Connect with us

Scena

AKO VAS UBODE STRŠLJEN: Da biste spasili sebi život i izbjegli alergijske reakcije – EVO ŠTA ODMAH MORATE URADITI

Published

on

Ubod stršljena je veoma bolan, ali za većinu ljudi ne izaziva ozbiljne posledice. Iako se često veruje da su smrtni slučajevi česti, oni su zapravo retki.

Tipično, ubod stršljena rezultira privremenim otokom koji se spušta unutar nekoliko dana. Unatoč tome, postoje slučajevi u kojima može izazvati teške alergijske reakcije ili anafilaktički šok, povećavajući mogućnost značajnih komplikacija.

Kako biste spriječili susrete stršljenova, preporučljivo je kloniti se područja za koja je poznato da su aktivni prilikom odlaska u prirodu. Kada radite u vrtu ili provodite vrijeme na otvorenom, važno je zaštititi sve izložene dijelove tijela. U slučaju nesretnog uboda preporuča se odmah izvaditi žalac i staviti hladan oblog kako bi se ublažila nelagoda i smanjila oteklina.

Nakon uboda stršljena, pojedinci mogu osjetiti simptome kao što su crvenilo, upala i bol u okolnoj koži. Za one koji su osjetljivi na otrov, oteklina može biti znatna i proširiti se izvan neposrednog područja uboda. Dok manji ubodi obično nestaju unutar sat vremena, teži slučajevi zahtijevaju liječničku pomoć.Kako bi se spriječilo širenje otrova, preporučljivo je podignuti pogođeni dio tijela. U slučaju da žalac ostane zariven u kožu, budite oprezni dok ga nježno vadite pomoću plosnatog predmeta poput noža. Važno je suzdržati se od korištenja pinceta jer bi to moglo zabiti ubod dublje u kožu.Ključno je odmah potražiti liječničku pomoć u slučajevima kada pojedinci osjete ubode u području grla i vrata, jer oni mogu dovesti do ozbiljnih respiratornih problema uzrokovanih oticanjem. Osobe koje su osjetljive na alergijske reakcije moraju biti posebno oprezne jer ubodi stršljena mogu izazvati anafilaktički šok.

Advertisement

Ključno je odmah potražiti liječničku pomoć kada doživite anafilaktički šok, teško stanje uzrokovano alergijskim reakcijama. Pojedinci koji su već bili ubodeni mogu razviti povećanu osjetljivost na otrov, povećavajući rizik od ozbiljnijih reakcija nakon sljedećih uboda. U slučaju anafilaktičkog šoka potrebno je hitno kontaktirati hitnu pomoć i primijeniti antišok terapiju.Poduzimanje preventivnih mjera i oprez ključni su za ublažavanje ovih rizika.Za osobe koje su sklone alergijama preporučljivo je da im injekcije adrenalina i antihistaminici budu odmah dostupni. Međutim, važno je potražiti smjernice od zdravstvenog radnika prije primjene ovih mjera opreza.Kod uboda stršljena koji ne izaziva jake alergijske reakcije preporuča se staviti hladne obloge na oboljelo mjesto. Ako se simptomi pogoršaju ili razviju nekoliko sati nakon uboda, savjetuje se konzultirati s liječnikom. Redovito poduzimanje preventivnih mjera i pravodobno reagiranje mogu uvelike smanjiti vjerojatnost komplikacija.

Advertisement

BiH

Građani i gosti Konjica pozvani na oprez: Jučer zabilježena tri ujeda zmija otrovnica

Published

on

By

Na području grada Konjica jučer su u kraćem vremenskom razdoblju zabilježena tri ugriza zmija otrovnica, prenosi N1.

Gradska uprava Konjic i Opća bolnica Konjic pozvali su građane i goste Konjica na pojačan oprez kao mjeru predostrožnosti kako bi se spriječile eventualne neželjene posljedice.

