- oglas -

Amerikanci u prosincu priređuju najiščekivaniji događaj u vojnom zrakoplovstvu u posljednje vrijeme: Otkrivanje dovršenog B-21 Raidera

Pročitajte i ovo

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini Prodana je...

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i...

Uposlenima u Elektroprivredi BiH pomoć u iznosu 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci...
- Advertisement -

“B-21 je najnapredniji vojni zrakoplov ikada napravljen i proizvod je pionirskih inovacija i tehnološke izvrsnosti”, rekao je u izjavi Doug Young, potpredsjednik sektora i generalni direktor Northrop Grumman Aeronautics Systemsa.

- Advertisement -

Pomoćnik tajnika za nabavu, tehnologiju i logistiku američkog ratnog zrakoplovstva, Andrew Hunter, otkrio je da će jedan od Pentagonovih najambicioznijih i ključnih projekata, nevidljivi bombarder B-21 Raider, biti službeno dovršen i predstavljen prije isteka 2022. godine.

Proizvođač B-21 Raidera, tvrtka Northrop Grumman to je potvrdila i kažu da će to biti događaj koji će se održati isključivo uz pozivnicu u njihovom pogonu u tvornici 42 u Palmdaleu, u Kaliforniji.


Hunter nije pružio nikakve dodatne pojedinosti o predstojećem događaju, uključujući hoće li biti otvoren za javnost na bilo koji način, kao što je bio slučaj sa službenim otkrivanjem nevidljivog bombardera B-2 Spirit 1988. godine, odnosno prethodnika B-21 Raidera.

Northrop Grumman je ipak u priopćenju za javnost dodao da će događaj omogućiti “ekskluzivni pogled” na najnoviji američki bombarder, što bi moglo značiti da bi javnost na neki način mogla pratiti taj događaj bez obzira na ranije navedene pozivnice.

B-21 je najnapredniji vojni zrakoplov ikada napravljen i proizvod je pionirskih inovacija i tehnološke izvrsnosti. Raider pokazuje predanost i vještine tisuća ljudi koji svakodnevno rade na isporuci ovog zrakoplova, rekao je u izjavi Doug Young, potpredsjednik sektora i generalni direktor Northrop Grumman Aeronautics Systemsa.

Northrop Grumman je ponosan na naše partnerstvo s američkim zračnim snagama dok isporučujemo B-21 Raider, zrakoplov šeste generacije optimiziran za operacije u vrlo napetim okruženjima, dodao je Tom Jones, korporativni potpredsjednik Northrop Grumman Aeronautics Systemsa.

Priopćenje za medije tvrtke Northrop Grumman potvrđuje da je ukupan broj B-21 u različitim fazama proizvodnje u tvornici 42 još uvijek na šest zrakoplova.

Razvoj nuklearno sposobnog B-21 bio je obavijen velom tajne otkako je Northrop Grumman 2015. prvi put dobio ugovor za ono što je tada bilo poznato kao program bombardera velikog dometa (LRS-B). Javni podaci o njegovim troškovima i rasporedu te o tome jesu li se značajno promijenili tijekom proteklih sedam godina, ostaju ograničeni.

Raider bi trenutno trebao obaviti svoj prvi stvarni let u 2023. godini, a ne do kraja tekuće godine, kako se očekivalo.

Stvarno vrijeme prvog leta temeljit će se na rezultatima testiranja na zemlji, navodi se u priopćenju Northrop Grummana.

S druge strane, nema naznaka da se sveukupni plan Zračnih snaga za početak stavljanja operativnih B-21 negdje sredinom 2020-ih značajno promijenio.

Zračna baza Ellsworth u Južnoj Dakoti trebala bi ugostiti prvu eskadrilu B-21, s dodatnim jedinicama koje će kasnije biti postavljene u zračnoj bazi Whiteman u Missouriju i zračnoj bazi Dyess u Teksasu.

Službeno otkrivanje B-21 Raidera bit će vjerojatno jedan od najiščekivanijih događaja u vojnom zrakoplovstvu u posljednje vrijeme.

Izvor: The War Zone

Najnovije vijesti

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini Prodana je...

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i posljedica stanja poput hipertenzije i...

Uposlenima u Elektroprivredi BiH pomoć u iznosu 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci Upravnog odbora ovog poduzeća, na...

Ekonomski instituti: Zbog porasta cijene plina Njemačku 2023. čeka recesija

Vodeći njemački ekonomski instituti procjenjuju da će njemačko gospodarstvo sljedeće godine ući u recesiju, proizlazi iz redovite jesenske analize, objavljene danas. "Zbog snažno poraslih cijena plina, troškovi energije...

PROMETNA NESREĆA: Kamion se zabio u benzinsku postaju

Nesvakidašnja prometna nezgoda u kojoj je kamion udario u bezinsku postaju dogodila se u Drinovcima. Kamion koji je dolazio na benzinsku crpku nije se na vrijeme...

Povezane vijesti