- oglas -

​Što znači kada vam utrne neki dio tijela i kada otići liječniku?

Pročitajte i ovo

PSG u šokantnom preokretu za tri minute izbacio Atalantu iz Lige prvaka

Nogometaši PSG-a plasirali su se u polufinale Lige prvaka nakon što su večeras na stadionu Luž u Lisabonu nakon...

Oglasila se majka nastradale Belme: Čista je laž da si imala koronu, ubili su te drugi, nisu imali vremena za tebe

Nakon objava da je Belma preminula od koronavirusa, na društvenoj mreži pojavio se komentar njene majke koja demantira da...

WHO: Ovo su načini da pobijedimo COVID-19

 Dvadeset milijuna i 593.000 zaraženih, 747.230 smrtnih slučajeva.Ovo su aktualni podaci Worldometersa o pandemiji koronavirusa koja hara svijetom.Od kraja prošle...
- Advertisement -

Osjećaj trnaca može se pojaviti bilo gdje na tijelu, obično na rukama, točnije na dlanovima i prstima, pa nešto manje na stopalima, glavi ili vratu i licu. Tako tijelo javlja da nešto nije u redu u organizmu

U nekim slučajevima trnci mogu biti praćeni i drugim simptomima, kao što su bol, svrbež, ukočenost i klonulost mišića. Tada su trnci znak oštećenja živaca zbog traumatskih ozljeda ili ponavljajućih stresnih ozljeda. ‘Mravci’ mogu biti i posljedica infekcija, poput Lajmske bolesti, infekcije koja može nastati uslijed ugriza krpelja, zatim zbog infekcije virusa herpes zoster i herpes simplex, kao i toksične izloženosti ili sistemskih bolesti, kao što je dijabetes, objašnjava fizioterapeutkinja Suzana Petrčić iz ABARGO centra, piše 24sata.

Osjećaj trnaca

Takve ozljede živaca poznate su kao periferne neuropatije zato što zahvaćaju živce udaljene od mozga i leđne moždine, obično u rukama i nogama. Tijekom vremena periferna neuropatija se može pogoršati, a to rezultira smanjenom pokretljivošću, pa čak i invalidnošću.

Osjećaj trnaca može se pojaviti bilo gdje na tijelu, obično na rukama, točnije na dlanovima i prstima, pa nešto manje na stopalima, glavi ili vratu i licu. Taj osjećaj se javlja kako bi tijelo javilo da nešto nije u redu u organizmu, iako uzroci mogu biti potpuno bezopasni, govori fizioterapeutkinja Petrčić.

Bol u ramenu i trnce u rukama uzrokuje bilo koje oštećenje i kompresija na živce koji se nalaze između kralježnice, ramena, ruke i šake. Najčešći uzrok trnaca u rukama je dugotrajno zadržavanje istog ili neprirodnog položaja ruke.

Trnci tada nastaju jer je cirkulacija u ruci poremećena, no kad vratimo ruku u normalan položaj te je protrljamo, obamrlost i trnci će prestati jer se vratila normalna cirkulacija. Primjerice, može biti rezultat pritiska na živac kad ruka ostane svinuta ispod glave dok spavamo. Ili zbog pritiska na živac kad dugo držimo prekrižene noge.

Simptomi su trnci u nadlaktici koji se šire prema šaci, gubitak punog osjeta u šaci, bol u ramenu, ruci, šaci ili prstima, peckanje ili sličan osjećaj u ramenu, ruci ili šaci, slabost mišića ruke. Danas najčešći uzrok ovih simptoma nastaje zbog kompresije i iritacije živca, a uzrok su im zategnuti i skraćeni mišići.

“Prsni mišići su često zategnuti pri sportovima koji obuhvaćaju česte pokrete ramenima prema naprijed, ali još češće zbog sjedećih poslova koje radite najveći dio dana u istom položaju jer su mišići u ramenu i podlaktici u statičkoj kontrakciji da bi mogli sa šakom izvoditi fine pokrete”, objašnjava Petrčić te dodaje kako se često zbog lošeg položaja vratne kralježnice tijekom sjedenja javlja mišićni disbalans i zatežu prsni mišići, a istežu vratni te postaju neaktivni i simptomi se samo još više pojačavaju.