Jedan ugriz je zabilježen u kanjonu Neretve, jedan u kanjonu Rakitnice i jedan u Idbru. Pretpostavlja se da se u dva slučaja radilo o ugrizu poskoka, a u jednom o ugrizu šarke. S obzirom da se radi o zmijama otrovnicama sve tri osobe su hospitalizirane u Opću bolnicu Konjic, od kojih su dva lica, koja su imala ozbiljnije simptome, dobila serum i medicinski su zbrinuti. S obzirom i na činjenicu da do sada nikada nisu zabilježena tri ugriza u kratkom periodu, pretpostavlja se da su zmije iz nekog razloga pojačano agresivne, te se ovom prilikom građani Konjica i gosti pozivaju na oprez kako bi se zaštitili od eventualnih ugriza zmija, navodi se u obavještenju Gradske uprave Konjic i Opće bolnice Konjic.

Doktorica Belma Etemi Kočo u Novom danu je dala savjete kako možete sami sebi pomoću ukoliko dođe do ujeda zmije ili drugog insekta na koji ste alergični. >> Opširnije

Advertisement

 

 

Continue Reading

Društvo

Općina Travnik oslobodila parove plaćanja usluge vjenčanja u određene dane

Published

on

By

Općina Travnik je za sve one koji žele stupiti u bračnu zajednicu koja je definirana prema važećem Obiteljskom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine osigurala usluge besplatnog vjenčanja.

Navedena pogodnost se može koristiti svake prve srijede u mjesecu, a sama ceremonija vjenčanja se odvija u za to predviđenoj prostoriji Zavičajnog muzeja u Travniku.

Također, taksu za vjenčanje ne plaćaju ni parovi koji odluče sklopiti brak na “Dan općine Travnik, koji se obilježava svakog 21.ožujka.

Taksu za vjenčanje (izvan općinskih prostorija) ne plaćaju ni nepokretna lica.

Advertisement

Oslobađanje plaćanja takse za vjenčanja predstavlja korak ka promicanju socijalne inkluzije i podrške porodicama u lokalnoj zajednici, te ima za cilj olakšati financijski teret parovima prilikom stupanja u brak.

Mladenci zainteresirani za ovu uslugu mogu se javiti nadležnoj službi Općine Travnik radi dodatnih informacija i dogovora oko detalja ceremonije.

Navedena inicijativa predstavlja primjer lokalne samouprave koja aktivno radi na podršci građanima u Travniku, navodi se u priopćenju.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Temperature će biti u padu, iako još uvijek vruće, osjetit će se razlika

Published

on

By

Nakon dužeg perioda sunčanih i vrućih dana bez padavina čini se da je barem blago osvježenje izgledno u narednim danima..

Kako pišu meteorolozi na stranici BH Meteo na glavna vrućina je iza nas, te dodaju “…..Iako vruće i vlažno, temperature nastavljaju postupno opadati ovog tjedna. Malo laganije osvježenje počinje se vidjeti sljedeći tjedan, oko 24. u srpnju kada bi svježiji zrak “probio” do Hercegovine, a u Bosni temperature dodatno padaju na ugodnije ljetne.”

Nadalje su dodali da nas:  ” U narednom periodu očekuje nešto nestabilnije vrijeme. Uz promjenu sunca i oblaka lokalno bi se trebali očekivati kiša i grmljavina. Sve češće pred kraj ove godine i tijekom sljedećeg tjedna. Sve u svemu, uskoro ćemo, bar na kratko “disati””, poručili su .

Continue Reading

Auto-Moto svijet

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Published

on

By

Na dionici Poprikuše – Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja, najdužeg i najtežeg objekta za gradnju na dionici Koridora Vc kroz Bosnu i Hercegovinu.

Tunel Golubinja koji se nalazi između Zenice i Žepča dug je 3,6 kilometara i trenutno je najduži cestovni tunel koji se gradi u BiH. On će znatno skratiti put od Sarajeva ka sjeveru BiH, jer će biti izbjegnut obilazak brda, odnosno vožnja kanjonom rijeke Bosne.

