Connect with us

Središnja Bosna

80 godišnja baka Kate sama je u selu – proizvede sebi hranu za cijelu godinu

Published

on

Katica Mioč iz sela Bilivode kod Zenice ima 80 godina i živi sama u selu. Međutim ona još uvijek sama za sebe proizvede kompletnu hranu iz svoje bašte za cijelu godinu.

Kod nje je u bašti luk, krumpir, krastavci, tikve, mahune…povrće svih vrsta. Iako radi i okopava oslanjajući se na štap jer je noge bole, njezina bašta odnosno vrt je za primjer drugima.

Posjetili su ovu vrijednu i plemenitu ženu pa pogledajte što su zabilježili Srećko Stipović i ekipa.

Centralna.ba

Advertisement

Advertisement

Događanja

U četvrtak prva memorijalna dječja utrka “Sjećanje na palčicu Anu”

Published

on

By

Udruga za prijevremeno rođenu djecu „Mali Heroji“ sa zadovoljstvom vas poziva na prvu memorijalnu dječju utrku “Sjećanje na palčicu Anu” koja će biti održana u četvrtak, 25. srpnja, s početkom u 19 sati u Novom Travniku.

Na gradskom trgu mališani će se moći natjecati u 6 kategorija: 1-3 godine, 4-6 godina, 7-10 godina, 11-15 godina, te možda najzanimljivija kategorija bit će utrka za bebe puzalice.

Utrka se održava pod pokroviteljstvom Općine Novi Travnik.

Continue Reading

Događanja

Danas je blagdan sv.Ilije, svečano na Rostovu, Korićanima i Kiseljaku

Published

on

By

Crkva 20. srpnja slavi Sv. Iliju. Kao starozavjetni prorok on ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu.Živio je i djelovao u Sjevernom izraelskom kraljevstvu u 9. stoljeću prije Krista u vrijeme kraljevanja Ahaba i Ahazje.

Prema Svetom pismu bio je “podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima”. On je u Starome zavjetu vatreno revnovao za vjeru u jednoga pravoga Boga Jahvu. Njegovo ime u hebrejskom jeziku znači “Jahve je moj Bog”, a za tu se istinu prorok Ilija cijeli svoj život i borio.

Ilija je bio rodom iz Tišbe, pa se naziva i Tišbijac. Borbu s bezbožnim Ahabom i njegovom ženom Jezabelom sam prorok Ilija najbolje je izrekao nalazeći se na Božjoj gori Horebu. Na Jahvin upit zašto je tamo došao, prorok je odgovorio: “Revnovao sam gorljivo za Jahvu, Boga nad vojskama, jer su sinovi Izraelovi napustili tvoj Savez, srušili tvoje žrtvenike i pobili mačem tvoje proroke. Ostao sam sam, a oni traže da i meni uzmu život” (1 Kr 19,10). U tim je riječima sav Ilija. One izriču njegovo proročko poslanje u jednom veoma teškom razdoblju povijesti izabranoga narodaŠtovanje svetog Ilije, kao i inače starozavjetnih svetaca, veoma je rašireno u istočnim Crkvama. Na Zapadu ga iznimno štuju karmelićani. Njegov se blagdan u njihovu misalu prvi put pojavio 1551. Hodočasnici u Svetu zemlju sjećaju se Sv. Ilije naročito na brdu Taboru i Karmelu. Svake godine 20. srpnja mnoštvo hodočasnika dolazi na brdo Karmel, a među njima ima kršćana raznih obreda, Židova i muslimana.U slavenskom pučkom vjerovanju, što je prisutno i u hrvatskim krajevima, Ilija “zapovijeda” gromovima i kiši, pa se čak i naziva “Ilija gromovnik”.

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji Sv. Ilija je zaštitnik župa u: Bosanskom Brodu, Čemernom, Doljanima, Kandiji, Korićanima, Kiseljaku, Rostovu, Solakovoj Kuli, Zenici, Ularicama i Turiću.

Advertisement

Sv. Ilija je zaštitnik i cijele Bosne i Hercegovine.