Vitamini E, B1, B6 i B12 važni su za normalno funkcioniranje živaca, a ako je narušen njihov balans, to također može uzrokovati trnce. Vitamine b skupine nadoknadite iz kvasca, jetrica, riže, lješnjaka, mesa, jaja i mahunarki.

Kada potražiti pomoć liječnika?

Kod bilo kojeg oblika trnaca, u rukama ili nogama, važno je odmah potražiti liječničku pomoć. Simptomi koji zahtijevaju trenutačan odlazak doktoru su slabost i trenutačna paraliza uz trnce u rukama, trnci iznad ozljeda vrata ili kralježnice, tikovi uz trnce, nakratko gubljenje svijesti te gubitak sposobnosti govora, vida ili koordinacije, objašnjava Petrčić. Što se ranije otkrije uzrok i stavi pod kontrolu, manja je vjerojatnost doživotnih posljedica ovog problema.

Bolovi – neće oslabjeti 

Jedan od razloga zašto ljudima toliko dugo treba da dođu na pregled jest što se bolovi znaju pojaviti uslijed uobičajenih radnji – rada na kompjutoru, obavljanja kućanskih poslova ili bavljenja hobijima te time imaju dojam da će bolovi oslabjeti ili uskoro nestati.

Zabrinite se ako se trnci pojave, a imali ste ozljedu

Ako ste nekad davno imali ozljedu ili traumu, poput slomljene ruke ili samo iščašenja, bez obzira na njezinu težinu moglo je doći do ozljede vratnog kralješka koji sad uzrokuje trnce u prstima, upozorava fizioterapeutkinja.

Alkoholizam je još jedan od uzročnika trnaca u rukama, a dolazi zbog nedostatka vitamina ili loših prehrambenih navika. Također, alkoholizam može dovesti i do alkoholne neuropatije, odnosno oštećenja živčanog sustava.

Najteža posljedica ‘mravinjanja’ je multipla skleroza

Osjećate li slabost praćenu utrnulošću ili senzacijama ‘mravinjanja’ i trnaca, poremećena vam je ravnoteža i koordinacija pokreta, javljaju se dvoslike, vrtoglavice, imate problema s mjehurom, multipla skleroza mogla bi biti krivac za to. Također, trnci u prstima mogu biti i posljedica upale karpalnog tunela.

Trnci po cijelom tijelu možda su znak autoimunih bolesti

Kod autoimunih bolesti trnci se ne pojavljuju samo u rukama i nogama, nego na bilo kojem dijelu tijela. Razlog tome je što bolest napada vlastite tjelesne stanice misleći da su one štetne za tijelo.

Razgibajte se ako predugo sjedite i radite za računalom

Trnjenje u rukama ublažite tako da razgibate ramena kružnim pokretima unatrag. Spojite lopatice, uvucite bradu i izravnajte vratnu kralježnicu. Pa ostanite u tom položaju nekoliko sekundi.

Najnovije vijesti

PSG u šokantnom preokretu za tri minute izbacio Atalantu iz Lige prvaka

Nogometaši PSG-a plasirali su se u polufinale Lige prvaka nakon što su večeras na stadionu Luž u Lisabonu nakon...

Oglasila se majka nastradale Belme: Čista je laž da si imala koronu, ubili su te drugi, nisu imali vremena za tebe

Nakon objava da je Belma preminula od koronavirusa, na društvenoj mreži pojavio se komentar njene majke koja demantira da je preminula od virusa Covid-19.U...

WHO: Ovo su načini da pobijedimo COVID-19

 Dvadeset milijuna i 593.000 zaraženih, 747.230 smrtnih slučajeva.Ovo su aktualni podaci Worldometersa o pandemiji koronavirusa koja hara svijetom.Od kraja prošle godine kada se COVID-19 pojavio...

Hrvatski grad s najviše turista: Još donedavno smo imali 100 gostiju, sve smo ih znali po imenu

 - Da, sretni smo da je situacija takva kakva jest jer smo na proljeće mislili da ćemo imati čistu nulu. U travnju smo imali...

Novi kiks nogometaša Zrinjskog

Nogometaši Zrinjskog i Radnika podijelili su bodove na Stadionu pod Bijelim Brijegom u okviru trećeg kola Premijer lige Bosne i Hercegovine odigravši neriješeno 0:0.Plemići...

Povezane vijesti