Svečanosti su prisustvovali premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Adebayo Babajide, šefica Ureda Evropske investicijske banke (EIB) Sandrine Friscia, predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Josip Polić, član Uprave Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Asim Cengiz i direktor kompanije u BiH Evren Utku Gok, načelnik Općine Žepče Mato Zovko, te ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Nj.E. Sadik Babur Girgin.

Radove na ovom dijelu autoceste na Koridoru Vc izvodi turska kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S., a nadzor nad izvođenjem radova vrši IRD Engineering S.r.l. iz Italije.

Advertisement

Govornici su zahvalili radnicima na uspješno obavljenom zadatku te istaknuli kako se radovi odvijaju predviđenom dinamikom.

V.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić je kazao: “Tunel Golubinja je veliki i važan projekt. Sa 3,6 kilometara, trenutno je najduži cestovni tunel koji se gradi u BiH, a nakon što se okonča izgradnja tunela Prenj, bit će na drugom mjestu. Ovaj uspjeh nije slučajan već je rezultat zajedničkih napora vrijednog tima naših stručnjaka i svih naših partnera. Do proboja je došlo nešto sporije nego što je prvobitno planirano zbog teških geoloških uvjeta. Završetak Koridora Vc je naš strateški prioritet. Predano radimo da u drugoj polovici 2026. godine spojimo cijeli sjeverni dio koridora, od Sarajeva do Save”.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je izjavio: “Zahvaljujem se prije svega kompaniji Cengiz na dugogodišnjoj saradnji i na uspješno obavljenim poslovima. Vlada FBiH i resorno ministarstvo će zasigurno i u narednom periodu biti velika potpora upravi JP Autoceste FBiH u ostvarivanju zacrtanih planova oko konačnog završetka Koridora Vc”.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić je rekla: “Činjenica da je tunel Golubinja trenutno najduži cestovni tunel u BiH samo po sebi govori o kakvom složenom građevinskom poduhvatu se radi i zbog toga je važno da smo na ovaj način danas obilježili završetak probijanja tunela. Svjesni izazova, Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo skupa sa JP Autoceste FBiH u svojim su planovima rada i prometnim politikama opredijeljeni da do kraja 2026. godine u promet bude pušten sjeverni dio Koridora Vc od Sarajeva do Save”.

Advertisement

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide rekao je: „Koridor Vc je najvažniji infrastrukturni projekat u Bosni i Hercegovini, koji vodi bržem i sigurnijem putovanju građana i privrednika širom zemlje. Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati probijanju tunela u Golubinji, što je velika prekretnica za ovaj projekat. Dok se ne izgradi tunel Prenj, ovo će biti najduži tunel u Bosni i Hercegovini. EU je osigurala najveći iznos pomoći za završetak Koridora Vc, a do danas je EU u ovaj projekat autoputa uložila 870 miliona eura. Koridor Vc približava Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji, što znatno olakšava putovanja i trgovinu“.

Šefica Ureda EIB-a u BiH Sandrine Friscia je izjavila: “Zajedno sa svim partnerima u projektu, Evropska investiciona banka (EIB) sa zadovoljstvom svjedoči stvaranju ove važne veze koja čini dio dionice Poprikuše-Nemila duž koridora Vc. Za nas, kao banku Evropske unije, izgradnja bržih, sigurnijih i modernijih saobraćajnih veza unutar Bosne i Hercegovine, regiona i EU predstavlja jedan od prioriteta koji doprinosi snažnijem ekonomskom razvoju i prosperitetu u zemlji. Sa preko milijardu eura zajmova i grantova EIB-a već uloženih u Koridor Vc, sa nepokolebljivom istrajnošću nastavljamo da podržavamo BiH i njen narod”.

