je to sada uraditi, ja koliko znam, mogao bi to sada uraditi visoki predstavnik, da to ponovo pokrenemo.

O Bakiru Izetbegoviću

Poručio je da je on na Bakirovom mjestu, da bi se izvinio javnosti, dao ostavku i ne bi se više bavio politikom.

– Što se mene tiče, ja bih volio da Bakir Izetbegović pobijedi unutar SDA, to bi bilo dobro za BiH, zato što će onda uvijek biti opozicija.

Oglas

O nadolazećem Kongresu SDP-a kaže da stranka nije napravila neki neki spektakularan rezultat te da im treba novih mladih ljudi.

Ipak, naglašava da je Nermin Nikšić u procesu formiranja nove vlasti bio ključni čovjek.

– Bio je žrtva napada i on je to doveo do kraja. Prijedlog će vjerovatno biti da mu se mandat produži jedan period, koliko će to biti, odlučit ćemo na Kongresu. Moj će prijedlog biti da to ne bude dugo – zaključio je Helez.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Čović, Nikšić i Dodik na sastanku u Mostaru izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom

Objavljeno

Piše

Predstavnici stranaka, koji na državnoj razini čine vlast, HDZ-a BiH, SNSD-a i SDP-a BiH, nakon današnjeg sastanka u Mostaru izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i dinamikom odnosa.

– Cilj današnjeg sastanka je bio da pokušamo stvoriti jedan prihvatljiviji ambijent i učinkovitije funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti, kako na razini BiH tako i Federacije BiH. Čini mi se da to ide dobro i da se dobiva jedna dinamika, pogotovo kada je u pitanju rad Vijeća ministara te parlamentarni rad, mislim da u Vijeću ministara to usuglašavanje već funkcionira, sve se odluke donose jednoglasno, a sada to samo treba dinamizirati – izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Kako kaže, donijeli su plan od 31 mjere za ovu godinu koje bi trebale ići u paketu.

Oglas

– Naše apsolutno opredjeljenje je EU i vjerujem da ćemo taj paket kroz naše mehanizme koordiniranja vrlo brzo riješiti. Ono gdje malo zapinjemo je parlamentarni rad, a tamo mislimo na isti način pokušavati bez obzira koja je tema ili zakon u pitanju. Vjerujem da se to da napraviti jer klima koju gradimo je klima međusobnog povjerenja – izjavio je Čović.

Jedna od tema današnjeg sastanka bio je i Izborni zakon.

– Danas smo dogovorili da damo po jednu osobu koja bi krenula s pripremom izbornog zakona, ali primarno da dogovorimo koncept, način rada i da odredimo ljude koji će na tome raditi. Pripreme za izmjene Izbornog zakona će raditi Dizdar iz SDP-a, Nović iz SNSD-a i Filipović ispred HDZ-a, a onda ćemo to razmotriti s partnerima iz međunarodne zajednice. Moguće da će prvi dio izbornog zakona biti da se dotaknemo izbornog povjerenstva (SIP), onih mehanizama koji osiguravaju provođenja izbora, ali svakako i sve druge teme koje trebamo riješiti kroz izborni zakon, jer je naša obaveza da to završimo u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti – ističe predsjednik HDZ-a BiH.

Oglas

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić dodao je kako je on ovdje i u ime kolega Elmedina Konakovića (NiP) i Edina Forte (Naša stranka)

– Naše opredjeljenje je spremnost na dogovaranje, naravno da postoje stvari oko kojih se lakše ili teže dogovorimo i to je normalno. Sve do sada što je bilo na sjednicama Vlade je jednoglasno dogovoreno, što pokazuje jednu novu atmosferu koju imamo. Više volimo potrošiti par dana na usuglašavanje i dogovaranje nego da se preglasavamo – kazao je Nikšić.

 Naveo je kako im predstoji daljnji nastavak na putu reformi kao i odnosa u BiH i u Federaciji, a smatra kako su na dobrom putu.

Oglas

– Postoji jedna fina energija, učimo se jedni na druge, uspostavljamo porušene poljuljane mostove povjerenja i to se osjeti na radu ministara, koji su svakim danom sve bolji i kvalitetniji, a od toga će onda imati koristi svi građani BiH – ustvrdio je predsjednik SDP-a BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je također izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom i partnerstvom na državnoj razini.

– Moram izraziti zadovoljstvo atmosferom koja postoji, koja obećava i koja može biti garant nekih lakših dogovora nego što smo imali ranije. Ovo je potpuno drugačije nego u vremenu kada je u Sarajevu bio SDA i s kojim nikada nismo imali koordinaciju, nego smo svaki dan očekivali kako ćemo dobiti neki udarac, a onda bi mi uzvratili i to je tako funkcioniralo. Danas na dnevni red stavljamo pitanja, gledamo kako ih možemo riješiti i izražavam zadovoljstvo dosadašnjim radom ovog partnerstva na razini BiH – naglasio je Dodik dodavši kako je ”činjenica je da je formirano Vijeće ministara BiH i stvorena Vlada FBiH, sada su stvoreni svi uvjeti da se skladu s Ustavom donose odluke.”

Oglas

Izrazio je zadovoljstvo što ubrzo imaju sastanak iznađu Vlade FBiH i Vlade RS na čijem dnevnom redu će biti neka zajednička pitanja, što, kako je istakno Dodik, govori o potrebnoj dinamici koja se ostvaruje.

