- oglas -

​Grčka produljila zatvaranje, Španjolska prešla 70.000 mrtvih

Pročitajte i ovo

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža nego ikada

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža je nego ikada do sada, pa pored uobičajenih kuhara, sada...

Zet došao ubiti punca i punicu pa izboden 17 puta

​Muškarac iz Wisconsin koji se uskoro trebao razvesti odvezao se u kuću svoje rodbine u Illinoisu s pištoljem, nožem...

NOVI TRAVNIK: Načelnik Dujo primio predstavnike boračkih organizacija

Ismet Gavranović, predstavnik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca i Safet Rizvić, predstavnik organizacije demobilisanih boraca  Srednja Bosna „92-...
- Advertisement -

Grčka je u srijedu objavila da će se zatvaranje zbog koronavirusa ponovno produljiti kao i da će biti uvedene još strože mjere jer zemlja prolazi kroz najteže razdoblje pandemije, dok je Španjolska premašila broj od 70.000 umrlih iako se tamo stanje poboljšava.

- Advertisement -

Grčka, zatvorena od 7. studenoga 2020., u srijedu je imala najveći dnevni rast novozaraženih, njih 2700, objavio je grčki ministar zdravlja Vasilis Kikilias.

„Nalazimo se u najtežem razdoblju pandemije“, rekao je Kikilias i dodao kako su atenske bolnice proteklih tjedana pod „neizdrživim pritiskom“, prenosi agencija France Presse.

„Ovakvim ritmom novih hospitalizacija zdravstveni sustav prešao je svoja ograničenja osoblja i infrastrukture“, kazao je grčki ministar i upozorio na „značajan broj“ zaraženih britanskom varijantom koronavirusa.

Zatvaranje na razini države u Grčkoj je produženo već nekoliko puta. U ovom krugu je trebalo isteći 8. ožujka, ali je produženo najmanje do 16. u mjesecu i od četvrtka postroženo zabranom napuštanja svog okruga.

U srijedu je u Grčkoj s covidom-19 umrlo još 40 ljudi, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva u toj državi s 11 milijuna stanovnika narastao na 6,6 tisuća.

Od početka pandemije u toj je zemlji zaraženo 200 tisuća ljudi, a dosad je cijepljeno više od 950 tisuća stanovnika.

Više od 70 tisuća umrlih u Španjolskoj

Broj umrlih u Španjolskoj u srijedu je prešao 70 tisuća, nakon najsmrtonosnijeg mjeseca od prvog vala koronavirusa, no zdravstvena situacija se poboljšava, posebno u domovima za slabije i nemoćne u kojima je krenulo cijepljenje.

Španjolska ministrica zdravlja u srijedu je objavila kako je u posljednja 24 sata umrlo još 446 osoba. U veljači je umrlo ukupno 10.528 ljudi.

No Španjolska u posljednja dva tjedna ima 159 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika, dok ih je krajem veljače imala čak 900.

Pad broja umrlih i zaraženih poklapa se s početkom cijepljenja sredinom siječnja, kad su štićenici domova počeli dobivati drugu dozu cjepiva.

Od ukupno 70 tisuća umrlih, čak 30 tisuća u Španjolskoj preminulo je u domovima.

U toj je zemlji zasad dvije doze primilo više od 1,2 milijuna stanovnika, a socijalistička vlada premijera Pedra Sancheza planira cijepiti 70 posto populacije do kraja ljeta.

Francuska smanjila brojeve, ali puni odjeli za intenzivnu skrb

Francuska je pak prijavila  26.788 novih slučajeva u srijedu, što je značajan pad u odnosu na rekord za 2021. postavljen prošlu srijedu od 31.519 novozaraženih, ali su s druge strane vrlo opterećeni odjeli za intenzivnu skrb, s rastućim brojem mlađih pacijenata.

Osmi dan zaredom broj novozaraženih je viši od 21.000 a ukupan broj inficiranih od početka pandemije je 3,81 milijun.

Broj pacijenata primljenih u bolnice pada, ali se povećava broj onih na intenzivnoj skrbi. Sada ih je na tim odjelima 3637, što je najviše od kraja studenoga.

Nekoliko liječnika intenzivista za francuske je medije reklo da im dolazi sve više mlađih ljudi, s obzirom da je većina starijih u domovima umirovljenika cijepljena.

Vlada je rekla da je smanjenje broja ljudi na intenzivnoj skrbi ispod 3000 jedan od uvjeta za ublažavanje policijskog sata.

Ukupni broj umrlih u Francuskoj s današnjih 322 popeo se na 87.542.

Najnovije vijesti

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža nego ikada

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža je nego ikada do sada, pa pored uobičajenih kuhara, sada...

Zet došao ubiti punca i punicu pa izboden 17 puta

​Muškarac iz Wisconsin koji se uskoro trebao razvesti odvezao se u kuću svoje rodbine u Illinoisu s pištoljem, nožem i željom za osvetom, ali...

NOVI TRAVNIK: Načelnik Dujo primio predstavnike boračkih organizacija

Ismet Gavranović, predstavnik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca i Safet Rizvić, predstavnik organizacije demobilisanih boraca  Srednja Bosna „92- 95“  posjetili su danas Općinu...

Busovača i večeras u mraku, zašto bez najave nestaje električne energije

Grad Busovača i okolna naselja i večeras su iznenada ostala bez električne energije. Stanovnici svoje nezadovoljstvo masovno izražavaju putem društvenih mreža, a nikome više nije...

BRUTALNO UBOJSTVO U NJEMAČKOJ: 28-godišnjak ubo majku 111, a očuha 70 puta

U Hannoveru je u srijedu, 7. prosinca, počelo suđenje Ioannisu K. (28) kojeg se sumnjiči za dvostruko ubojstvo krajem svibnja ove godine. Ioannis K. je...

Povezane vijesti