Grk Tsitsipas u veličanstvenom finalu osvojio završni ATP Finalsa

21

Grčki tenisač Stefanos Tsitsipas pobjednik je ATP Nitto Finalsa nakon što je u finalu bio bolji od Austrijanca Dominica Thiema sa 6-7 (6), 6-2, 7-6 (4) u meču koji je trajao dva sata i 37 minuta.

U vrlo izjednačenom meču, kojeg je odlučila 13. igra trećeg seta, Tsitsipas je došao do najvećeg naslova u karijeri u svom prvom nastupu na ATP Finalsu. Tsitsipas je ujedno i najmlađi tenisač pobjednik završnog turnira od Australca Leytona Hewitta iz 2001. godine.

Prvi set otišao je na stranu Thiema u tie-breaku, iako je tijekom svih 12 gemova Tsitsipas bio bolji tenisač. To je očito pozitivno naljutilo Grka, koji je nakon toga s dva breaka otvorio drugi set i rano osigurao odlazak u treći.

I tamo je poveo s 3-1, ali se Thiem vratio, te bio jako blizu toga da okrene i slomi grčkog tenisača. No Tsitsipas je pokazao glavu velikog šampiona, te je izdržao dva servisa za ostanak u meču, a potom i gubitak od dva mini-breaka prednosti u tie-breaku.

Kod rezultata 4-4 napravio je ključni mini-break i nakon toga s dva uzastopna poena osvojio titulu prvaka.

Dvadesetjednogodišnji Grk je za pobjedu nagrađen s 2.656 milijuna dolara i 1300 ATP bodova, a nije loše prošao niti Thiem sa zarađenih 1.302 milijuna dolara i 800 bodova.

Finale:

Stefanos Tsitsipas (GRČ-7) – Dominic Thiem (AUT-5) 6-7(6),6-2,7-6(4)