- oglas -

Akcija protiv superkartela: U Dubaiju “pao” Edin Gačanin Tito?

Pročitajte i ovo

U BiH najavljen novi snijeg

U Bosni i Hercegovini u srijedu će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima prolazno slab snijeg, a u...

Čović u Bugojnu: Projekti i prioriteti moraju biti prepoznati s viših razina vlasti

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović sastao se u utorak s vodstvom HDZ-a BiH...

U Njemačkoj pogođen Eurojackpot od 107 milijuna eura

U devetom kolu Eurojackpota izvučeni su brojevi 20, 21, 30, 41, 43, - 10, 11 koji su sretnom igraču...
- Advertisement -

Na zahtjev nizozemskog javnog tužiteljstva (OM), dvojica muškaraca uhapšena su u Dubaiju zbog sumnje da su učestvovali u velikoj međunarodnoj trgovini drogom, a jedan od njih je i bh. državljanih.

- Advertisement -

Zahtjev za izručenje će biti upućen Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) za oba osumnjičenika.

Ova hapšenja su dio međunarodne operacije koju koordinira Europol. Pored Holandije, uključene su i policijske i pravosudne službe iz Španije, Francuske, Belgije, UAE i Sjedinjenih Država.

Prilikom hapšenja, istražne službe su intenzivno i uspješno sarađivale sa policijskim snagama Dubaija i sa oficirima za vezu uključenih zemalja stacioniranih u UAE.

EUROPOL navodi da je ova akcija izvedena u sklopu šire operacije pod nazivom “Pustinjsko svjetlo”.

Jedan od osumnjičenika je 37-godišnji muškarac nizozemske i marokanske nacionalnosti. Državno tužiteljstvo u Rotterdamu protiv njega vodi proces zbog uvoza hiljada kilograma kokaina u Nizozemsku 2020. i 2021. godine, učešća u zločinačkoj organizaciji, pranja velikih količina novca, korupcije i posjedovanja vatrenog oružja. Istraga o njemu započela je dešifriranim porukama sa Sky aplikacije.

Riječ je o teškim krivičnim djelima koja upućuju na međunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike preko luka Antwerpen i Rotterdam. Uhapšeni se sumnjiči za važnu koordinacijsku ulogu u uvozu kokaina.

Drugi uhapšeni u Dubaiju je 40-godišnji Nizozemac, koji je također državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega je također pokrenuta kriminalistička istraga na temelju presretnutih Sky poruka. Krivični predmet protiv njega vode tužitelji Državnog tužiteljstva Nizozemske, objavila je nizozemska policija.

Muškarac nije osumnjičen samo za uvoz velikih količina kokaina. Sumnjiči ga se i za pripremu uvoza gotovo 8.000 kilograma sirovina za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju droge stizale su preko luke Antwerpen, a krajnje odredište im je bila firma u Nizozemskoj.

Hapšenja su kulminacija paralelnih istraga koje se vode u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima uz podršku Europola o aktivnostima ove kriminalne mreže umiješane u trgovinu drogom velikih razmjera i pranje novca.

Obim uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i komandom osumnjičenih bio je ogroman, a organi za provođenje zakona zaplijenili su više od 30 tona droge tokom istrage.

U Holandiji, Nacionalna jedinica (Dienst Landelijke Recherche) i odjel kriminalističke istrage Eenheid Rotterdam provode krivičnu istragu.

Hiljade kilograma

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnji muškarac holandske i marokanske nacionalnosti. Progoni ga Državno tužilaštvo Roterdama zbog uvoza hiljada kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine, učešća u kriminalnoj organizaciji, pranja velikih količina novca, službene korupcije i posjedovanja vatrenog oružja. Istraga o njemu počela je dešifrovanim porukama sa Sky aplikacije.

Riječ je o teškim krivičnim djelima koja ukazuju na međunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike preko luka Antwerpen i Rotterdam. Uhapšeni muškarac je osumnjičen za važnu koordinirajuću ulogu u uvozu kokaina. Bio je pod međunarodnom uzbunom od aprila 2022. godine i tražene su od strane svih zemalja članica Interpola.

Sky poruke

Drugi osumnjičeni uhapšen u Dubaiju je 40-godišnji Holanđanin, koji je i državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega je pokrenuta i krivična istraga na osnovu presretnutih Sky poruka. Krivični postupak protiv njega vode tužioci holandskog Državnog tužilaštva.

Muškarac nije samo osumnjičen za uvoz velikih količina kokaina. On je također osumnjičen za (pripremanje) uvoza blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina.

Sirovine za proizvodnju lijekova stizale su preko luke Antwerpen i imale su kompaniju u Holandiji kao krajnju destinaciju.

Osumnjičeni je vjerovatno imao važnu vodeću ulogu u uvozu zabranjene robe. Ovo uključuje seriju od približno 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine sa odredištem u Holandiji.

Na osnovu razgovora na Skyu sumnja se i da je ovaj muškarac kao organizator, broker i finansijer umiješan u uvoz 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južnoafrička Republika) u Roterdam.

Portal Istraga, pozivajući se na više izvora iz međunarodnih policijskih agencija, objavio je da je u Dubaiju uhapšen Edin Gačanin Tito.

Najnovije vijesti

U BiH najavljen novi snijeg

U Bosni i Hercegovini u srijedu će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima prolazno slab snijeg, a u...

Čović u Bugojnu: Projekti i prioriteti moraju biti prepoznati s viših razina vlasti

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović sastao se u utorak s vodstvom HDZ-a BiH u Bugojnu. Prilikom susreta razgovarano je...

U Njemačkoj pogođen Eurojackpot od 107 milijuna eura

U devetom kolu Eurojackpota izvučeni su brojevi 20, 21, 30, 41, 43, - 10, 11 koji su sretnom igraču iz Njemačke donijeli dobitak u...

Prozor-Rama: 1.000 maraka za prvo novorođeno dijete, za drugo 1.500…za deseto 10.000 KM

Općinsko vijeće Prozor-Rama na redovitoj sjednici održanoj u utorak donijelo je Odluku o utvrđivanju prava i dodjele jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete u...

Tomislav Martinović: Niti je Osmorka što isporučivala HDZ-u ni HDZ Osmorci

Predsjedavajući Doma naroda federalnog Parlamenta Tomislav Martinović, gostujući u BHT Uživo, govorio je o usvojenom budžetu za 2023. godinu, amandmanima, stavkama u istom budžetu, formiranju vlasti,...

Povezane vijesti