- oglas -

10 imena za djevojčice i dječake inspiriranih ljetom i morem

Pročitajte i ovo

FOTO: Središnja Bosna jedina u svijetu ima vodopad koji se nalazi u centru grada

Da li ste znali da u jednom gradu u Bosni i Hercegovini, i to u samom njegovom centru, postoji...

VIDEO: Prekrasna zimska idila na Vlašiću

Ekipa sa kanala 6 ove zime napravila je sjajni video vikenda na Vlašiću. Jednostavno treba pogledati.https://www.youtube.com/watch?v=z7RiFqfvuYAIZVOR: Kanal 6 HD...

VITEZ: Poziv na edukaciju o zimskoj rezidbi voća

Obavještavaju se svi zainteresirani, fizička i pravna lica s područja općine Vitez, a i šire  da  će u utorak 03....

Tražite li ime za svoju djevojčicu i dječaka, možda vas nadahne naša lista imena inspiriranih ljetom i morem, piše Zadovoljna.hr

1. Jadran(ka)
Odmah je jasno zbog čega ovo retro ime asocira na ljeto – nastalo je od imena najljepšeg mora na svijetu, Jadranskog mora.

2. Mare 
Varijanta imena Marija koje je pak latinska forma hebrejskog imena Mirjam. Po starijim tumačenjima ime Mirjam nastalo je od hebrejskog mir (gorko) i jam (more) pa bi značenje bilo ‘gorčina mora’. Još je jedna poveznica imena Mare s ljetom ta da na talijanskom mare znači ‘more’.

3. Sunčana/Sunčica
Vedro i lijepo ime čije porijeklo također nije teško pogoditi. Inspirirano je nebeskim tijelom Suncem koje u ljetnim mjesecima sije najjače.

4. Leo(na)
Velik broj djece koja se rodi tijekom ljeta, rodi se u horoskopskom znaku lava. Na taj se način lako može povezati njihov datum rođenja i ime koje označava hrabrost i snagu.

5. Višnja
Sočne i slatke višnje prvi su okus ljeta, a ime Višnja inspirirano je tom finom voćkom čije ime simbolizira i rumenilo.

6. Kira 
Ime egipatsko/perzijskog porijekla koje znači ‘sunce’. U nekim jezicima značenje imena je ‘tron’, što mu daje kraljevski i moćni prizvuk.

7. Kai 
Na havajskom i indijanskom jeziku navaho značenje ovog imena povezano je s ljetom. Na jeziku navaho znači ‘vrba’, a na havajskom ‘more’.

8. Val 
Muško ime nastalo od riječi valens, što znači ‘jak, zdrav’. Drugi oblici imena su Valentin, Valentina, Valentino. No Val asocira i na pojavu na moru – val.

9. Elio 
Latinska inačica imena Helios, grčkog boga Sunca. Helios je prikazivan kao lijep mladić okrunjen sjajnom sunčevom aureolom, a često i kako vozi svoju kočiju koju vuku krilati konji te krstari nebom.

10. Julijana 
Značenje ovog imena koje asocira na neka prošla vremena jest ‘mladolik, paperjast’. No može se tumačiti i kao ime nastalo od sedmog mjeseca u godini, juli, kada je ljeto u punoj snazi.

Najnovije vijesti

FOTO: Središnja Bosna jedina u svijetu ima vodopad koji se nalazi u centru grada

Da li ste znali da u jednom gradu u Bosni i Hercegovini, i to u samom njegovom centru, postoji...

VIDEO: Prekrasna zimska idila na Vlašiću

Ekipa sa kanala 6 ove zime napravila je sjajni video vikenda na Vlašiću. Jednostavno treba pogledati.https://www.youtube.com/watch?v=z7RiFqfvuYAIZVOR: Kanal 6 HD televizija

VITEZ: Poziv na edukaciju o zimskoj rezidbi voća

Obavještavaju se svi zainteresirani, fizička i pravna lica s područja općine Vitez, a i šire  da  će u utorak 03. 03. 2020  godine u 10:00...

Korizma i Lašvanska dolina

Viteški župnik, duhovnik fra Velimir Bavrka na svom je Facebook profilu objavio statut pod nazivom Korizma i Lašvanska dolina.Pričitajte ovaj zanimljiv tekst uoči početka...

HOTEL U AUSTRIJI U KARANTENI: Recepcionarka zaražena koronavirusom

Austrijske vlasti su u utorak stavile u karantenu hotel u austrijskom turističkom središtu Innsbrucku, glavnom gradu pokrajine Tirola, u središtu Alpa, gdje je radila...

Povezane vijesti