- oglas -

Anto Brtan najavio brojne projekte u Jajcu: Izgradnja visećeg mosta i montažne bine, uređenje kraljevog groba…

Pročitajte i ovo

Hrvatska sa dva gola Kovačića srušila Tursku

Nogometaši Hrvatske, nakon što su u prošlom kolu ispustili pobjedu protiv Velsa u Splitu primivši gol u 93. minuti,...

VIDOVIĆ: HDZ BiH je pokazao kako su Hrvati iz SBŽ “trinaesto prase”, a politiku zajedništva kroz HNS u potpunosti obesmislio

Zabrinjavajuće je da u nizu političkih previranja HDZ BiH i njegovom snažnom zagrljaju HNS-a na političkoj sceni je doskora...

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Policija objavila snimku likvidacije napadačice koja je u školi pobila devetogodišnju djecu

Audrey Elizabeth Hale (28), koja je jučer u pucnjavi na jugu SAD-a, u privatnoj kršćanskoj osnovnoj školi u Nashvilleu, ubila...
- Advertisement -

Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca prošlu je godinu uspjela zaključiti s do sada najboljim rezultatima.Premašena je rekordna 2019. godina za više od 15 posto što je bilo iznad svih naših očekivanja, rekao je u razgovoru za Fenu direktor Agencije Anto Brtan.

Uspješna godina

- Advertisement -

Brtan je također naveo da svi partneri Agencije u Jajcu koji se bave turizmom, uključujući i privatne iznajmljivače smještaja, te ugostiteljstvom povezanim s time uspješno su zaključili prošlu godinu.Na takve rezultate, smatra on, svakako su utjecali brojne aktivnosti koje je Agencija u saradnji s partnerima iz privatnog sektora realizirala tokom prošle godine.

Mnogi posjetioci

Brtan je ovom prilikom izdvojio dva kulturna događaja, koji su obilježili početak prošle sezone. Prvi je koncert svjetski poznatog DJ-a Džejmija Džonesa (Jamiea Jonesa), koji je Agencija u saradnji s pariškom agencijom Circle organizirala 30. maja na platou ispod vodopada. Među više od hiljadu stranih posjetilaca u Jajce su stigle organizirane grupe iz Meksika, USA, Latvije, Irana i skoro svih evropskih zemalja.Mjesec dana kasnije, uz pomoć diskografskog producenta Leonarda Pavkovića, inače rođenog Jajčanina koji živi na relaciji Njujork-Toledo (New York) u Jajcu je organiziran 1. MoonJune festival na kojem su nastupile neke od najvećih svjetskih zvijezda jazza i eklektrične muzike.Ove godine festival će biti održan u Toledu, a narene godine na Baliju.

– Mislimo da su samo ova dva događaja promovirala Jajce u svijetu na najvišem nivou do sada i da ćemo tek u narednim godinama ostvarivati benefite od toga – istaknuo je Brtan.

Turistička ponuda

Direktor Agencije naveo je da je turistička ponuda Jajca tradicionalno obogaćena i Danima srednjovjekovlja, Međunarodnim skokovima s vodopada, manifestacijom Desant na Jajce i projekcijom najboljih filmova SFF-a, te drugim koncertima izvan tih festivala.

Pored tradicionalnih manifestacija, Agencija će ove godine krajem juna po prvi put organizirati, također u saradnji s partnerima iz privatnog sektora, manifestaciju “Zabava u kraljevskom gradu” s koncertima Željka Bebeka i Doris Dragović. Osim bogatog kulturno-zabavnog programa pripremaju se i neki drugi projekti koji će povećati turističku ponudu Jajca.

– Ove godine nam je prioritet završiti uređenja nacionalnog spomenika “Kraljev grob” u Zastinju. Prije dvije godine započeti su radovi na ovom lokalitetu, provedena arheološka istraživanja i izrađen glavni projekat uređenja spomenika. Nadamo se kako bi uređenje moglo biti dovršeno do početka juna ove godine (na 550. godišnjicu smrti kralja Stjepana Tomaševića) kada bi se upriličilo svečano otvorenje -istaknuo je Brtan.

