- oglas -

Amerikanci ukrajinskoj vojsci poslali svoje kirurški precizno i vrlo ubojito topničko streljivo

Pročitajte i ovo

Dobio tri milijuna eura na lutriji, kaže da je već tjedan kasnije požalio: “Volio bih da nisam pobijedio”

‘Ne mogu izaći iz kuće, ne mogu nigdje ići, dijete mi je bolesno i ne mogu ga odvesti liječniku.’ Dobitnik...

Slaven Bilić ima novi posao. Vratio se u Englesku

Slaven Bilić (54) preuzeo je Watford, potvrdio je engleski klub. Watford je upravo smijenio menadžera Roba Edwardsa, a nakon toga je potpisao...

Zabrinjavajuće otkriće o posljedicama covida

Osobe koje su imale covid-19 izložene su većem riziku od niza oštećenja mozga i mentalnih poremećaja godinu dana kasnije...
- Advertisement -

Prema procjenama temeljenim na mogućnostima oružja, ono je do sada vjerojatno korišteno za kirurško uništavanje ruskih zapovjednih i kontrolnih objekata u Ukrajini.

- Advertisement -

Američke vlasti dale su ukrajinskim snagama najprecizniju topničku granatu američke vojske – Excalibur, koja je navođena GPS-om. Informacija o tome dobivena je iz proračunskog dokumenta koji po prvi put otkriva da je Pentagon opskrbljivao Kijev navedenom granatom, navodi se u izvješću koje je objavio Bloomberg.

U skladu s proračunskim dokumentom objavljenim prošlog mjeseca, američki ministarstvo obrane će koristiti 92 milijuna dolara u dodatnim sredstvima koje je odobrio Kongres za nabavu zamjenskog streljiva M982 Excalibur, koje je prethodno prebačeno u Ukrajinu kao potpora globalnoj kampanji borbe protiv ruskih snaga.


Glavna značajka Excalibura, prema proizvođaču BAE Systems, je da to streljivo uvijek ima istu preciznost, s “vjerojatnošću kružne pogreške” manjom od 10 metara. Streljivo ima četiri kanarda na prednjoj strani i osnovni odzračni agregat i rotirajuća stabilizacijska krila na stražnjoj strani. Također ima pokretljivost poput zrakoplova zahvaljujući svojim krilima i kanardima.

Excalibur ima domet od oko 50 kilometara ako je ispaljen iz topničkog sustava L52. Unitarna bojna glava čini smrtonosni mehanizam, a sustav se može postaviti da detonira zračnim praskom, točkastom detonacijom ili detonacijom s odgodom (prodorom), prema podacima iz BAE Systemsa.

Proširenje od 92 milijuna dolara na Excalibur više je nego udvostručilo proračun programa i dodalo gotovo 900 projektila u fiskalnoj 2022. godini, ističe Mark Cancian, obrambeni analitičar Centra za strateške i međunarodne studije, koji prati potrošnju SAD-a na Ukrajinu.

Prema procjenama temeljenim na mogućnostima oružja, ono je do sada vjerojatno korišteno za kirurško uništavanje ruskih zapovjednih i kontrolnih objekata.

Američka vojska također je rekla da oružje povećava smrtonosnost, smanjuje kolateralnu štetu i nudi zapovjedniku pokretnih snaga veću vatrenu potporu. Poboljšani prijenosni induktivni topnički uređaj za postavljanje upaljača šalje podatke s cilja, lokacije platforme i GPS-a u računalo misije projektila.

Projektil Excalibur ažurira inercijski navigacijski sustav pomoću ugrađenog GPS prijemnika otpornog na ometanje, nudeći precizno navođenje tijekom leta i značajno povećavajući točnost na manje od dva metra udaljenosti od cilja, bez obzira na domet.

Osim toga, ažurirani proračun navodi da će SAD dati Ukrajini konvencionalne topničke granate od 155 mm, bacače granata MK-19, “precizne snajperske puške”, protuoklopne i protuzračne rakete Javelin i Stinger, “zamjenske baterije za rashladno sredstvo” za Stingere, kao i mobilni raketni sustav HIMARS i njegov navođeni raketni sustav s višestrukim bacanjem ili rakete GMLRS.

Izvor: Bloomberg

Najnovije vijesti

Dobio tri milijuna eura na lutriji, kaže da je već tjedan kasnije požalio: “Volio bih da nisam pobijedio”

‘Ne mogu izaći iz kuće, ne mogu nigdje ići, dijete mi je bolesno i ne mogu ga odvesti liječniku.’ Dobitnik...

Slaven Bilić ima novi posao. Vratio se u Englesku

Slaven Bilić (54) preuzeo je Watford, potvrdio je engleski klub. Watford je upravo smijenio menadžera Roba Edwardsa, a nakon toga je potpisao s bivšim hrvatskim izbornikom na...

Zabrinjavajuće otkriće o posljedicama covida

Osobe koje su imale covid-19 izložene su većem riziku od niza oštećenja mozga i mentalnih poremećaja godinu dana kasnije u usporedbi s ljudima koji...

Teška saobraćajna nesreća, najmanje jedna osoba povrijeđena

Najmanje jedna osoba ozlijeđena je u prometnoj nesreći koja se u ponedjeljak u jutarnjim satima dogodila u Mostaru, rečeno je za Bljesak u MUP-u...

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine prvi put na Općim izborima uvodi supervizore izbornog procesa, što je značajna novina koja će doprinijeti integritetu...

Povezane vijesti