- oglas -

Američka svemirska Agencija NASA prihvatila je od trinaestogodišnjeg dječaka iz Broda projekat “Nano satelita” 

Pročitajte i ovo

Više od 30.000 građana BiH ušlo u Hrvatsku nakon dizanja “korona-rampe” na granici

U prva dva dana nakon što je Hrvatska otvorila granice za bh. građane, u susjednu zemlju ušlo je više...

SIP BiH: Ozbiljno ugrožen izborni proces u BiH

Središnje izborno povjerenstvo BiH kontinuirano, od početka 2020. godine, apelira i poziva nadležne donositelje odluka u BiH da se...

Koronavirus među uposlenicima obje Hitne pomoći u Mostaru

Nakon što su posljednjih dana zabilježeni pozitivni slučajevi među osobljem Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Mostar i to kod...
- Advertisement -

Po projektnom zadatku, Dejan ima obavezu da do svibnja 2020. izgradi “nano satelit” o svom trošku, koji će krajem istog mjeseca Nasa lansirati u zemljinu orbitu.

Osnovac Dejan Lukić, od svoje pete godine samostalno radi na kompjuteru. Sve je počelo od video igrica. Interesovanje za informatiku, fiziku i astronomiju probudili su mu majka i djed. Najdraže knjige su mu o radu i patentima Tomasa Edisona i Nikole Tesle. Projekat nano satelita, nova je dimenzija u njegovom mladom životu.

“Radi se o komunikacijskom satelitu, u niskoj zemljinoj orbiti. One je kjubset veličine, 10h10h10 centimetara. Napaja se pomoću solarnih panela. Odatle se pune baterije. On komunicira sa drugim satelitima u višoj orbiti. I te podatke vraća nazad na zemlju, kroz te druge satelite”, rekao je Lukić.

Kada je prošao na izboru od 706 kandidata, situacija je postala ozbiljna.

“Pa imao sam naravno malo sumnje, ali pored negativnih misli, imaju i one dobre. Koliko vas je učestvovalo u natječaju i koliko vas je prošlo? Pa bilo je 706 učesnika, a 36 je izabrano u dalji ciklus za lansiranje”, rekao je Lukić.

Kada je u kući rekao da će na Nasin konrus, prijaviti projekat “Nano satelita”, nisu ga ozbiljno shvaćali.

“Јesmo na slatkim mukama, što se tiče financija. Malo većim mukama. Dosta je narod pogrešno shvatio. Da je sve platila NASA. NASA je platila licencu, ali nije platila izradu samog satetlita. To je na nama”, istakla je majka Dijana Ždranja.

Dejan živi s majkom, bakom i djedom Milenkom Ždranjom, koji je inače diplomirani inženjer elektortehnike. Svi imaju novi izazov.

“Morate taj satelit dignuti na 500 kilometara visine. To će raditi američka raketa falkon, kao sekundarni teret. Ne samo to, već i od ostalih kandidata i taj satelit, mora orbitirati oko planete određenom brzinom. Brzina je jako velika, oko kilometar u sekundi”, dodaje Dejanov deda Milenko Ždranja.

Dejan nema novca za ovakav poduhvat. Majka ne radi, a djed je profesor u srednjoj školi. Za projekat izgradnje “nano satelita” nije potrebna specijalna laboratorija, ali jeste novac. Svi, kaže načelnik Broda Ilija Јovičić, moraju imati sluha, jer on predstavlja i Brod i Republiku Srpsku.

“Zbog toga ćemo mi da vidimo šta je to potrebno da se ideja, koji je mlađani Lukić dostavio, šta treba da se materijalizuje i koji je to nivo i iznos potrebnih sredstava da se ono što je u programu napravi”, naglasio je Јovičić.

Dejan Lukić, ima samo 13 godina. A njegov primjer je vjerovatno za nauk, mnogima od nas, da svako može dosanjati svoje snove, ako ih iskreno i s vjerom u uspjeh sanja.

(RTRS)

Najnovije vijesti

Više od 30.000 građana BiH ušlo u Hrvatsku nakon dizanja “korona-rampe” na granici

U prva dva dana nakon što je Hrvatska otvorila granice za bh. građane, u susjednu zemlju ušlo je više...

SIP BiH: Ozbiljno ugrožen izborni proces u BiH

Središnje izborno povjerenstvo BiH kontinuirano, od početka 2020. godine, apelira i poziva nadležne donositelje odluka u BiH da se u zakonom utvrđenom roku osiguraju ...

Koronavirus među uposlenicima obje Hitne pomoći u Mostaru

Nakon što su posljednjih dana zabilježeni pozitivni slučajevi među osobljem Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Mostar i to kod dva ljekara i jedne medicinske...

Plenković Škori: ‘HDZ-u nitko neće određivati tko će biti na čelu Vlade‘

 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u središnjici stranke održao je završnu konferenciju za medije na kojoj je, uoči parlamentarnih izbora u nedjelju, biračima poslao završne...

Znanstvenici otkrili mit o “čuvenoj” G točci

 Muškarci koji se muče s pronalaskom ženske G-točke sada imaju dobar izgovor - jer znanstvenici kažu kako ne postoji."The Sun" piše kako najnovija studija...

Povezane vijesti