- oglas -

Amerikanci su genijalnim trikom uništili stršljene ubojice

Pročitajte i ovo

Izvedena prva premijerna izvedba predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“

U petak, 3. februara u 19.30 sati u Zeničkom pozorištu je premijerno izvedena predstava „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako...

Hozan u Jajcu održao sastanak za spas 160 radnih mjesta

Nakon što su iz preduzeća „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad najavili gašenje sve tri peći u poslovnoj jedinici broj...

Mamić najavio: ‘Povlačim se iz borbe za Dinamo’

Jučer je objavljeno kako je Izvršni odbor Dinama isključio četiri 'mamićevca' iz članstva kluba - smijenjeni su predsjednik Nadzornog...
- Advertisement -

Uspješno iskorjenjivanje prvog gnijezda azijskih divovskih stršljena ikad otkrivenog u SAD-u prošlog je tjedna završilo na naslovnicama američkih medija, a znanstvenici su objavili detalje o domišljatoj tehnologiji koju su upotrijebili kako bi pronašli i uništili ove invazivne štetočine, piše Science Alert.

- Advertisement -

2013.godine puno se pisalo o ovim kukcima jer su u Kini u tri grada ubili čak 41 osobu.

Azijski divovski stršljen (Vespa mandarinia), koji se često naziva i stršljen ubojica, najveći je stršljen na svijetu, a čest je u dijelovima Azije i Rusije. Međutim, sve do nedavno nije bio zabilježen u Sjevernoj Americi. Prvi susreti s njim 2019. u državi Washington i u Britanskoj Kolumbiji pokazali su da je emigrirao.

Otada im vlasti pokušavaju ući u trag i uništiti ih prije nego što se postojano udomaće u regiji.

Iako stršljen i njegov dugi žalac mogu predstavljati opasnost za ljude, smrtni slučajevi kod ljudi relativno su rijetki. Zloslutan prizvuk nadimka više se odnosi na njihovu sklonost da napadaju i uništavaju košnice medonosnih pčela.

Iako neki entomolozi kažu da su strahovi od azijskog divovskog stršljena prenapuhani, ministarstvo poljoprivrede u SAD-u već mjesecima radi na pronalaženju njihovih gnijezda i njihovom uklanjanju prije nego što se rašire u državi.

Prošlotjedno uspješno iskorjenjivanje gnijezda u gradu Blaineu u Washingtonu rezultat je dugog napora da se gnijezdo pronađe nakon opetovanih viđenja stršljena. Problem je u tome što gnijezda, koja se često nalaze sakrivena u dupljama drveća i u rupama u zemlji, nije lako otkriti ni nakon više susreta s jedinkama.

Kako bi riješili problem, entomolozi iz vošingtonskog ministarstva poljoprivrede (WSDA) smislili su plan u kojem su uhvatili stršljena, postavili radijski uređaj na njega i pustili ga da se vrati u gnijezdo.

Kako bi izveli plan, ušli su u suradnju s kolegama iz federalnog ministarstva (USDA), koji su već ostvarili uspješna označavanja nekih drugih invazivnih kukaca.

Nakon više neuspjelih pokušaja u kojima su izgubili metu ili je oznaka pala s nje, konačno su krajem listopada pronašli gnijezdo.

Radijska oznaka odvela ih je do mrtvog stabla, a Sven-Erik Spichiger, entomolog koji je upravljao uređajem, uočio je stršljene koji su ulazili i izlazili iz drveta kroz pukotine u deblu.

Ekipa je uspješno usisala 85 stršljena, a još 13 je uhvatila mrežom.

“Prilično sam uvjeren da možemo pratiti stršljene do gnijezda sve dok ih možemo uhvatiti žive, a to nam je sjajan alat u programu iskorjenjivanja”, rekao je Spichiger.

No to ipak nije bio kraj priče. Nekoliko dana nakon uklanjanja gnijezda tim je ispilio dio stabla u kojem se nalazilo gnijezdo i otkrio dvije matice s ostalim radilicama stršljena, ličinkama i bijelim saćem u kojem su se nalazile jedinke u razvoju.

Nažalost, uspjeh nije garancija da je problem invazivnih azijskih stršljena u SAD-u trajno riješen. Naime, nitko ne zna koliko još sličnih gnijezda postoji u tom dijelu svijeta, prenosi Index.

Najnovije vijesti

Izvedena prva premijerna izvedba predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“

U petak, 3. februara u 19.30 sati u Zeničkom pozorištu je premijerno izvedena predstava „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako...

Hozan u Jajcu održao sastanak za spas 160 radnih mjesta

Nakon što su iz preduzeća „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad najavili gašenje sve tri peći u poslovnoj jedinici broj 1 u Jajcu, načelnik Jajca...

Mamić najavio: ‘Povlačim se iz borbe za Dinamo’

Jučer je objavljeno kako je Izvršni odbor Dinama isključio četiri 'mamićevca' iz članstva kluba - smijenjeni su predsjednik Nadzornog odbora Miroslav Rožić, članovi Nadzornog...

Augsburg iznenadio Bayer. Beljo bio blizu pogotka

AUGSBURG je u 19. kolu Bundeslige na domaćem terenu pobijedio Bayer Leverkusen 1:0. Strijelac jedinog gola u 55. minuti bio je Mergim Berisha, koji...

Čeka se i po dva sata: Na ovim graničnim prijelazima su najveće gužve

Pojačan je promet vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prijelazima: Bosanski Brod, Bosanska Gradiška i Velika Kladuša. Na ostalim graničnim prijelazima ne...

Povezane vijesti