- oglas -

​Singapur je gotovo idealna država po svemu. Što to znači?

Pročitajte i ovo

Šest bitnih poruka koje vam tijelo šalje pojačanim znojenjem

  Često vas oblijeva znoj, bez obzira na to koje je godišnje doba i koliko je vani vruće? Možda je...

Fra Josip Jukić iz Žepča: Kako sam u dvije i pol godine smršavio gotovo 100 kg

 Fra Josipe, vi ste mrtav čovjek, sam vas je Bog sačuvao”, bila je rečenica koja mu je promijenila život,...

Skromna izlaznost do 14 sati u BiH

Do 14 sati u Mostaru je glasalo 3.304, Sarajevu 414, Tuzli 257, Banja Luci 40, Livnu 610, Vitezu 877...
- Advertisement -

Singapur ima najotvorenije i najkonkurentnije gospodarstvo svijeta. Ali što to znači? I kako ostale zemlje mogu slijediti njegov uspjeh?

Svjetski gospodarski forum objavio je novi Izvještaj o globalnoj konkurentnosti, u kojem Singapur ima 85 od mogućih 100 bodova te se plasirao na vrh ispred SAD-a, Hong Konga, Nizozemske i Švicarske. Singapur je dobio više od 90 bodova u četiri od 12 mjerila, koja se koriste za rangiranje 141 zemlje, te u svim područjima bio bolji od prosjeka OECD-a.

“Singapur je vrlo blizu idealne države u mnogim područjima”

“To je rezultat vrlo balansirane i snažne izvedbe u svim poljima. Singapur je vrlo blizu idealne države u mnogim područjima, kao što su infrastruktura i zdravstvo”, kaže Thierry Geiger, voditelj Odjela analitike, kvantitativnog istraživanja, globalne konkurentnosti i rizika u Svjetskom gospodarskom forumu.

Analizirajući više od 100 pokazatelja konkurentnosti, Svjetski gospodarski forum želi otkriti tajnu najuspješnijih te pokazati u čemu su najbolji i potaknuti ostale ključne faktore da uče od njih. Infrastruktura je područje u kojem je Singapur posebno uspješan, s vrhunskim cestama, lukama i aerodromima. Prvi je i kad je u pitanju zdravstvo jer prosječan građanin može očekivati 74 godine zdravog života. Dobre rezultate Singapur bilježi i u financijskoj stabilnosti te u kvaliteti javnih institucija, u čemu je drugi odmah iza Finske.

Pa ipak, postoji i prostor za poboljšanja, posebice kad su u pitanju mogućnosti da Singapur postane inovacijsko središte, poboljšanje poslovne dinamike i razvoj vještina kao što su kritičko razmišljanje kako bi se radna snaga pripremila ua svijet sutrašnjice. Najniži rezultat Singapur je postigao za veličinu tržišta i vještine.

Geiger je naglasio i slobodu medija kao područje koje se može poboljšati, te dodao da je Singapur relativno mali grad-država, što reproduciranje njegova uspjeha može učiniti zahtjevnim. Ipak, postoje pouke za druge zemlje koje žele bolji plasman.

“Singapur je iznimno, iznimno dobro vođen. Korupcija je vrlo niska, javni sektor je iznimno učinkovit, a vlada ima dugoročnu viziju i sposobnost za promjene. To su neke od stvari koje bi mogle nadahnuti ostale”, zaključio je Geiger.

Što je konkurentnost?

Svjetski gospodarski forum, koji od 1979. godine prati konkurentnost zemalja, definira konkurentnost kao “skup institucija, politika i faktora koji određuju razinu produktivnosti neke zemlje”. Postoje i druge definicije, ali uglavnom sve uključuju riječ “produktivnost”.

Izvještaj o globalnoj konkurentnosti je alat koji pomaže vladama, privatnom sektoru i civilnom društvu da zajedno rade na podizanju produktivnosti i stvaranju prosperiteta. Komparativna analiza zemalja omogućava vođama da procijene koja područja treba osnažiti i kreirati koordinirani odgovor. Također pomaže u prepoznavanju najboljih praksi širom svijeta.

Indeks globalne konkurentnosti čini temelj izvještaja. On mjeri učinak prema 114 pokazatelja koji utječu na produktivnost nacije. Posljednje izdanje obuhvaća 141 gospodarstvo, odnosno 98 posto svjetskog BDP-a.

Rezultati zemalja zasnivaju se ponajprije na kvantitativnim nalazima međunarodno priznatih agencija kao što je Međunarodni monetarni fond ili Svjetska zdravstvena organizacija, uz dodatak kvalitativnih procjena ekonomskih i društvenih stručnjaka i viših korporativnih direktora,prenosi index.hr

Najnovije vijesti

Šest bitnih poruka koje vam tijelo šalje pojačanim znojenjem

  Često vas oblijeva znoj, bez obzira na to koje je godišnje doba i koliko je vani vruće? Možda je...

Fra Josip Jukić iz Žepča: Kako sam u dvije i pol godine smršavio gotovo 100 kg

 Fra Josipe, vi ste mrtav čovjek, sam vas je Bog sačuvao”, bila je rečenica koja mu je promijenila život, okidač koji ga je natjerao...

Skromna izlaznost do 14 sati u BiH

Do 14 sati u Mostaru je glasalo 3.304, Sarajevu 414, Tuzli 257, Banja Luci 40, Livnu 610, Vitezu 877 glasača s pravom glasa na...

Izbori za Sabor: Rezultati glasovanja preko mobilne aplikacije mIzbori

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske pripremilo je mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanje – mIzbori koje će biti...

Gužve na granicama, na ulaz u Hrvatsku čeka se do sat i pol

HRT javlja kako u Hrvatsku stižu Nijemci, Austrijanci i Slovenci.Zbog pojačanog prometa i aktualnih kontrola prilikom prelaska državne granice na većini su graničnih prijelaza...

Povezane vijesti