Direktor turskog izvođača u BiH Evren Utku Gok je kazao: “Ovaj projekat je nastavak uspješne saradnje između JP Autoceste FBiH i ove firme. Ovo je veliki uspjeh radnika koji su radili 24 sata dnevno na četiri napadna mjesta, ulazima i izlazima iz tunela te čelima tunelskih cijevi. Iako je bio veoma težak teren za gradnju zbog geologije, možemo vidjeti da je sve teklo po planu i sve je urađeno u skladu s ugovorom i projektom”.

Tokom najintenzivnijih radova na dionici Poprikuše – Nemila bilo je angažovano više od 400 turskih i 200 domaćih radnika, a preko 80 posto sirovina nabavljeno je sa domaćeg tržišta.

Advertisement

Ugovor o izgradnji dionica Poprikuše – Nemila, potpisan je u novembru 2020. godine i obuhvata projektovanje i izgradnju 5,5 km nove autoceste. Oko 83 posto dionice obuhvataju objekti.

Radovi na probijanju tunela Golubinja su počeli u aprilu 2021. godine. Uz radove na iskopu, u tunelu se nastavlja sekundarna potpora, odnosno proces betoniranja. Više od 65 posto radova na betoniranju podgrade je završeno.

Ukupna količina iskopanog materijala procjenjuje se na 735.000 kubika, a utrošenost betona je 155.000 kubika. Ukupna dužina ugrađenih sidara je 855.000 metara, a ukupna težina čeličnih materijala 18.000 tona.

Očekivano je da posljednjih 130 metara desne cijevi bude probijeno za mjesec – mjesec i po dana.

Advertisement

Vrijednost ugovorenih radova na dionici Poprikuše – Nemila iznosi 251.100.305,40 eura bez PDV-a.

Izgradnja ove dionice se finansira sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicijskom bankom (EIB), te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,17 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Završetak radova na dionici Poprikuše – Nemila je planiran polovinom sljedeće godine.

Izvor: Press JP Autoceste FBiH 

Advertisement

Continue Reading

Auto-Moto svijet

Večeras počinju radovi u mjestu Nova Bila, promet će se odvijati usporeno

Published

on

By

Od sutra (18.07.) ujutro ponovo se za promet otvara dionica magistralnog puta Jajce-Crna Rijeka.

Još danas i sutra, zbog izvođenja neophodnih radova, u vremenu od 07 do 18 sati obustavlja se promet na dionici regionalnog puta R-442 Krupac-Igman (od skretanja u Krupcu do priključka za Pendičiće, Dejčiće i Lediće).

I dalje na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona promet obustavljen.

Večeras počinju radovi u mjestu Nova Bila, na magistralnom putu Vitez-Travnik. Svaku noć (osim u dane vikenda) u vremenu od 18 sati do 05 sati ujutro promet će se odvijati usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Advertisement

Sanacijski radovi aktualni su na magistralnim putevima: Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići i Semizovac-Srednje. Na ostalim mjestima izvođenja radova prometuje se usporeno.

Pojačana je frekvencija prometa na putevima u Bosni i Hercegovini. Meteorolozi su za poslijepodnevne sate najavili pljuskove, praćene gradom, pa apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni i da vožnju prilagode uslovima na putu. Molimo i ostale učesnike u saobraćaju da budu oprezni i da poštuju sve saobraćajne propise.

Na graničnom prelazu Deleuša duga je kolona vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Do kraja kolovoza, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).
Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, priopćeno je iz BIHAMKA.

Advertisement

Continue Reading

Scena

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Published

on

By

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U nekim domovima rade neprekidno i danu i noću, dok se u drugim domaćinstvima dozira – u najtoplijem dijelu dana klima je uključena, a uveče se gasi. Sve ovo zavisi od toga kako neko podnosi vrućinu.

Budući da rade gotovo bez prestanka, mnogi su ove sezone imali problema sa klima uređajima, od sitnijih kvarova pa do ozbiljnijih situacija kao što je požar koji može da izazove neispravan klima uređaj ili neispravne instalacije.

