- oglas -

Američki Senat odobrio pristupanje Finske i Švedske NATO-u

Pročitajte i ovo

Sutra posljednji ispraćaj pokojnog Draženka Žuljevića

Posljednji ispraćaj pokojnog Draženka Žuljevića obavit će se sutra 15.08. I 17 sati na groblju Krčevine.

Novi Travnik remizirao u Turbetu, bez golova u duelu Romarija i FK Viteza

Ovog vikenda započela je i nova sezona Druge lige FBIH Zapad. Veliku pažnju ljubitelja nogometa u Srednjoj Bosni privukao...

Na ovom graničnom prijelazu se čeka i do dva sata

Na graničnom prijelazu Jasenovac - Gradina Donja se prema pisanju portala GP Maljevac, prema Bosni i Hercegovini se čekalo...
- Advertisement -

Američki Senat odobrio je u srijedu pristupanje Finske i Švedske NATO-u, što je najznačajnije proširenje 30-članog saveza od 1990-ih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

- Advertisement -

Senat je glasao sa 95 naprema 1 za podršku ratifikacije pristupnih dokumenata, lako nadmašivši dvotrećinsku većinu od 67 glasova potrebnih za podršku ratifikacije pristupnih dokumenata dvije zemlje.

“Ovo historijsko glasanje šalje važan signal održive posvećenosti SAD-a NATO-u i osiguravanju da je naša Alijansa spremna da odgovori na izazove današnjice i sutrašnjice”, rekao je američki predsjednik Joe Biden u priopćenju.


Švedska i Finska podnijele su zahtjeve za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu 24.02. Rusija je više puta upozoravala obje zemlje da ne pristupaju alijansi.

30 saveznika NATO-a potpisalo je za njih prošlog mjeseca protokol o pristupanju, koji im omogućava da se pridruže nuklearnom savezu predvođenom SAD-om nakon što njegove članice ratificiraju odluku.

U tom trenutku, Helsinki i Stokholm su mogli učestvovati na sastancima NATO-a i imaju veći pristup obavještajnim podacima, ali nisu bili zaštićeni članom pet, klauzulom o odbrani NATO-a da je napad na jednog saveznika napad na sve.

Pristup moraju ratificirati parlamenti svih 30 članica prije nego što Finska i Švedska budu zaštićene klauzulom o odbrani.

Ratifikacija bi mogla potrajati do godinu dana, iako ju je već odobrilo nekoliko zemalja, uključujući Kanadu, Njemačku i Italiju.

Senatori obje američke stranke snažno su podržali članstvo dvije zemlje, opisujući ih kao važne saveznike čije moderne vojske već blisko surađuju sa NATO-om.

“Kvalifikacije ove dvije prosperitetne, demokratske nacije su izvanredne i poslužit će jačanju NATO saveza,” rekao je demokratski senator Bob Menendez, predsjednik Odbora za vanjske poslove, pozivajući na podršku prije glasanja.

Najnovije vijesti

Sutra posljednji ispraćaj pokojnog Draženka Žuljevića

Posljednji ispraćaj pokojnog Draženka Žuljevića obavit će se sutra 15.08. I 17 sati na groblju Krčevine.

Novi Travnik remizirao u Turbetu, bez golova u duelu Romarija i FK Viteza

Ovog vikenda započela je i nova sezona Druge lige FBIH Zapad. Veliku pažnju ljubitelja nogometa u Srednjoj Bosni privukao je gradski derbi koji se...

Na ovom graničnom prijelazu se čeka i do dva sata

Na graničnom prijelazu Jasenovac - Gradina Donja se prema pisanju portala GP Maljevac, prema Bosni i Hercegovini se čekalo cca 2 sata. Prema Hrvatskoj je...

HVALA TI ZA SVE Majka i sinovi prvi su sahranjeni nakon masakra na Cetinju

Tridesetpetogodišnja Nataša Martinović i njena dva maloljetna sina Mašan (11) i Marko (8) sahranjeni su danas na groblju u Bajicama kod Cetinja. Osim obitelji...

Neymar i Mbappé skoro se potukli nakon pobjede 5:2. Suigrači ih jedva razdvojili

PSG je u drugom kolu francuskog prvenstva pobijedio Montpellier 5:2. U 23. minuti Kylian Mbappé promašio je penal, a PSG je poveo u 39....

Povezane vijesti