Continue Reading

Događanja

Peđa Jovanović večeras osvaja jajačku tvrđavu na ‘Summer Festu’

Published

on

By

Veceras 20. jula/srpnja 2024. godine, s početkom u 20 sati, jajačka tvrđava će postati epicentar muzičke magije i pozitivne energije. Ljubitelji dobre muzike imaju priliku uživati u nezaboravnom koncertu jednog od najkarizmatičnijih izvođača u regiji – Peđe Jovanovića, a u večer će nas uvesti DJ EXIT.

Ulaznice za ovaj jedinstveni muzički događaj već su dostupne u pretprodaji na platformi Event.ba, kao i na prodajnim mjestima u Jajcu: Hotel Turist, caffe Bunga Bunga, te Info Centar Agencije Jajce. Cijena ulaznice iznosi 20 KM, dok će na dan koncerta iznositi 30 KM.

Veče će biti ispunjeno emocijama, ljubavlju i neodoljivim muzičkim talentom Peđe Jovanovića, koji će svojim nevjerojatnim scenskim nastupom raznježiti srca brojnih posjetitelja. Jajačka tvrđava će se pretvoriti u oazu ljubavi i pozitivne energije dok će Peđa izvoditi svoje najveće hitove, stvarajući nezaboravno iskustvo koje će ostati urezano u sjećanjima svih prisutnih.

Pozivamo sve ljubitelje dobre muzike da osiguraju svoje mjesto na ovoj posebnoj muzičkoj manifestaciji. Summer Fest 2024 obećava jedinstveni doživljaj. Peđa Jovanović, koji je više od pet godina bio neizostavan dio „Lexington benda“, posljednjih godina uživa u solo karijeri i oduševljava publiku svojim iznimnim muzičkim obradama. Njegovi kaveri pjesama kolega osvajaju srca publike, što se odražava i u milijunima pregleda video klipova na različitim platformama.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Idući tjedan presuda za vrijeđanje stradale djece u Vitezu

Published

on

By

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 25. juli izricanje presude Samiru Nukiću za izazivanje mržnje, zbog komentara na Facebooku prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Nukić bude proglašen krivim za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, dok je Odbrana navela da djelo nije dokazano i zatražila oslobađajuću presudu.

Tužiteljica Biljana Golijanin kazala je da je nesumnjivo dokazano da je optuženi autor komentara na Facebooku u kojem psuje i vrijeđa ubijenu djecu.

“Predmetna izjava je izazvala bure reakcija i prenošena je na više portala“, kazala je tužiteljica, dodajući da je očito da ta izjava izaziva mržnju.

Advertisement

Ona je dodala da je iz izjava svjedoka jasno da je Nukić izazvao reakciju javnosti, a ni sam optuženi nije negirao da je objavio komentar, kao i spornu fotografiju s oružjem.

“Smisao nije dokazati da je Samir Nukić imao minobacač, smisao je da se pošalje poruka“, kazala je Golijanin.

Ona se osvrnula na granicu između slobode govora i govora mržnje, navodeći da sloboda izražavanja podrazumijeva ograničenja u određenim slučajevima.

“Potrebno je da se ovakvi akti sankcionišu i da se pošalje poruka javnosti“, navela je tužiteljica.

Advertisement

Ona je rekla da treba imati u vidu životnu dob optuženog, kao i da ranije nije osuđivan.

Odbrana je navela da je optužnica neodrživa i da nije dokazano biće krivičnog djela, kao i da je optuženi objavio komentar na svom privatnom profilu, a da su ga mediji prenijeli dajući vlastita tumačenja.

Braniteljica Amina Suljagić kazala je da Nukić nije javno izazivao mržnju prema hrvatskom narodu ni stanovnicima Viteza.

Dodala je da nisu provedeni dokazi o izazivanju mržnje, osim što je svjedok Ivan Garić, koji je podnio prijavu, iznio svoj subjektivni osjećaj.

Advertisement

Braniteljica je kazala da je fotografija s maketom minobacača objavljena tri mjeseca prije spornog komentara i da je nastala kada je s ocem išao na obilježavanje policijskog događaja.

“Potpuno je neutemeljeno povezivati fotografiju i objavu i dovoditi ih u uzročno-posljedičnu vezu“, kazala je Suljagić.

Ona smatra da je potrebno u obzir uzeti i društveno-politički kontekst u BiH, uključujući izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vezi s genocidom i osuđenog za ratne zločine, Darija Kordića, koji je rekao da bi sve isto ponovio. Napomenula je da je Nukić u ratu izgubio tri člana uže porodice.