Kako možemo da spriječimo da do ovako opasnih situacija dođe i da li postoje neke naznake koje mogu da ukažu da će klima uređaj da se zapali objasnio je za N1 Beograd Miloš Isailović, serviser klima uređaja.

Požar i klima uređaji

Advertisement

„Ne postoje tačne naznake da će se klima uređaj zapaliti. Najbitnije je da je uređaj propisno priključen na elektro mrežu i da se redovno održava. Bez jeftinih produžnih kablova i razdjelnika sumnjivog kvaliteta koji se grijju, loše provode i stvaraju rizik od požara. Uređaj koji se ne održava adekvatno trpi veća opterećenja, a samim tim i veći pritisak i temperaturu. Uslijed zaprljanosti uređaja smanjuje se protok vazduha čime se povećava temperatura i stvara mogućnost paljenja neke od komponenti. Kako bi se spriječilo paljenje, povećao vijek trajanja i omogućio pravilan rad potrebno je uređaj redovno servisirati“, naglašava Isailović.

Dalje on savjetuje da servisiranje treba obavljati jednom godišnje, a u poslovnim prostorijama gdje se uređaji više koriste i više puta u toku godine.

„Servisiranje treba da obavlja stručno osposobljen serviser. Prilikom servisa kućnih klima uređaja treba da se očiste od prvljavštine oba dijela klima uređaja, spoljašnja i unutrašnja jedinica. Potrebno je provjeriti da li sve komponente rade propisano i provjeriti nivo rashladnog fluida u uređaju. Mi sami treba da čistimo filtere na unutrašnjoj jedinici svakih 15 dana, a po potrebi i češće. Redovno servisiranje produžava vek trajanja uređaja, manje je kvarova, a vazduh koji klima izduvava je čistiji“, kaže serviser.

Klima radi dok nismo u stanu? Sigurno ili ipak ne?

Kako savjetuje Isailović, nije preporučljivo ostavljati klima uređaj da radi bez nadzora, baš kao i svaki električni uređaj.

Advertisement

„Ako je baš nužno veliki broj uređaja ima tajmere kojima je moguće podesiti da se uređaj uključi ili isključi u određeno vrijeme“, dodaje.

Koliko je sigurno da klima radi tokom cijele noći?

Klima uređaj, kako kaže serviser, treba koristiti shodno svom subjektivnom osjećaju za toplotu.

„Cilj klimatizacije je stvaranje osjećaja komfora, a ne pravljenje zamrzivača od prostorije, što kasnije može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Tako da je uslijed velikih vrućina i tropskih noći sve individualno pa samim tim i odluka da li će se klima koristiti i noću“, objašnjava sagovornik portala N1.

U toku dana je preporučljivo, kako ističe, provjetriti prostoriju par puta kako bi svjež vazduh ušao u prostor jer najveći broj klima uređaja cirkuliše postojeći vazduh u prostoriji.

Advertisement

Continue Reading

Scena

Pečena pileća krilca u marinadi od meda i senfa s krumpirom

Published

on

By

Izvrsna pečena pileća krilca u marinadi od meda i senfa s krumpirom savršeno su jelo za ljubitelje ukusne i izdašne kuhinje. Ova su krilca marinirana u mješavini meda i senfa, što im daje suptilnu slatkoću i pikantnost koja se odlično slaže s hrskavim pečenim krumpirom. Idealno za obiteljsku večeru ili druženje s prijateljima. Pripremite ovaj recept i uživajte u harmoniji okusa koja će zasigurno zadovoljiti vaše nepce.

