Amazon jače ulazi i na tržište BiH

105

Najveća svjetska online trgovina Amazon će prema svemu sudeći uskoro u potpunosti biti dostupna u Hrvatskoj, vjerovatno već na jesen.

Naime, prema neslužbenim informacijama Poslovnog dnevnika, Amazon planira s Hrvatskom poštom (HP) napraviti neki oblik ekskluzivne suradnje za dostavu i logističku potporu na hrvatskom, a potencijalno i na čitavom regionalnom tržištu koje bi moglo obuhvatiti sigurno Bosnu i Hercegovinu, a izvjesno i Crnu Goru te Srbiju.

Tome u prilog ide i činjenica, još uvijek neslužbena, da je ekspertni tim Amazona boravio ovih dana u Hrvatskoj te, osim pregovora o poslovnim detaljima, obišao i novi logistički centar Hrvatske pošte u Velikoj Gorici koji bi trebao zadovoljiti njihove visoke kriterije sortiranja i otpreme pošiljki.

Iz Hrvatske pošte su za Poslovni dnevnik dali neodređeni odgovor kojim ne potvrđuju, ali ni ne demantiraju pregovore s Amazonom što očito govori u prilog tome da se “nešto ozbiljno kuha”.

“U ovom trenutku informaciju koju navodite ne možemo potvrditi. Imamo upite velikih svjetskih kompanija za suradnju, odnosno za preuzimanje uloge regionalnog lidera u našem poslovanju. Vjerovatno je da će kolege iz regije i potencijalni interesenti obilaziti naš novi sortirni centar u idućim mjesecima, jer je doista jedinstven u ovom dijelu Europe, ali i zemalja koje nam gravitiraju. Struka je uvijek zainteresirana za ovakve investicije”, odgovorili su iz Hrvatske pošte.

Dodaju da je HP u fazi preseljenja svojih ključnih kapaciteta u novi sortirni centar.

“Uz sustave za automatsko sortiranje pisama koje smo nabavili prije dvije godine, na novoj lokaciji će ubrzo proraditi i novi sustav za sortiranje paketa, a koji će imati kapacitet za sortiranje 15 tisuća paketa u sat vremena. Također, uz to, opremili smo prostor i visokoregalnim skladištem. Cilj je da posao koji sada imamo obavljamo još brže i bolje, ali si time naravno otvaramo i mogućnost za još bolju suradnju s potencijalnim partnerima. Planirano je da se sve predviđeno preseli do rujna na novu lokaciju, tako da u rujnu mediji mogu očekivati i da ćemo organizirati detaljan obilazak lokacije”, navode u Pošti.

Dolazak Amazona u Hrvatsku i regiju bi imao nemjerljive benefite, kako za samu Hrvatsku poštu koja bi dobila snažnog globalnog partnera i ojačala svoju konkurentnost na tržištu, tako i za same građane koji su, uprkos EU direktivama, uglavnom zakinuti za povoljniju kupnju preko Amazona koji dobar dio svoje ponuđene robe ne isporučuje u Hrvatsku.

Oni koji su baš željeli nešto kupiti preko Amazona morali su, uz dodatne troškove, zakupljivati mailbox servise po Njemačkoj na koje im je Amazon slao originalnu pošiljku, a koja bi onda bila prepakirana i preposlana u Hrvatsku. Amazon je jedan od najpoznatijih globalnih brendova kojeg ne treba posebno predstavljati, no nije naodmet ponoviti da se radi o online trgovini koja je svojim opsegom, procjene specijaliziranih portala, duplo veća od svih ostalih svjetskih online trgovina zajedno.

Prihod mu je lani iznosio 233 milijarde dolara, a zapošljava gotovo 650 tisuća ljudi.

Njegov osnivač i direktor Jeff Bezos je ove godine postao najbogatiji čovjek na svijetu čije bogatstvo se procjenjuje na više od 160 milijardi dolara.

Hrvatska pošta je 2017. donijela stratešku odluku o gradnji novog logističkog centra u Velikoj Gorici vrijednog 350 milijuna kuna. Radi se o kapitalnoj investiciji bez koje vjerovatno ne bi bili ni zanimljivi igračima poput Amazona.

U prvoj fazi će se izgraditi 32.000 kvadratnih metara poslovnog prostora u kojem će se nalaziti sortirnica, skladište, kotlovnica i podatkovni centar. Nakon završetka i druge faze gradnje sortni centar će imati površinu od ukupno 38.200 m2 na parceli od 70.200 m2.