“Optuženi Samir Nukić je osoba mlađe životne dobi… nije postupao umišljajno. On nema društveni angažman ni uticaj“, kazala je Suljagić.

Advertisement

Nukić je optužen za izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog objava na Facebooku u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. godine u Vitezu.

U optužnici se navodi da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmoro djece u eksploziji granate na igralištu, na Facebooku s mobilnog telefona upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Continue Reading

Društvo

Završne pripreme za moto susrete u Novom Travniku, očekuje nas vrhunska zabava

Published

on

By

19 Jula 2024 – 21 Jula 2024 održat će se Moto susreti u Novom Travniku…

MK The Crows Novi Travnik – 21. moto susret.

  • 19.07.2024 – 21.07.2024.
  • Kamp osiguran, ručak za bajkere, moto igre, defile, gogo plesačice.
  • Vojna Baza Stojkovići, Novi Travnik, BiH.

U Tijeku su završne pripreme za spektakl:

Continue Reading

Središnja Bosna

Predstava “Stani Inspektore” gostuje u Atomskom skloništu

Published

on

By

Predstava “Stani Inspektore” koja je oduševila publiku u Vitezu, stiže i u Novi Travnik.

Nakon što je atomsko sklonište u MZ “Bare” Novi Travnik bilo domaćin izložbi i koncerta, sada stiže i prva (i prava) hit predstava.

Ova komična monodrama postavlja dosta pitanja, a jedno pomalo intrigantno “Kako je to kada ni sam ne znaš tko si?”

Predstava “Stani inspektore!” prati lik Osmana, policajca opsjednutog borbom protiv kriminala, kojeg na komičan i tragičan način tumači talentirani glumac Emin Šahdan. Osman, koji hapsi sve oko sebe, pa čak i samog sebe, unosi gledatelje u niz neobičnih situacija i misteriozan zaplet. Radnja se najvećim dijelom odvija u njegovoj glavi. Publika je imala priliku svjedočiti jedinstvenoj priči isprepletenoj komičnim i tragičnim elementima, koja je izazvala smijeh i iznenađenje do samog kraja.

Advertisement

Režiju predstave potpisuje Robert Šafradin, grafički dizajn izradio je Borislav Sučić, a izvršni producent je Ivan Sajević.

Zato dođite u Atomsko sklonište, u četvrtak, 1. kolovoza u 20 sati i nasmijte se do suza.

Continue Reading

Društvo

Po prvi put u BiH: Masterclass s Klaudijom Zubčić u Vitezu!

Published

on

By

Klaudija Zubčić stiže u Bosnu i Hercegovinu te će tim povodom po prvi puta održati masterclass u ovoj državi.

 

Jedna od vodećih europskih dizajnerica interijera, koja iza sebe ima dvadesetogodišnje iskustvo u ovim poslovima ostvarujući suradnju s više od 80 stručnih partnera na 500 projekata svoj premijerni program u BiH održat će u Vitezu, doznali smo od Nataše Križanović, domaće arhitektice i tehničke organizatorice događaja.

 

Advertisement

Govoreći o mentorici na masterclassu Klaudiji Zubčić i njenim brojnim priznanjima valja izdvojiti „Luxury Lifestyle Award 2022“ i „German design award Special 2023“. Time se pozicionirala se kao vrhunska poduzetnica koja svoje znanje nesebično dijeli s mladim kolegama, onima koji su na početku karijere ili pak traže nove iskorake realizirajući specijalizirani program „Masterclass“.

 

Ovo poslovno mentorstvo je stručna i vođena edukacija o poslovanju, detaljnoj izradi projekta uređenja i dizajna interijera te kao takvo pruža smjernice za komunikaciju s klijentima. Broj sudionika će biti ograničen, a detalji o prijavi bit će dostupni uskoro. Uz polaznike, dizajnere interijera bit će omogućeno sudjelovanje i kompanija iz ove industrije.

 

Advertisement

„Sve sudionike, uz vrhunsku edukaciju, prestižno uvjerenje i cjelodnevni program očekuju novi i važni kontakti s kompanijama iz svijeta uređenja interijera, kao i bogati pokloni iz goody bagova“, kazali su organizatori u izjavi za medije.

