​Počela proizvodnja električnog Mercedesa, evo koliko će koštati

31

Mercedes je pokretanjem proizvodnje modela EQC objavio i početnu cijenu. Toliko je niska da kupac dobiva državni poticaj.

Prvi električni Mercedes na njemačkom tržištu starta uz cijenu od 71.281 eura s uključenim davanjima, što ga čini povoljnijim od najozbiljnijeg rivala, onog iz Audija.

Naime, Audi E-Tron je točno 8619 eura skuplji jer kreće s iznosom od okruglih 80.000 eura. I ne samo to, kako je neto cijena EQC-ja ispod 60.000 eura u Njemačkoj, ovaj Mercedes zadovoljava uvjete za dobivanje subvencije.

A za iznos koji smo prije spomenuli, kupac dobiva EQC 400 4Matic koji se standardno oprema MBUX infotainmentom s dva 10,25-inčna zaslona, glasovnim upravljanjem, navigacijom i svim blagodatima trenda ulaska IT-ja u svijet automobila.

Naravno, i dobro može biti još bolje, pa tako kupac može ukrasiti vozilo AMG Line ukrasima izvana (1607 eura) i iznutra (1083 eura) ili sigurnosnom opremom Driving Assistance Package po cijeni od 2297 eura.

Pritom valja imati na umu da startna izvedba, EQC Edition 1886, s obiljem dodatne opreme stoji 84.930 eura. Model se proizvodi u tvornici u Bremenu, zajedno s C klasom i GLC-om. Proizvodnja će uskoro krenuti i u Kini za potrebe tamošnjeg tržišta, a očekuje se kako će rastom potražnje model biti sklapan i u drugim tvornicama u Njemačkoj, ali i u Francuskoj i Americi. Baterije proizvodi Accumotive, Mercedesova podgrupa, i to u Kamenzu nedaleko od Dresdena, a uskoro će startati proizvodnja i u drugim kapacitetima u koje je uloženo više od milijardu eura, prenosi Index.hr.

Podsjetimo, EQC pokreću elektromotori s maksimumom od 408 KS i 760 Nm, a napaja ih set baterija kapaciteta 80 kWh. Električni Mercedesov crossover uhvati 100 km/h za 5,1 sekundi i vozi do 180 km/h, uz doseg po NEDC-u od 445 do 471 km.