Posjetite i našu Facebook grupu za izvrsne savjete o slanoj hrani svaki dan.
Pečena pileća krilca u marinadi od meda i senfa s krumpirom

Što će nam trebati:

1 kg pilećih krilaca
3 krumpira

Advertisement

Za marinadu:

3 žličice paprike
2 žličice zrnatog češnjaka
2 žlice senfa
2 žlice meda
5 žlica suncokretovog biljnog ulja
sol i crni papar po ukusu

Kako ćemo dalje:

1. Pileća krilca operite i stavite u duboku zdjelu.

Advertisement

2. Pripremite marinadu: U posudu dodati ulje, papriku, sitni beli luk, senf, med i dobro promešati. Začinite solju i crnim paprom.
3. U zdjelu s krilcima ulijte marinadu i dobro promiješajte rukama. Zdjelu stavite u hladnjak na 30 minuta.

4. Krumpir narežite na četvrtine i dodajte u zdjelu zajedno sa žlicom soli i kipućom vodom. Pokrijte ih poklopcem i ostavite da odstoje 15 minuta. Zatim ih izvadite na papirnati ubrus da upije vodu.

5. Pleh obložiti papirom za pečenje i na njega poslagati krilca. Prelijte žlicom marinade koja je ostala u posudi. Ostavite mjesta za kriške krumpira. Dodajte ih i pokapajte s malo ulja.

6. Krilca pecite 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C i gotovi ste!

Advertisement

Vama i vašim najmilijima želimo dobar tek!

Continue Reading

Scena

Što se događa kada stavite sodu bikarbonu u svoj vodokotlić?

Published

on

By

Soda bikarbona je fantastično sredstvo za čišćenje. Osim što čisti zube i osvježava smrdljive cipele, također može namirisati rublje i očistiti pećnice, šankove, kade, WC školjke i odvode.

U posljednjih nekoliko godina, ekološki prihvatljiva soda bikarbona postala je proizvod za čišćenje WC školjki. Na portalu Family Handyman razgovarali su sa stručnjacima Justinom Carpenterom iz Modern Maids, Rogerom Wakefieldom s The Trades Academy o tome što se događa kada stavite sodu bikarbonu u WC školjku.

Iako poklopac na vodokotliću sprječava da većina prašine i krhotina uđe u njega, to ne znači da se tamo ne događaju drugi procesi. S vremenom se mogu pojaviti mrlje i naslage od hrđe, minerala i plijesni, a te nakupine mogu doći do mehanizama za ispiranje i ubrzati njihov kvar. Prljav vodokotlić također može pridonijeti prljavoj WC školjci. Budući da se školjka ispire iz spremnika, sve što je u vodokotliću završi u školjci. Ako se radi o plijesni, ona se može razmnožiti kada je izložena svjetlu, što rezultira prljavom školjkom. Naslage također mogu imati neugodan miris, a tko želi te mirise u svojoj kupaonici?
“Soda bikarbona u vašem vodokotliću može pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa u vašem WC-u”, kaže Wakefield. Carpenter te dodaje da također može spriječiti nakupljanje kamenca i minerala.”

Što čini sipanje sode bikarbone u vodokotlić?

Advertisement

Nekoliko stvari. Nećete vidjeti aktivno pjenjenje nakon što ju stavite, ali prirodno smanjuje kiselost vode i uklanja neugodne mirise.

“Soda bikarbona neutralizira kiseline,” kaže Wakefield, “ono što ona zapravo radi jest uravnotežuje pH u vašem vodokotliću.” To može produžiti vijek trajanja svih radnih dijelova unutar WC školjke.
Da biste očistili i dezodorirali svoj spremnik sodom bikarbonom, zatvorite ventil za dovod vode i isperite kako biste ispraznili spremnik. Ulijte jednu četvrtinu do pola šalice sode bikarbone u spremnik (ne na zaklopku ili ventil za punjenje) i upotrijebite čistu četku za ribanje s dugom drškom da izribate dno i stranice spremnika. Ponovno uključite dovodni ventil i isperite, prenosi Familiy Handyman.

Što još možete staviti u vodokotlić da bude čist?

“Možete koristiti proizvode posebno dizajnirane za ovu svrhu, kao što su tablete ili otopine za čišćenje spremnika”, kaže Carpenter. Redovito održavanje octom također djeluje.