Continue Reading

Društvo

Ne propustite veliki koncert Hari Mata Harija, Enesa Begovića i Adija Šoše u Travniku

Published

on

By

U sklopu Dana dijaspore koje organizira Općina Travnik, 3. kolovoza na stadionu Pirota bit će održan koncertni spektakl.

Ove godine prisutne će zabavljati velike zvijezde regije Hari Mata Hari, Enes Begović i Adi Šoše, što potvrđuje opredijeljenje organizatora da u sklopu ove manifestacije dovode dokazana imena.

Ovaj muzički spektakl obećava noć za pamćenje, stoga ne propustite priliku da budete dio ove nevjerojatne atmosfere.

Pridružite nam se na stadionu Pirota i proslavimo Treće Dane Dijaspore u Travniku uz najbolju muziku i nezaboravnu zabavu! Vidimo se na koncertu.

Advertisement

Karte su dostupne u sistemu kupikartu.ba, po cijenama:

Parter: 15,00 KM

Zapadna tribina
Sektor A: 35,00 KM
Sektor B: 30,00 KM
Sektor C: 20,00 KM

Istočna tribina
Sektor A: 30,00 KM
Sektor B: 25,00 KM
Sektor C: 20,00 KM

Advertisement

VIP: 60,00 KM (visoki stolovi oko bine uz uslugu konobara)

Info telefon: 062 726 809

Broj karata za tribine je ograničen.

Advertisement

Continue Reading

Crna kronika

Teška saobraćajna nesreća na Rostovu, poginuo motociklista

Published

on

By

Teška saobraćajna nesreća dogodila se na Rostovu, općina Bugojno, u kojoj je poginuo motociklista.

– Nesreća dogodila oko 17:30 sati na magistralnom putu M-16.4, na prevoju Rostov-Bugojno. U nesreći su učestvovali motorno putničko vozilo BMW i motociklista – rekao je za portal “Avaza” Hasan Hodžić, portparol MUP-a SBK.

Do nesreće je došlo nakon što je motociklista izgubio kontrolu zbog klizavog kolovoza.

Prema nezvaničnim informacijama, motociklista je strani državljanin.

Advertisement

Continue Reading

Najnovije vijesti

Događanja1 sat ago

U četvrtak prva memorijalna dječja utrka “Sjećanje na palčicu Anu”

Udruga za prijevremeno rođenu djecu „Mali Heroji“ sa zadovoljstvom vas poziva na prvu memorijalnu dječju utrku “Sjećanje na palčicu Anu”...

BiH6 sati ago

Gužve na nekoliko graničnih prijelaza na ulazu u BiH

Putevi u Bosni i Hercegovini jutros su prohodni bez značajnih smetnji ili otežanog saobraćaja. Očekuje se pojačana frekvencija vozila u...

Događanja6 sati ago

Danas je blagdan sv.Ilije, svečano na Rostovu, Korićanima i Kiseljaku

Crkva 20. srpnja slavi Sv. Iliju. Kao starozavjetni prorok on ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji,...

BiH7 sati ago

Vrijeme u BiH promjenjivo, mogući lokalni pljuskovi

U Bosni danas umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša i lokalni...

Događanja7 sati ago

Peđa Jovanović večeras osvaja jajačku tvrđavu na ‘Summer Festu’

Veceras 20. jula/srpnja 2024. godine, s početkom u 20 sati, jajačka tvrđava će postati epicentar muzičke magije i pozitivne energije....

BiH15 sati ago

Idući tjedan presuda za vrijeđanje stradale djece u Vitezu

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 25. juli izricanje presude Samiru Nukiću za izazivanje mržnje, zbog komentara na Facebooku...

Društvo20 sati ago

Završne pripreme za moto susrete u Novom Travniku, očekuje nas vrhunska zabava

19 Jula 2024 – 21 Jula 2024 održat će se Moto susreti u Novom Travniku… MK The Crows Novi Travnik – 21....

BiH20 sati ago

Osamnaestogodišnjak iz Zenice prvi smrtni slučaj od morbila u ZDK, 1.218 zaraženih u ovoj godini

Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prijavljen je prvi smrtni slučaj od morbila sa područja Zeničko-dobojskog kantona, potvrdio...

Advertisement
Advertisement
LM