Započete pripreme

Navodi također da su započete pripreme za izgradnju visećeg mosta preko rijeke Vrbas, koji će povezati park Varošnice s parkom na desnoj strani Vrbasa na čijem je uređenju Agencija počela raditi prije dvije godine. Rekonstrukcija ovog mosta, koji je izgrađen početkom 50-tih godina prošlog vijeka, ponovo će oživjeti park sa šetnicama koji je bio aktivan još u vrijeme austro-ugarske vlasti u Jajcu. U toku je izrada glavnog projekta, nakon čega će se pristupiti rekonstrukciji mosta.– U toku je i izrada idejnog rješenja za izgradnju montažne čelične bine ispod vodopada u Jajcu. Posljednjih godina jajački je vodopad postao jedno od najreprezentativnijih mjesta za održavanje koncerata. Cilj ovog projekta je izgradnja montažne bine koja bi bila dovoljno daleko od vodopada, čime bi se izbjeglo preveliko smanjenje dotoka vode na vodopad i stvorio još ljepši ugođaj. Osim toga, oslobodio bi se cijeli prostor platoa ispod vodopada za publiku i povećao kapacitet koncerata za najmanje 1.000 osoba – podvukao je Brtan.

Izgradnja mosta

On je ustvrdio i da se radi na izradi projektne dokumentacije za izgradnju mosta preko kanala iznad mlinčića.– Mlinčići su jedan od najposjećenijih nacionalnih spomenika u Jajcu. Međutim, trenutno osobe s invaliditetom, majke s malom djecom i starije osobe teško ili nikako ne mogu pristupiti ovom lokalitetu. Stoga smo prošle godine započeli saradnju s jednom italijanskom razvojnom agencijom koja će sufinancirati dio troškova oko izgradnje mosta i obnove nekoliko mlinčića – istaknuo je.

Montažna bina

Agencija ove godine namjerava dovršiti i projekt uređenja podrumskih prostorija u zgradi Etno muzeja, te postavljanje arheološke postavke. Za izradu projekta uređenja muzejskog prostora angažiran je arhitekta Amar Zuka, koji je za uređenje muzeja Franjevačkog samostana u Jajcu primio više domaćih i međunarodnih priznanja.

– Uticaj Agencije na turističku ponudu Jajca je evidentan, a najviše nas raduje kada građani prepoznaju naše napore i sve aktivnosti koje provodimo. Osim toga, određen broj lokalnih ekonomista spreman je na dodatna ulaganja u turističke kapacitete, kao i građani koji sve više ulažu u privatni smještaj za iznajmljivanje, jer je svake godine sve veća potražnja za smještajem u Jajcu. Pojedini ekonomisti čak su se sami ponudili za sufinansiranje nekih naših projekata, kao što je montažna bina ispod vodopada, čime će nam dati još veći poticaj za buduće aktivnosti – istakuo je Brtan.

Upis na listu

Kad je riječ o aktivnostima Agencije u vezi sa najavljenim aktivnostima na pripremi nominacije za upis Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a, Agencija će svakako biti u to uključena jer je 2007. i osnovana upravo iz toga razloga.

– Nadamo se kako će općina Jajca započeti s aktivnostima na tom planu što prije kako bismo na vrijeme mogli angažirati stručni tim koji će biti podrška u pripremi nominacije – podvukao je direktor Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan u razgovoru za Fenu.

On pojašnjava da još uvijek nije ništa konkretno dogovoreno u vezi s tim. Njegov je stav da bi ovaj put trebali nominirati samo pojedine spomenike za koje postoji veća šansa da budu upisani na Listu UNESCO-a.

Najnovije vijesti

Hrvatska sa dva gola Kovačića srušila Tursku

Nogometaši Hrvatske, nakon što su u prošlom kolu ispustili pobjedu protiv Velsa u Splitu primivši gol u 93. minuti,...

VIDOVIĆ: HDZ BiH je pokazao kako su Hrvati iz SBŽ “trinaesto prase”, a politiku zajedništva kroz HNS u potpunosti obesmislio

Zabrinjavajuće je da u nizu političkih previranja HDZ BiH i njegovom snažnom zagrljaju HNS-a na političkoj sceni je doskora ugušen prualizam među Hrvatima u...

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Policija objavila snimku likvidacije napadačice koja je u školi pobila devetogodišnju djecu

Audrey Elizabeth Hale (28), koja je jučer u pucnjavi na jugu SAD-a, u privatnoj kršćanskoj osnovnoj školi u Nashvilleu, ubila troje djece i troje odrasle...

‘Nikad mi se to nije dogodilo!‘: Djevojka se hvalila na TikToku, pa poginula u stravičnoj nesreći

Tinejdžerica s Floride poginula je u prometnoj nesreći samo nekoliko dana nakon što je na TikToku objavila video u kojem kaže da nikada nije...

Žena se sakrila od psa i snimila njegovu reakciju kad je shvatio da je “nema”, pogledajte snimku

Društvenim mrežama kruži smiješan video u kojoj je snimljena odlična reakcija jednog psa. Naime, njegova vlasnica mu je bacila lopticu i onda se sakrila...

Povezane vijesti