- oglas -

​Sanader traži prekid izvršenja kazne

Pročitajte i ovo

Gorivo poskupilo u FBiH

Većina benzinskih pumpi u Federaciji BiH je podigla cijenu za benzine i dizel gorivo za pet feninga po litri...

Kiša tijekom cijelog dana, večeras obilnije padavine

Danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Tokom cijelog dana širom Bosne će povremeno padati slaba kiša ili lokalni pljuskovi. Moguća je i...

Šta će biti s Vladom FBiH, nakon hapšenja Novalića?

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, uhapšen je sinoć u okviru afere "Respiratori", teške 10,5 miliona maraka. On je više sati...
- Advertisement -
Obrana Ive Sanadera podnijela je molbu za prekid izvršenja kazne koju služi u zagrebačkom zatvoru u slučaju Planinska. I to kako bi nesmetano prošao rehabilitaciju u Krapinskim toplicama nakon operacije koljena.

“Smatramo da je njemu oporavak nemoguć u ovim uvjetima, a osim toga i državi se smanjuju troškovi ako je on mjesec dana vani i obavlja tu rehabilitaciju.

Ovdje nije sporno da bi on mogao pobjeći, tu se samo radi da svoje liječenje dovrši vani jer u uvjetima gdje se sad nalazi je nekoliko pravosudnih policajaca i to sve angažira određena sredstva, mislimo da bi bilo najrealnije da se on pusti na mjesec dana i onda vrati” – rekla je za N1 Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera.

Molba za prekid izvršenja kazne podnesena je sutkinji izvršenja Županijskog suda u Velikoj Gorici, potvrdio je to za našu televiziju još ranije glasnogovornik tog suda Ante Zeljko, te dodao da odluka još nije donesena zbog “nepoznanica” koje ima u ovom predmetu. Bit će donesena nakon što dobije sve odgovore koje je zatražila.

Naime, sutkinja izvršenja od zatvora u Remetincu u kojem Sanader služi kaznu u slučaju Planinska, zatražila je podatke o osnovi i statusu po kojoj je bivši premijer upućen prvo na operaciju, a zatim na rehabilitaciju.

“Županijski sud u Velikoj Gorici za izvršenje kazne Ive Sanadera je nadležan od 17.lipnja ove godine. Ovaj sud od tada do ove molbe ništa nije zaprimio vezano za njegovo liječenje, odnosno njegovu rehabilitaciju.”, kaže Ante Zeljko.

Na pitanje je li ih zatvor trebao obavijestiti kaže: “Ah, recimo tako. U nekim situacijama zatvor može mimo suca izvršenja uputiti nekoga na liječenje van zatvorske bolnice, pa pretpostavljamo da i tu ima neke pozadine, ali opet sutkinju zanima osnova i status po kojoj je išao na operaciju i da je nakon operacije prebačen u Krapinske toplice”.

“Sutkinja je čak i telefonom kontaktirala zatvor vezano za problem od kud on na rehabilitaciji pa su joj rekli da su ga oni tamo prebacili, ali da su s njim pravosudni policajci ” – dodao je Zeljko koji objašnjava da nakon što sutkinja dobije izvješće i obrazloženje zatvora odlučiti smatra li da su pogriješili ili ne.

Ministarstvo pravosuđa pak tvrdi da je bilo onako kako je trebalo biti.

“Nije bilo propusta jer ne postoji zakonska obveza, niti praksa postupanja po kojoj bi se o zdravstvenom stanju zatvorenika i upućivanju na liječenje u zdravstvenu ustanovu obavještavalo suca izvršenja.”

Također dodaju da su jutros sutkinji poslali izvješće koje je zatražila. Na velikogoričkom sudu tvrde da ga još nisu primili. Nakon što ga dobiju i nakon što dobiju podatke zatražene iz toplica – sutkinja izvršenja trebala bi donijeti odluku i može li Ivo Sanader na privremenu slobodu ili ne.

Pogled.ba

Najnovije vijesti

Gorivo poskupilo u FBiH

Većina benzinskih pumpi u Federaciji BiH je podigla cijenu za benzine i dizel gorivo za pet feninga po litri...

Kiša tijekom cijelog dana, večeras obilnije padavine

Danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Tokom cijelog dana širom Bosne će povremeno padati slaba kiša ili lokalni pljuskovi. Moguća je i slaba grmljavina u centralnim, istočnim...

Šta će biti s Vladom FBiH, nakon hapšenja Novalića?

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, uhapšen je sinoć u okviru afere "Respiratori", teške 10,5 miliona maraka. On je više sati saslušavan u SIPA-i, a potom...

Razmatra se ukidanje viza državljanima Hrvatske za ulazak u SAD

Američki državljani mogu putovati u sve zemlje članice Europske unije bez viza, dok četiri članice Europske unije – Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Kipar –...

Ćudić: Ovaj je proces otvorio Pandorinu kutiju

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić (Naša stranka) izjavila je da je za Našu stranku sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na...

Povezane vijesti