Nastavi čitati

BiH

Danas u Mostaru sastanak Čovića, Dodika i Nikšića

Objavljeno

Piše

U zvaničnom saopćenju Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine se navodi da će se danas održati sastanak koalicionih partnera sa državnog nivoa.

“Danas će se održati zajednički sastanak izaslanstva koalicijskih partnera s državne razine, HDZ-a BiH, SNSD-a i SDP-a BiH. Sastanak će se održati u Domu HDZ-a BiH u Mostaru. Stranačka izaslanstva predvode predsjednici stranaka Dragan Čović, Milorad Dodik i Nermin Nikšić”, navodi se.

Nakon sastanka planirane su izjave za medije.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Bošković: SDA bliža ulasku u Vladu HNŽ-a

Objavljeno

Piše

U Mostaru su nastavljeni pregovori o formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), a kako je nakon nove runde pregovora kazao predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Stjepan Bošković, u ovom trenutku je SDA bliže tome da bude partner HDZ-u u novoj vladi.

– Stranke “trojke” uzele su još vremena do sutra da odgovore na uvjete koje smo mi postavili, ali što se tiče današnjih razgovora, mogu reći da je u ovom trenutku SDA bliže ulasku u vlast – kazao je Bošković.

Dodao je kako do sada nije razgovaralo o imenima i raspodjeli ministarstva, te je za petak, 2. lipnja, postavio novi rok kada će se, kako je rekao, znati tko će činiti vladajuću većinu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Oglas

Predsjednik mostarskog SDP-a i zastupnik u Skupštini HNŽ-a Arman Zalihić kazao je kako je njihov stav jednak kao i ranije, odnosno da se treba “napraviti vlast po vertikali”.

– Danas smo imali seriju sastanaka, jedan od njih je bio sastanak između HDZ-a i ovog našeg bloka od šest zastupnika, Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF) i Naroda i pravde (NIP), nismo išli ništa previše dalje od naših stavova od prošlog puta. Sutra je sjednica Vlade Federacije BiH u Mostaru i nadamo se da će se vrhovi stranaka uključiti da nađemo zajednički interes. Mi želimo napraviti vlast po vertikali, odnosno navedenog bloka s jedne strane i dva HDZ-a s druge strane, ali morat ćemo još sjediti da usuglasimo neke stvari i detalje – kazao je Zalihić.

U Skupštini HNŽ-a najviše zastupnika ima politički blok okupljen oko HDZ-a BiH – 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

Oglas

Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku.

Nastavi čitati

BiH

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica posjetio načelnika Novog Travnika

Objavljeno

Piše

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar u pratnji Nisveta Mujanovića, pomoćnika ministra , Nijaza Heleza, zastupnika u Parlamentu Federacije BiH i Besima Belegića, vijećnika u Općinskom vijeću Novi Travnik boravio je u radnoj posjeti načelniku Općine Novi Travnik.

Na sastanku se razgovaralo o projektima održivog povratka koje je Općina Novi Travnik delegirala prema Federalnom ministarstvu.

Ministar Dizdar iskazao je dobru volju za ostvarenje suradnje sa lokalnom zajednicom a upoznao je načelnika i sa programima koje će ministarstvo u narednom periodu provoditi i koji će Općini Novi Travnik biti dostupni za apliciranje.

Oglas

Tijekom razgovora ministar Dizdar dao je potporu aktivnostima Općine a načelnik Stjepan Dujo iskazao je nadu da će biti prepoznate potrebe Novog Travnika iskazane kroz projekte koji će uskoro biti dostavljene Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica na razmatranje.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Politikaprije 9 minuta

Erdogan prisegnuo za novi petogodišnji mandat

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan položio je u Ankari prisegu za novi petogodišnji mandat na čelu Turske. Erdogan, izabran u...

BiHprije 13 minuta

Firmi iz Širokog Brijega greškom isporučen kokain u bananama vrijedan više od 20 miliona KM

U Širokom Brijegu je pronađena velika količina kokaina u paketima banana u jednoj firmi, a slučaj je policiji prijavio vlasnik...

Sportprije 1 sat

Juniori Dinama prvaci Hrvatske

U posljednjem, 30. kolu Prve nogometne lige za juniore Dinamo je slavio protiv Osijeka 4:1 u dvoboju koji je igran...

Središnja Bosnaprije 3 sata

Održana biciklijada “Maculje 2023”

Ispred zgrade Općine Novi Travnik danas u 10 sati startala je tradicionalna biciklijada “Maculje 2023” u organizaciji Biciklističkog kluba “Asovi”....

Sportprije 3 sata

Zajednica žena kraljica Katarina Kosača iz Busovače pobjednice odbojkaškog turnira u Novom Travniku

U subotu, 3. lipnja, Zajednica žena kraljica Katarina Kosača Novi Travnik organizirala je turnir u odbojci. Turnir, na kojem su nastupile članice...

Sportprije 3 sata

Kiseljak open: Danas nas očekuke pravi teniski spektakl

Zbog kiše, jučer su završena tek tri meča na teniskom turniru “Juicy Kiseljak open” i danas nas očekuje pravi spektakl.Na...

Društvoprije 6 sati

Hrvati s djecom napustili Zambiju i sletili u Dubai

Dvanaest hrvatskih državljana, osmero odraslih i četvero njihove djece napustilo je u petak navečer zambijski glavni grad Lusaku te se...

BiHprije 8 sati

Sarajevo: Let 3 na BaŠČaršijskim noćima

Riječka grupa Let 3 stiže u Sarajevo, a nastupit će prvog srpnja u Bosanskom kulturnom centru u okviru Baščaršijskih noći....

Oglas
Oglas