Advertisement

Dom i dizajn

Continue Reading

Scena

Besplatna škola programiranja u Travniku

Published

on

By

U organizaciji partnerske Bit Alliance i Sveučilišta/Univerzitet ”Vitez”, u Travniku će bit održana Coder Dojo besplatna škola programiranja.

Bit Alijansa, asocijacija najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini, organizira CoderDojo školu programiranja koja će se održavati od 22. jula do 15. augusta 2024. godine.

CoderDojo je globalna zajednica besplatnih kurseva programiranja za djecu i mlade uzrasta od 13 do 17 godina. Na CoderDojo radionicama, sudionici uče kako programirati, razvijati web stranice, aplikacije, programe i igre, te istražuju tehnologiju na zabavan i kreativan način. Sudionici se sastaju s istomišljenicima, rade na uzbudljivim timskim i individualnim projektima i stječu vrijedne socijalne i prenosive vještine za budućnost.

Ove godine, škola će se u suradnji sa univerzitetima iz BiH održati u tri grada, na 5 lokacija. Pored Zenice i Sarajeva, treća lokacija je Travnik, a domaćin je Sveučilište ”Vitez”. Predavači su također studenti i asistenti sa Fakultet informacijskih tehnologija Sveučilišta ”Vitez”, pod mentorstvom eksperata angažiranih od strane Bit Alijanse.

Advertisement

Rok za prijavu sudionika za Travnik je 21.7.2024. godine do 23:59 sati.

Link za prijavu & više informacija: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScHLLgUYWHKF0OwSb2ioal60BBcdYo0eL7CJB-yGx0GrMfQjA/viewform

Continue Reading

Najnovije vijesti

Crna kronika4 sata ago

Teška saobraćajna nesreća na Rostovu, poginuo motociklista

Teška saobraćajna nesreća dogodila se na Rostovu, općina Bugojno, u kojoj je poginuo motociklista. – Nesreća dogodila oko 17:30 sati...

Sport5 sati ago

Velež odigrao loše u Andorri: s pet primljenih golova završili s kvalifikacijama za Konferencijsku ligu

FK Velež Mostar poražen je 5:1 u Andori od tima Inter Escaldes, u revanš meču 1. pretkola Konferencijske lige. Velež...

Društvo9 sati ago

100 000 KM za obnovu fasada u Novom Travniku

Cilj javnog poziva je pružanje potpore vlasnicima stanova u objektima kolektivnog stanovanja u povećanju energijske elikasnosti zgrada, poboljšanju ukupnog izgleda...

Društvo9 sati ago

DOM NARODA POTVRDIO: Novi Travnik postao grad!

Današnjim glasanjem u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Novi Travnik je okončao gotovo cijelu političku proceduru za promjenu...

Društvo9 sati ago

Novi Travnik postaje grad, usvojen prijedlog u Domu naroda PFBiH

Današnjim glasanjem u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Novi Travnik je okončao gotovo cijelu političku proceduru za promjenu...

Događanja9 sati ago

Ove subote u Travniku gastro manifestacija “Rapsodija ljetnih okusa iz Guče Gore”

U subotu, 20.srpnja 2024. godine s početkom u 20 sati, na Centralnom gradskom trgu u Travniku (kod Konzuma), održat će...

Društvo9 sati ago

Bogat program “Jajačkog ljeta”

Nakon što su održane Kazališne igre i Dani srednjovjekovlja u narednom periodu Jajce je domaćin brojnim dešavanjima koja će obogatiti...

BiH9 sati ago

Građani i gosti Konjica pozvani na oprez: Jučer zabilježena tri ujeda zmija otrovnica

Na području grada Konjica jučer su u kraćem vremenskom razdoblju zabilježena tri ugriza zmija otrovnica, prenosi N1. Gradska uprava Konjic...

Advertisement
Advertisement
LM