237 poziva Krimolovcima u siječnju

30

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u siječnju su registrirali 237 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

 

U tom periodu od građana su zaprimljene 33 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvješća.

Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja (6), neovlašteni promet opojnim drogama (5), te ostala krivična djela (6).

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 33 su zajedno s izvješćima proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po osam je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 49 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem Krimolovaca.

Na osnovu ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima pet izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiteljima, a jedan izvještaj dostavljen je na ocjenu.

Pored spomenutog, policijski službenici SIPA-e dali su 108 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja Krimolovci – 080 020 505, priopćeno je iz SIPA-e.