- oglas -

Američka svemirska Agencija NASA prihvatila je od trinaestogodišnjeg dječaka iz Broda projekat “Nano satelita” 

Pročitajte i ovo

FOTO: Središnja Bosna jedina u svijetu ima vodopad koji se nalazi u centru grada

Da li ste znali da u jednom gradu u Bosni i Hercegovini, i to u samom njegovom centru, postoji...

VIDEO: Prekrasna zimska idila na Vlašiću

Ekipa sa kanala 6 ove zime napravila je sjajni video vikenda na Vlašiću. Jednostavno treba pogledati.https://www.youtube.com/watch?v=z7RiFqfvuYAIZVOR: Kanal 6 HD...

VITEZ: Poziv na edukaciju o zimskoj rezidbi voća

Obavještavaju se svi zainteresirani, fizička i pravna lica s područja općine Vitez, a i šire  da  će u utorak 03....

Po projektnom zadatku, Dejan ima obavezu da do svibnja 2020. izgradi “nano satelit” o svom trošku, koji će krajem istog mjeseca Nasa lansirati u zemljinu orbitu.

Osnovac Dejan Lukić, od svoje pete godine samostalno radi na kompjuteru. Sve je počelo od video igrica. Interesovanje za informatiku, fiziku i astronomiju probudili su mu majka i djed. Najdraže knjige su mu o radu i patentima Tomasa Edisona i Nikole Tesle. Projekat nano satelita, nova je dimenzija u njegovom mladom životu.

“Radi se o komunikacijskom satelitu, u niskoj zemljinoj orbiti. One je kjubset veličine, 10h10h10 centimetara. Napaja se pomoću solarnih panela. Odatle se pune baterije. On komunicira sa drugim satelitima u višoj orbiti. I te podatke vraća nazad na zemlju, kroz te druge satelite”, rekao je Lukić.

Kada je prošao na izboru od 706 kandidata, situacija je postala ozbiljna.

“Pa imao sam naravno malo sumnje, ali pored negativnih misli, imaju i one dobre. Koliko vas je učestvovalo u natječaju i koliko vas je prošlo? Pa bilo je 706 učesnika, a 36 je izabrano u dalji ciklus za lansiranje”, rekao je Lukić.

Kada je u kući rekao da će na Nasin konrus, prijaviti projekat “Nano satelita”, nisu ga ozbiljno shvaćali.

“Јesmo na slatkim mukama, što se tiče financija. Malo većim mukama. Dosta je narod pogrešno shvatio. Da je sve platila NASA. NASA je platila licencu, ali nije platila izradu samog satetlita. To je na nama”, istakla je majka Dijana Ždranja.

Dejan živi s majkom, bakom i djedom Milenkom Ždranjom, koji je inače diplomirani inženjer elektortehnike. Svi imaju novi izazov.

“Morate taj satelit dignuti na 500 kilometara visine. To će raditi američka raketa falkon, kao sekundarni teret. Ne samo to, već i od ostalih kandidata i taj satelit, mora orbitirati oko planete određenom brzinom. Brzina je jako velika, oko kilometar u sekundi”, dodaje Dejanov deda Milenko Ždranja.

Dejan nema novca za ovakav poduhvat. Majka ne radi, a djed je profesor u srednjoj školi. Za projekat izgradnje “nano satelita” nije potrebna specijalna laboratorija, ali jeste novac. Svi, kaže načelnik Broda Ilija Јovičić, moraju imati sluha, jer on predstavlja i Brod i Republiku Srpsku.

“Zbog toga ćemo mi da vidimo šta je to potrebno da se ideja, koji je mlađani Lukić dostavio, šta treba da se materijalizuje i koji je to nivo i iznos potrebnih sredstava da se ono što je u programu napravi”, naglasio je Јovičić.

Dejan Lukić, ima samo 13 godina. A njegov primjer je vjerovatno za nauk, mnogima od nas, da svako može dosanjati svoje snove, ako ih iskreno i s vjerom u uspjeh sanja.

(RTRS)

Najnovije vijesti

FOTO: Središnja Bosna jedina u svijetu ima vodopad koji se nalazi u centru grada

Da li ste znali da u jednom gradu u Bosni i Hercegovini, i to u samom njegovom centru, postoji...

VIDEO: Prekrasna zimska idila na Vlašiću

Ekipa sa kanala 6 ove zime napravila je sjajni video vikenda na Vlašiću. Jednostavno treba pogledati.https://www.youtube.com/watch?v=z7RiFqfvuYAIZVOR: Kanal 6 HD televizija

VITEZ: Poziv na edukaciju o zimskoj rezidbi voća

Obavještavaju se svi zainteresirani, fizička i pravna lica s područja općine Vitez, a i šire  da  će u utorak 03. 03. 2020  godine u 10:00...

Korizma i Lašvanska dolina

Viteški župnik, duhovnik fra Velimir Bavrka na svom je Facebook profilu objavio statut pod nazivom Korizma i Lašvanska dolina.Pričitajte ovaj zanimljiv tekst uoči početka...

HOTEL U AUSTRIJI U KARANTENI: Recepcionarka zaražena koronavirusom

Austrijske vlasti su u utorak stavile u karantenu hotel u austrijskom turističkom središtu Innsbrucku, glavnom gradu pokrajine Tirola, u središtu Alpa, gdje je radila...

Povezane vijesti